Όλο και περισσότεροι πληρώνουν με δόσεις τον λογαριασμό της ΑΗΚ

Σε πόσα εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα ανείσπρακτα ποσά / Έρχονται & αυξήσεις / Τι λέει στην Brief η Εκπρόσωπος της ΑΗΚ

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Εδώ και λίγο καιρό, παρατηρήθηκε διεθνώς μια αύξηση στις τιμές των καυσίμων και ιδιαίτερα του πετρελαίου, μια αύξηση που συνεχίζει να παρατηρείται μέρα με την μέρα.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η τιμή του πετρέλαιου και η τιμή του ρεύματος είναι συνυφασμένες και για αυτό τον λόγο αναμένουμε να δούμε αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στους επόμενους μήνες λόγω αυτής της αύξησης στις τιμές των καυσίμων.

Αυτό άλλωστε μας επιβεβαίωσε και η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου σε επικοινωνία της με την Brief.

Όπως ανέφερε  η κ. Παπαδοπούλου, όταν η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται, αυτό έχει αποτέλεσμα να αυξάνεται και η τιμή της κιλοβατώρας, διότι περίπου το 50% είναι το κόστος του πετρελαίου. Αλλά, όταν η τιμή του πετρελαίου πάει προς τα κάτω, αυτό επηρεάζει προς τα κάτω την τιμή της κιλοβατώρας. 

Όμως, η αύξηση στην τιμή του ρεύματος δεν θα εμφανιστεί αμέσως αλλά σε περίπου 2-3 μήνες, τόνισε η εκπρόσωπος: «Όταν αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου τώρα, θα επηρεάσει την τιμή της κιλοβατώρας σε 2-3 μήνες περίπου, διότι η ΑΗΚ έχει αποθέματα πετρελαίου αφού αγοράζει κάθε δεκαπενθήμερο. Κάθε δεκαπέντε μέρες που προστίθεται νέο καύσιμο που αγοράστηκε στην πιο πρόσφατη τιμή στα αποθέματα, τροποποιείται η τιμή του μίγματος».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ηγ

Απλήρωτοι λογαριασμοί και καθυστερήσεις 

Επιπλέον, ερωτηθείσα κατά πόσο υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις σε πληρωμές λογαριασμών φέτος, η κ. Παπαδοπούλου απάντησε καταφατικά, τονίζοντας όμως ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να βοηθήσουν τους καταναλωτές.

«O κόσμος δυσκολεύεται, αλλά εμείς κάνουμε ευκολίες στις πληρωμές. Ο σκοπός είναι να μην τους κόψουμε το ρεύμα, να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε για να το ξοφλήσουν σιγά σιγά. Φυσικά από την άλλη δεν μπορούν να μην το πληρώνουν ποτέ, διότι στο τέλος της ημέρας θα στοιβάζετε το χρεωστικό υπόλοιπο τους. Γίνονται ευκολίες αλλά σε βάθος χρόνου πρέπει να μειώνεται το χρεωστικό υπόλοιπο», είπε ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξε μια αύξηση στους απλήρωτους λογαριασμούς φέτος σε σχέση με πέρσι.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Επιπρόσθετα, η κ. Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά άτομα που ζητούν να δώσουν με δόσεις τον λογαριασμό του ρεύματος επί καθημερινώς βάσεως, κάτι που γίνεται δεκτό στην ΑΗΚ. Υπάρχουν όμως, πρόσθεσε, και άτομα όπου εκμεταλλεύονται αυτή την ευκολία. 

« Όταν ένας πελάτης δεν έρχεται να πληρώσει και δεν επικοινωνεί με την ΑΗΚ, θα πάρει υπενθύμιση. Αν συνεχίσει και δεν έρχεται θα σταλεί SMS στο κινητό του, αν το έχουμε. Αν ο πελάτης πραγματικά δεν μπορεί να πληρώσει και ζητήσει να πληρώσει τα μισά τώρα και τα μισά μετά, σίγουρα θα βοηθήσουμε. Όμως αν είναι άτομα που το εκμεταλλεύονται συχνά και είναι κακοπληρωτές, κάποια στιγμή θα πει και η ΑΗΚ δεν μπορώ να σου αφήνω το χρεωστικό υπόλοιπο να αυξάνεται συνεχώς, πρέπει να είσαι τυπικός στις υποχρεώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Παπαδοπούλου.

Τέλος όσο αφορά τα ανείσπρακτα της ΑΗΚ, αυτά φτάνουν περίπου τα 19 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η εκπρόσωπος της ΑΗΚ, αλλά τόνισε ότι αυτό το πόσο προϋπήρχε πριν την πανδημία. 

«Τα ανείσπρακτα δεν δημιουργήθηκαν τώρα, τα τελευταία χρόνια είναι περίπου στα ίδια επίπεδα. Και οφείλονται κυρίως σε εταιρείες που έκλεισαν και δεν πλήρωσαν ή σε σπίτια που δεν μπορούσαν να πληρώσουν κτλ.», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα. Παπαδοπούλου. 

Κυπριάνα Σταύρου
 
3584