ΟΠΟΚ: Προσπάθειες για άσκηση πίεσης για αειφόρο ανάπτυξη

Τις προσπάθειες για άσκηση πίεσης για αειφόρο ανάπτυξη και θέσπιση Στρατηγικών, συνεχίζει η ΟΠΟΚ

Τις συντονισμένες προσπάθειες της για άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση για αειφόρο ανάπτυξη και θέσπιση συγκεκριμένων Στρατηγικών σε όλους τους περιβαλλοντικούς τομείς, συνεχίζει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2019.
 
Η ΟΠΟΚ αναφέρει πως διαπιστώνει ότι «πέραν από το κυριότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα του τόπου που είναι η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας που προκάλεσε η παράνομη τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου με το ξεριζωμό των ανθρώπων από τις πατρογονικές τους εστίες, μια σειρά από άλλα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα προκαλούν τις έντονες ανησυχίες των πολιτών και την αντίδραση του περιβαλλοντικού κινήματος της Κύπρου».
 
Η ΟΠΟΚ καταγγέλλει προσπάθεια από ορισμένους παράγοντες του τόπου εκμετάλλευσης των συνθηκών και προβλημάτων στην οικονομία που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού για δραστηριότητες που πλήττουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και σημειώνει με ανησυχία τις κινήσεις για επαναφορά των σχεδίων για δημιουργία δρόμου μέσα από το Δάσος Αθαλάσσας.

Σχετικά με τη χερσόνησο του Ακάμα, η ΟΠΟΚ δηλώνει ότι, ο αγώνας για προστασία και διατήρηση της περιοχής θα συνεχιστεί και ότι παραμένει «κάθετα αντίθετοι με αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας που οδήγησαν και οδηγούν σε νέες οικοδομικές αναπτύξεις εντός και πλησίον της προστατευόμενης περιοχής, προς όφελος των λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών.
 
Επίσης, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων απαιτεί την αναθεώρηση του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου με τρόπο ώστε να απαγορευτεί η πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας, να αναπτυχθούν οι πυρήνες των χωριών και να προστατευτεί το φυσικό και αγροτικό περιβάλλον, ενώ εκφράζει προβληματισμό για το θέμα των ενιαίων αναπτύξεων και των ψηλών κτηρίων (πύργοι).
 
Επιπλέον, η ΟΠΟΚ απαιτεί όπως η Κύπρος επικυρώσει άμεσα το 7ο Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης.
 
Αναφέρει επίσης ότι η πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας σε συνδυασμό με την εξάπλωση της οικιστικής ανάπτυξης με τις συνεχόμενες διευρύνσεις των οικιστικών ζωνών, την πολιτική των ειδικών αναπτύξεων και την αντίστοιχη επέκταση του οδικού δικτύου έχει συρρικνώσει σε τεράστιο βαθμό το μέγεθος της εύφορης γης και προσθέτει ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων, αποδεικνύουν ότι η Κύπρος είναι ήδη θύμα των κλιματικών αλλαγών.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Η εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθεί άμεσα και αυτό θα γίνει μόνο με την προώθηση της χρήσης των ΑΠΕ και ιδιαίτερα με τη χρήση της άφθονης ηλιακής ενέργειας του νησιού». αναφέρει η ΟΠΟΚ, η οποία απαιτεί όπως εκπονηθεί, «το συντομότερο δυνατό, Στρατηγική Μελέτη και Χωροταξικός Σχεδιασμός για την εγκατάσταση και λειτουργία Φωτοβολταϊκών και Αιολικών Πάρκων, που έπρεπε αυτά να προηγηθούν και όχι να ακολουθούν την εγκατάσταση τους».
 
Αναφέρει επίσης ότι απαιτείται η άμεση κινητοποίηση της πολιτείας και των οργανωμένων συνόλων με τοπικές και διεθνείς δράσεις ώστε να αποτραπεί η λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου στην σεισμογενή περιοχή Άκκουγιου της Τουρκίας
 
Η ΟΠΟΚ αναφέρει ότι δεν αγνοεί άλλες μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις του τόπου όπως είναι η προστασία και ευημερία των ζώων, η αγροτική και γεωργική ανάπτυξη με εφαρμογή καλών πρακτικών και προώθησης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και η μείωση χρήσης των πλαστικών.

«Δεν υπάρχει γρήγορος και εύκολος δρόμος προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η μετάβαση απαιτεί συλλογική προσπάθεια από τους κρατικούς φορείς χάραξης πολιτικών, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες», καταλήγει.

(ΚΥΠΕ)