O αγωγός στο μέλλον μπορεί να συνδεθεί με τον TAP, όπως αναφέρει ο αναλυτής της Ρωσικής Sberbank

Το πρώτο τμήμα του τμήματος του Turkish Stream εντός της Σερβίας, συνολικού μήκους 403 χμ, ολοκληρώθηκε πλέον, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ που επικαλείται το energypress.gr.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Το τμήμα εκτείνεται από τα βουλγαρικά σύνορα ως την πόλη Κούπριγια και πλέον συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής στο δεύτερο τμήμα που φτάνει ως το Δούναβη. Συνολικά στη χώρα ο αγωγός θα αποτελείται από τέσσερα τμήματα και προβλέπεται να ολοκληρωθούν ως τα τέλη αυτού του έτους.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Menafn του Αζερμπαϊτζάν, ο αγωγός στο μέλλον μπορεί να συνδεθεί με τον Trans Adriatic Pipeline (TAP), όπως αναφέρει ο αναλυτής στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσικής Sberbank, Andrei Gromadin.

Οπως ανέφερε ο Turkish Stream στοχεύει στην προμήθεια αερίου στην τουρκική αγορά και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Η συνεργασία με άλλα προγράμματα (συμπεριλαμβανομένου του TAP) δεν προβλέπεται ακόμα, αλλά κατά τη γνώμη μας είναι πιθανό στο μέλλον, εάν η ζήτηση στις αγορές-στόχους είναι χαμηλότερη από την προβλεπόμενη», δήλωσε συγκεκριμένα, ο αναλυτής αναφορικά με τη δυνατότητα πτώσης της ζήτησης στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. «Καταρχήν, πρόκειται για τη Γερμανία και την Αυστρία, οι οποίες αποτελούν τις κύριες αγορές πωλήσεων αερίου για τη Gazprom».

Το έργο υλοποιείται από κοινοπραξία της Gazprom και της Srbijagas

 
1328
Thumbnail

Σίγουρα όλοι θέλουμε να πληρώνουμε λιγότερα για ηλεκτρικό ρεύμα. Όσο κι φαντάζει ακατόρθωτο, ειδικά αν πληρώνουμε πολλά στον λογαριασμό του ρεύματος, είναι κάτι απόλυτα επιτεύξιμο αν κάποιος ακολουθήσει μερικές απλές συμβουλές σε καθημερινή βάση στο σπίτι του.

ad1mobile

Η ορθολογική χρήση ενέργειας μας δίνει τη δυνατότητα να εξοικονομήσουμε ενέργεια σε όλους τους τομείς, χωρίς να μειώσουμε τα επίπεδα διαβίωσης μας.

Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από την ορθολογική χρήση ενέργειας είναι πολλά όπως μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, εξοικονόμηση χρημάτων, σωστή χρήση των φυσικών πόρων και αισθητή μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και προστασίας του πλανήτη.

>>>Διαβάστε επίσης - Φωτοβολταϊκά: Πόσο κοστίζουν και πόσα πρέπει να τοποθετήσεις<<<

Δυστυχώς όμως το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας δεν το έχουμε αντιμετωπίσει με την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα κάτι που γίνεται όλο και πιο σημαντικό ανά την μέρα.

Οπότε τελικά, ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να εξοικονομήσεις ενέργεια;

Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας:

1/ Θέρμανση:

Σε επικοινωνία μας με την Εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου μάθαμε ότι η θέρμανση γενικά απορροφά ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού κάθε νοικοκυριού γιατί καταναλώνει αρκετή ενέργεια. Όπως μας αναφέρει υπάρχουν κάποια μέτρα για περιορισμό κατανάλωσης της: “Βασικά μέτρα για περιορισμό της κατανάλωσης είναι να μην θερμαίνεται υπερβολικά ο χώρος και να ρυθμίζεται σε θερμοκρασία που να νιώθουν άνετα αλλά να ξέρουν πως κάθε επιπρόσθετος βαθμός καταναλώνει μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια."

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Αρχής Ηεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) όσοι έχετε κεντρική θέρμανση φροντίστε για τη σωστή ρύθμιση και συντήρηση του καυστήρα και τον καθαρισμό του λέβητα κάθε καλοκαίρι από εξειδικευμένο συντηρητή, ο οποίος εκδίδει και το πιστοποιητικό συντήρησης βάσει νομοθεσίας με μετρήσεις του βαθμού απόδοσης της εγκατάστασης, της θερμοκρασίας των καυσαερίων και της περιεκτικότητας τους σε διοξείδιο του άνθρακα και αιθάλη.

Επίσης είναι καλό να αξιοποιείτε την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνετε το σπίτι ενώ τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τα νότια παράθυρα και να μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με οποιοδήποτε τρόπο, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοση του.

2/ Θερμομόνωση
Σημαντικό επίσης όπως μας αναφέρει η κα Παπαδοπούλου είναι να κάνουμε σωστή θερμομόνωση γιατί περιορίζει σημαντικά τις απώλειες θέρμανσης και με την κατάλληλη μόνωση προστατεύεται το σπίτι από το κρύο και τη ζέστη.

Για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας, σύμφωνα με την ΑΗΚ, μπορείτε να:

 • κλείσετε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη
 • μην αερίζετε υπερβολικά τους χώρους που θα θερμάνετε
 • κλείνετε τα εξώφυλλα (παντζούρια) και τις κουρτίνες τις κρύες νύχτες του χειμώνα, για να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο
 • προσθέσετε θερμομόνωση στην οροφή του κτιρίου
 • αντικαταστήσετε τα παράθυρα από μονά τζάμια με νέα θερμομονωτικά διπλά τζάμια
 • προσθέσετε μόνωση στους τοίχους  

3/ Συσκευές στο σπίτι:
Τώρα όσο αφορά τις συσκευές στο σπίτι η κα Παπαδοπούλου μας δηλώνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε το στεγνωτήριο ρούχων όσο μπορούμε ενώ το πλυντήριο ρούχων να είναι καλύτερα γεμάτο για να αποφεύγεται η πιο συχνή του χρήση.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Επίσης για να εξοικονομήσετε περισσότερη ενέργεια από τη χρήση πλυντηρίου έχετε υπόψη να:

 • Επιλέξετε ένα πλυντήριο με μικρή κατανάλωση νερού και ρεύματος. Υπάρχουν αρκετές διαφορές από συσκευή σε συσκευή.
 • Επιλέξετε καινούργιο πλυντήριο τύπου Hot Fill, που έχει δυνατότητα σύνδεσης με τον ηλιακό θερμοσίφωνα.
 • Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά στους 60oC όσο και στους 90oC και με τα νέα προγράμματα και καθαριστικά ακόμα και στους 40oC. Προτιμήστε λοιπόν τη λειτουργία σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
 • Φροντίσετε να γεμίζετε ομοιόμορφα το πλυντήριο και προτιμάτε να βάζετε όλη τη ποσότητα που χωράει (συνήθως 5-6 κιλά ρούχα).
 • Εφαρμόζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό και για την καλή λειτουργία της συσκευής.
 • Συνδέσετε τον ηλιακό θερμοσίφωνα με το πλυντήριο σας για ζεστό νερό.
 • Όταν απουσιάζετε, κλείνετε τη παροχή νερού του πλυντηρίου.

Σχετικά τώρα με το πλυντήριο πιάτων σημαντικό είναι να επιλέξτε ένα πλυντήριο με μικρή κατανάλωση νερού και ρεύματος. Επίσης φροντίστε να γεμίζετε ομοιόμορφα το πλυντήριο και προτιμάτε να βάζετε όλη τη ποσότητα που χωράει, να εφαρμόζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό και για την καλή λειτουργία της συσκευής και όταν απουσιάζετε, κλείνετε τη παροχή νερού του πλυντηρίου.

Όσο αφορά τις μικροσυσκευές, πριν αγοράσετε ενημερωθείτε για τη κατανάλωση της σε ρεύμα, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορές από συσκευή σε συσκευή (ακόμη και στη λειτουργία αναμονής). Οι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες, για αυτό όποτε μπορείτε, προτιμήστε τις.

Επίσης σημαντικό είναι να:

 • Μην αφήνετε αναμμένη την τηλεόραση, την καφετιέρα, το σίδερο κ.λ.π.. όταν δεν τα χρειάζεστε.
 • Κλείνετε την τηλεόραση, το βίντεο και το στερεοφωνικό από το διακόπτη της συσκευής και όχι από το τελεκοντρόλ, γιατί έτσι οι συσκευές αυτές μένουν σε λειτουργία αναμονής (stand-by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.

Αν έχετε ηλεκτρική κουζίνα, φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Επίσης να γνωρίζετε ότι σπαταλάτε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία ενώ όταν χρησιμοποιείτε τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα και 80% χρόνο.

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι:

 • Όταν βράζετε νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Θα βράσει γρηγορότερα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. 
 • Αποφεύγετε τις άσκοπες προθερμάνσεις και το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο του φούρνου. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου φεύγει το 20% της εσωτερικής θερμότητας. Καθαρίζετε τακτικά τα ηλεκτρικά μάτια και το φούρνο.
 • Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμήστε, εφόσον διαθέτετε, το φούρνο μικροκυμάτων γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο.

Αναφορικά τώρα σχετικά με το ψυγείο, να σημειώσουμε ότι καταναλώνει αρκετή ενέργεια γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο. Η ενεργειακή ετικέτα που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοση του όποτε εσείς επιλέξετε μια συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

>>> Διαβάστε επίσης: Έρχεται σημαντική μείωση στο τέλος ΑΠΕ σε λογαριασμούς της ΑΗΚ <<<

Επίσης ύψιστης σημασίας είναι να τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος γιατί έτσι μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30%. Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.

Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε το θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7oC και του καταψύκτη στους -18oC. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα.

Σημαντικό επίσης να:

 • Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην κρατάτε πολλή ώρα ανοικτή. Φρονίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά. 
 • Μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και αφήνετε τουλάχιστον 5 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο.
 • Όταν απουσιάζετε από το σπίτι σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, π.χ. σε διακοπές, βγάζετε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάζετε το και αφήνετε την πόρτα του ανοικτή.
 • Μη βάζετε ζεστά φαγητά μέσα στο ψυγείο. Καλύτερα να περιμένετε να κρυώσουν πρώτα (συνίσταται και για λόγους υγείας).

4/ Θερμοσίφωνας: 
Επειδή ο θερμοσίφωνας καταναλώνει αρκετό ρεύμα να τον ανάβετε όσο και όταν χρειάζεστε ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό και μην τον αφήνετε αναμμένο άσκοπα.

Επίσης άλλοι τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος λόγω ζεστού νερού είναι:

 • Να προτιμήστε το ντούς από το μπάνιο στη μπανιέρα. Ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.
 • Να μην αφήνετε τις βρύσες σας να στάζουν και μην αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει άσκοπα.
 • Να προτιμήστε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ηλεκτρικό για τη θέρμανση του νερού (ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σε ζεστό νερό με αντίστοιχη μείωση στη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος).

5/ Κλιματιστικό:
​Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, καλύτερα να εξετάσετε τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να έχετε δροσιά. Τα κλιματιστικά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα στις ώρες αιχμής και θα σας κοστίσουν ακριβά στη λειτουργία τους. Επί πλέον ρυπαίνουν αλλά και θερμαίνουν το περιβάλλον.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Για εναλλακτικούς τρόπους για να δροσιστείτε το καλοκαίρι μπορείτε να:

 • Σκιάστε όλα σας τα παράθυρα. Επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα σκιασμού ανάλογα με τον προσανατολισμό του παραθύρου.
 • Φυτέψετε δέντρα κατά προτίμηση φυλλοβόλα για να σκιάσετε το κτίριο σας, αλλά και για να δημιουργήσετε καλύτερο ευνοϊκό "μικροκλίμα", όπου αυτό είναι δυνατό.
 • Επιλέξετε ανοιχτά χρώματα στους εξωτερικούς τοίχους, τις οροφές αλλά και στις τέντες.
 • Μειώστε τις εσωτερικές πηγές θερμότητας. Τοποθετείστε λαμπτήρες και συσκευές χαμηλής κατανάλωσης. Μη χρησιμοποιείτε ενεργοβόρες συσκευές οι οποίες ταυτόχρονα θερμαίνουν και το χώρο (π.χ. ηλεκτρική κουζίνα, σίδερο) τις ώρες που έχει πολύ ζέστη.
 • Τις ζεστές μέρες να αερίζετε το κτίριο σας οπωσδήποτε και μόνο τη νύχτα.
 • Φεγγίτες, ανοίγματα πάνω από σκάλες, καμινάδες αερισμού, σε συνδυασμό με κάποια ανοίγματα σε χαμηλά σημεία του κτιρίου μπορούν να δημιουργήσουν πολύ αποτελεσματικό κατακόρυφο αερισμό, χωρίς να ανοίγετε όλα σας τα παράθυρα.
 • Αν οι εξωτερικές συνθήκες και τα ανοίγματα του κτιρίου σας δεν εξασφαλίζουν τον απαραίτητο αερισμό, τοποθετείστε ανεμιστήρες προσαγωγής και απαγωγής του αέρα.
 • Τοποθετείστε ανεμιστήρες οροφής στα δωμάτια. Ο ανεμιστήρας οροφής δροσίζει, ενώ καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια (όση και ένας κοινός λαμπτήρας φωτισμού). Θα νιώθετε δροσιά, ακόμα και σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και έτσι μπορείτε να απαλλαγείτε από την ανάγκη εγκατάστασης κλιματιστικού. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε ανεμιστήρα δαπέδου.

Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό πρέπει να:

 • Ενημερωθείτε για την ενεργειακή του κατανάλωση δεδομένου ότι θα αυξήσει το λογαριασμό σας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για το χώρο σας. Συμβουλευτείτε ειδικευμένο μηχανικό και όχι απλούς πωλητές, πριν επιλέξετε. Εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε κλιματισμό για ολόκληρο διαμέρισμα ή κτίριο, ζητείστε μελέτη.
 • Ρυθμίσετε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκετε θερμοκρασία χαμηλότερη από 26°C το καλοκαίρι.

Σημαντικό είναι να φροντίστε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την τοποθέτηση και συντήρηση του κλιματιστικού – ο τακτικός καθαρισμός των φίλτρων επιβάλλεται και για λόγους υγείας.

​6/ Λαμπτήρες:
Για να εξοικονομήσετε περισσότερη ενέργεια, χρησιμοποιήστε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μια κοινή λάμπα πυράκτωσης καταναλώνει ως και πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από ένα λαμπτήρα φθορισμού που προσφέρει τον ίδιο φωτισμό. Σημαντικό επίσης είναι να καθαρίζετε τακτικά τα φωτιστικά σώματα και τους λαμπτήρες.

Οι λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τους κοινούς λαμπτήρες, αλλά έχουν οκταπλάσια διάρκεια ζωής και καταναλώνουν τέσσερις φορές λιγότερο ρεύμα. Η περιεκτικότητα τους σε υδράργυρο καθιστά αναγκαία την σωστή διαχείριση τους κατά το τέλος της ζωής τους καθώς και σε περίπτωση που ο λαμπτήρας φθορισμού σπάσει, για τη δική σας ασφάλεια. Για τ​ο λόγω αυτό το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει εκδόσει ειδικό έντυπο για τα ​προτεινόμενα μέτρα ​που πρέπει να λαμβάνονται. 

Δείτε ΕΔΩ το έντυπο του Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Γιατί είναι ψηλή η τιμή του ρεύματος στην Κύπρο
Δυστυχώς η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο είναι ψηλή για τον λόγο ότι για να παραχθεί ενέργεια στην Κύπρο χρησιμοποιούμε υγρά καύσιμα που είναι το πετρέλαιο, μας αναφέρει η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, ενώ αυτό θα αλλάξει μόνο όταν αυξηθεί η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η έλευση του φυσικού αερίου που σίγουρα θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Όπως μας αναφέρει η κ. Χριστίνα, η τιμή τώρα για ένα κιλοβάτ είναι περίπου 0.22 σεντ και έχει σημειωθεί μικρή μείωση από τον Νοέμβρη: "Για ένα διμηνιαίο λογαριασμό μιας τετραμελούς οικογένειας στοιχίζει περίπου 182 ευρώ τώρα τον Δεκέμβη και σημειώθηκε μια μικρή μείωση της τάξης του 1.5% σε σχέση με ένα αντίστοιχο λογαριασμό ένα μήνα προηγουμένως. Η μείωση βασικά οφείλεται στην μείωση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς."

ad2mobile

Έκπτωση 20% στους λογαριασμούς ρεύματος
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως, 38.000 συνολικά πολίτες στην Κύπρο δικαιούνται έκπτωση 20% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ στα πλαίσια της κοινωνικής της πολιτικής της Αρχής. Πρόκειται για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Από τις 38.000 δικαιούχους, έκαναν αίτηση μόνο οι 20.000. Δηλαδή 18.000 άτομα δικαιούνται έκπτωση και δεν έκαναν μια απλή αίτηση για να πληρώνουν λιγότερα σε κάθε λογαριασμό. 

>>>Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για το ποιοι είναι οι δικαιούχοι της έκπτωσης 20%<<< 

article 1