Οικίες θα μείνουν χωρίς φωτοβολταϊκά λόγω δικτύου

Κίνδυνος να απορρίπτονται αιτήσεις για οικιακά φωτοβολταϊκά αν δεν αλλάξει κάτι, προειδοποιεί ο ΣΕΠΑΕΚ

Συνέχεια στο θρίλερ με τα φωτοβολταϊκά συστήματα και τα θέματα ασφαλής λειτουργίας του δικτύου που παρατηρούνται δίνει ο Σύνδεσμος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΣΕΠΑΕΚ), ο οποίος προειδοποιεί πως εάν δεν γίνουν άμεσα ενέργειες, πολίτες θα δουν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται. 

Όπως ανέφερε στην Brief, o Πρόεδρος του ΣΕΠΑΕΚ, Φάνος Καραντώνης, ορατό είναι το ενδεχόμενο να δούμε σπίτια να μένουν χωρίς φωτοβολταϊκά, όχι επειδή το θέλουν οι ιδιοκτήτες, αλλά επειδή δεν θα το επιτρέπει η ήδη εγκατεστημένη παραγωγή, καθώς έχει ήδη ξεπεράσει το όριο των 145 μεγαβάτ, το οποίο έθεσε η ΡΑΕΚ για μη ελεγχόμενη παραγωγή. (Διαβάστε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ).

Ο κ. Καραντώνη συμπλήρωσε πως η λύση στο πρόβλημα, δεν είναι η εγκατάσταση συστημάτων τηλεχειρισμού (ripple control), όπως εισηγούνται οι διαχειριστές, αλλά οι έξυπνοι μετρητές (smart meters) που δίνουν την ευχέρεια για έλεγχο των απομακρυσμένων συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής σε οικιακά συστήματα. 

Μάλιστα, ο ΣΕΠΑΕΚ, εισηγείται παράλληλα και την αναθεώρηση του Virtual Net Billing, καθώς όπως προειδοποιεί ο Σύνδεσμος το Σχέδιο θα διογκώσει το πρόβλημα κορεσμού του δικτύου με αντίκτυπο στα συστήματα ιδιοκατανάλωσης. 

Να υπενθυμίσουμε πως ο σάλος, με σειρά δημοσιευμάτων και τοποθετήσεων, προέκυψε μετά το σχετικό ρεπορτάζ της Brief αναφορικά με την αποσύνδεση από το δίκτυο της ΑΗΚ φωτοβολταϊκών οικιακών συστημάτων που αποφάσισε προ ολίγων ημερών ο ΔΣΜΚ, επικαλούμενος θέματα ασφαλείας στο δίκτυο. (Διαβάστε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ).

Για τα πιο πάνω ο ΣΕΠΑΕΚ έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς την Υπουργό Εμπορίου και την οποία παρουσιάζουμε αυτούσια: 

Σε συνέχεια της γραπτής παράκλησης του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) και του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ) προς το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για να τερματίσει αμέσως την περαιτέρω έγκριση φωτοβολταϊκών συστημάτων Net Metering (με βάση σχετική επιστολή ημερομηνίας 20/01/2023, της οποίας το περιεχόμενο έχει δημοσιευτεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης), ο Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ) επιθυμεί να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του. Η επιβολή του πιο πάνω μέτρου θα εμποδίσει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου, σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη όπου παρατηρούνται έντονες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. 
 
Δυστυχώς, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι η διαχρονική αδράνεια και ανεπάρκεια των Διαχειριστών (ΔΣΜΚ και ΔΣΔ) να υλοποιήσουν τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Κύπρου τα τελευταία 15 χρόνια για την Πράσινη Μετάβαση, αλλά και να φέρουν εις πέρας τους όρους εντολής και στόχους της αποστολής τους που απορρέουν από την οικία Νομοθεσία, η οποία εποπτεύεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), έχει ως αποτέλεσμα τον κορεσμό του δικτύου της χώρας. Αυτό οδήγησε στην αναγκαστική αποσύνδεση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων ιδιοκατανάλωσης, για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ηλεκτρικού συστήματος.  
 
Ο ΣΕΑΠΕΚ επιθυμεί να επισημάνει για ακόμα μια φορά, ότι η προώθηση και εφαρμογή μέτρων με τη χρήση απαρχαιωμένων τεχνολογιών όπως είναι η εγκατάσταση Συστημάτων Τηλεχειρισμού (ripple control), δεν μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην εύρυθμη λειτουργεία του ηλεκτρικού συστήματος, την ίδια στιγμή που νέες τεχνολογίες, όπως είναι οι έξυπνοι μετρητές (smart meters), δίνουν την ευχέρεια για έλεγχο των απομακρυσμένων συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, συμβάλλοντας στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος. Επίσης, θεωρούμε ότι η υλοποίηση της πρόθεσης της Πολιτείας για εισαγωγή της νέας κατηγορίας Virtual Net Billing στο Σχέδιο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ για Ιδία Κατανάλωση θα διογκώσει το πρόβλημα κορεσμού του δικτύου με αντίκτυπο στα συστήματα ιδιοκατανάλωσης, Net Metering και Net Billing, για αυτό προτείνουμε όπως η εν λόγω πρόθεση να αναθεωρηθεί. 
 
Εισήγηση του ΣΕΑΠΕΚ, όπως καταγράφηκε και σε πρόσφατο σημείωμα προς το ΥΕΕΒ με αφορμή το Σχέδιο Ιδιοκατανάλωσης, είναι η αξιοποίηση του όποιου αποθεματικού σε έξυπνους μετρητές το οποίο κατέχει η Διεύθυνση Δικτύων για την εγκατάσταση αυτών σε όλα τα νέα νοικοκυριά που αιτούνται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων Νet Metering. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει η δυνατότητα ελέγχου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τους Διαχειριστές και η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.  
 
Για τους πιο πάνω λόγους, ο ΣΕΑΠΕΚ απευθύνει ύστατη έκκληση όπως όλα τα πιο πάνω ληφθούν υπόψιν έτσι ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για να μην οδηγηθεί το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας σε αδιέξοδο, να διατηρηθεί αναλλοίωτο το δικαίωμα των καταναλωτών στην ιδιοκατανάλωση, να αποφευχθεί η λήψη έκτακτων και απαρχαιωμένων μέτρων επίλυσης και να ενθαρρυνθεί η πλεύση των πολιτών προς την πράσινη μετάβαση, μέσα από την οποία και το ίδιο το κράτος θα μπορέσει να επιτύχει τις ενεργειακές του δεσμεύσεις.  
 
Τέλος, ο ΣΕΑΠΕΚ και τα Μέλη του δηλώνουν την ετοιμότητα τους για συμβολή με κάθε δυνατό τρόπο για την εξεύρεση και εφαρμογή έξυπνων και ευέλικτων τεχνικών λύσεων. 

 

 
4317