ΟΠΕΚ: Πλήρη εφαρμογή συμφωνίας για μείωση παραγωγής πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ ζητά πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για μείωσης παραγωγής

Ο Πρόεδρος της Διάσκεψης του ΟΠΕΚ και Υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, Mohamed Arkab, κάλεσε τα μέλη αλλά και τις χώρες που δεν ανήκουν στον οργανισμό να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚ το Σάββατο.
 
«Ενόψει των πρωτοφανών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η αγορά πετρελαίου, είναι υψίστης σημασίας όλες οι χώρες που έχουν υπογράψει να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία εθελοντικής μείωσης της παραγωγής και στόχος είναι ναδιασφαλιστεί η συμμόρφωση πέραν του 100%» δήλωσε ο Υπουργός.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Οι χώρες του ΟΠΕΚ+
σε έκτακτη συνεδρίαση στις 12 Απριλίου κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, για την οποία είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις στις 9 Απριλίου. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου και σκοπός της είναι να σταματήσει η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης παγκοσμίως.
 
Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ για δύο χρόνια, αλλά από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, εμπίπτουν 7,7 εκ. βαρέλια ημερησίως στις περικοπές. Από τον Ιανουάριο του 2021 έως το τέλος Απριλίου 2022, αυτές θα ανέλθουν σε 5,8 εκ. βαρέλια την ημέρα. Οι παράμετροι της συμφωνίας ενδέχεται να τροποποιηθούν τον Δεκέμβριο του 2021.

(ΚΥΠΕ)

 
3542