Ουκρανία: Αναστέλλεται η ροή φυσικού αερίου μέσω Sokhranovka

Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις «ανθρωπιστικές συνέπειες» μετά τον τερματισμό ροής φυσικού αερίου, λέει η Ουκρανία

Η Ρωσία πρέπει να φέρει την πλήρη ευθύνη για τυχόν ανθρωπιστικές συνέπειες μετά τον τερματισμό των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω ενός σημείου διέλευσης στην Ουκρανία την Τετάρτη, δήλωσε ο επικεφαλής του φορέα εκμετάλλευσης αγωγών φυσικού αερίου της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία δήλωσε την Τρίτη ότι θα αναστείλει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του σημείου διέλευσης Sokhranovka, το οποίο είπε ότι παραδίδει σχεδόν το ένα τρίτο του καυσίμου που διοχετεύεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Ανέφερε ότι οι ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έθεσαν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρου του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και ότι θα μεταφέρουν τις ροές αλλού.

«Σήμερα το πρωί (η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου) Gazprom στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας διέκοψε τη μεταφορά από τη Ρωσική Ομοσπονδία στο σημείο εισόδου «Sokhranivka»», έγραψε στο Facebook ο Sergiy Makogon, Γενικός Διευθυντής του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας.

Είπε επίσης ότι γερανοί έχουν μπλοκαριστεί χωρίς άδεια σε ένα εργοστάσιο αγωγών στην ουκρανική επικράτεια, το οποίο είπε ότι καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Αυτό, είπε, κατέστησε αδύνατη την προμήθεια των καταναλωτών στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, μεγάλα τμήματα των οποίων βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

«Οι ρωσικές αρχές φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις ανθρωπιστικές συνέπειες τέτοιων ενεργειών», έγραψε.

(ΚΥΠΕ)