Παραμένει η απόσταση με τη Chevron για το «Αφροδίτη»

Οι συζητήσεις εισέρχονται σε κρίσιμη φάση καθώς η ατζέντα περιλαμβάνει και το κόστος που θα επωμιστεί η Κύπρος

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη των συζητήσεων με αντιπροσωπεία της Chevron, βρίσκει τη διαπραγματευτική ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ίδιο ακριβώς προβληματισμό: το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του «Αφροδίτη», όπως το διαφοροποίησαν οι Αμερικανοί, δεν διασφαλίζει αμοιβαία οφέλη. Σε βαθμό τουλάχιστον που να ικανοποιεί τη δική μας πλευρά.

Οι Κύπριοι τεχνοκράτες διαπίστωσαν πως αν συνηγορήσουν στην αφαίρεση συγκεκριμένων υποδομών επί του κοιτάσματος, ειδικότερα της πλατφόρμας FPU, όπως και στη μείωση του αριθμού των γεωτρήσεων, θα χαθούν σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την καθαρή ποσότητα φυσικού αερίου που θα σταλθεί στο τερματικό της Shell στην Αίγυπτο και ακολούθως στην εμπορική του διαχείριση.

Δεν είναι εύκολο εγχείρημα 

Η προσπάθεια για εξεύρεση κοινού εδάφους συνεχίζεται. Όλες οι πιθανές πτυχές ανάπτυξης του κοιτάσματος έτυχαν λεπτομερούς ανάλυσης όμως όπως διαπίστωσε και ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Ο στόχος να κρατηθεί ζωντανή η συμφωνία ανάπτυξης του «Αφροδίτη», με την κοινοπραξία των Chevron, Shell και New Med Energy παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι συζητήσεις από σήμερα ή αύριο εισέρχονται σε μια πολύ κρίσιμη φάση καθώς θα αφορούν και το κόστος που θα επωμιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, με βάση τις πτυχές ανάπτυξης του κοιτάσματος. Τα ποσά έχουν διαφοροποιηθεί μετά την απόφαση της κοινοπραξίας, του περασμένου Μαΐου, να προβεί μονομερώς σε αλλαγές του συμφωνηθέντος σχεδιασμού του 2019.

Να σημειωθεί πως η ομάδα των ειδικών της Chevron που βρίσκεται στην Κύπρο δεν είναι πια 11μελής. Κάποιοι αποχώρησαν καθώς οι συζητήσεις που αφορούσαν τον τομέα της ειδίκευσής τους έχουν ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει περισσότερα στοιχεία στη δημοσιότητα, όπως μας αναφέρθηκε, λόγω και των κινδύνων που περιτριγυρίζουν την κυπριακή ΑΟΖ.

Η έλευση του «Προμηθέα»

Το επόμενο βήμα για το φυσικό αέριο αφορά στην έλευση στην Κύπρο της πλωτής μονάδας αποϋγροποίησης φυσικού αερίου. Η διαδικασία των τελικών διορθωτικών μέτρων, από τους Κινέζους κατασκευαστές, μετά και τη δεύτερη δοκιμή ανοικτής θαλάσσης στο πλοίο «Προμηθέας ΕΤΥΦΑ», λόγω των μετατροπών, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του τρέχοντος μηνός ή αρχές Νοεμβρίου.

Μιχάλης Λουκά

Μιχάλης Λουκά