«Pause» στις ιδιωτικοποιήσεις ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας

Το καλοκαίρι η επανεκκίνηση λόγω κορωνοϊού

Ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων ενεργειακών επιχειρήσεων που επρόκειτο να ξεκινήσουν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ή ακόμη και για αυτές  που βγήκαν στον «αέρα» φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού.

Τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν σχεδόν σε όλον τον πλανήτη και σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στις αγορές μεταθέτουν πιο πίσω χρονικά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αλλά και το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα για φέτος, όπως έχει πει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τα δύο τρίτα του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων αφορούσε ενεργειακές ΔΕΚΟ.

Έτσι, και σύμφωνα με πληροφορίες, η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αν και προγραμματιζόταν για το δεύτερο τρίμηνο του έτους με διάθεση κι άλλου ποσοστού παγώνει. Πηγές θέλουν εξαιτίας των ακραίων συνθηκών να μην μπορεί να υπάρξει επικοινωνία ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους Κινέζους αξιωματούχους. Μάλιστα, πηγές λένε ότι ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Πεκίνο πριν από περίπου ένα μήνα αλλά το ακύρωσε λόγω των απαγορευτικών μέτρων που έλαβε η Κίνα.

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας μετόχων που είχε συναφθεί όταν απέκτησε το 24% του ΑΔΜΗΕ η State Grid οι Κινέζοι έχουν το δικαίωμα πρώτης προσφοράς (first offer) σε περίπτωση που οι υπόλοιποι μέτοχοι η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών διαθέσουν πακέτο μετοχών. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι με βάση τον όρο αν ένας τρίτος επενδυτής δώσει προσφορά και η State Grid κάνει την ίδια ακριβώς πρόταση τότε το ποσοστό αυτό περνά στους Κινέζους

Οι ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών

Οι διαγωνισμοί για τι δύο ΔΕΠΑ όχι απλά ξεκίνησαν αλλά συγκέντρωσαν και μεγάλο ενδιαφέρον.

Τόσο η ΔΕΠΑ Υποδομών όσο και η ΔΕΠΑ Εμπορίας συγκέντρωσαν από εννιά προτάσεις επενδυτικών σχημάτων που θα ανταγωνιστούν για την απόκτηση των δύο εταιριών.

Ειδικά η συμμετοχή των εννιά επενδυτικών σχημάτων στη ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομίας, ακόμη και σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των προτάσεων της ΔΕΠΑ Υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ θα πάει πιο πίσω καθώς είναι δύσκολή η επικοινωνία με τους υποψήφιους επενδυτές. Κάποιοι τοποθετούν αυτή τη διαδικασία ακόμη και τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εταιρίες διανομής αερίου Italgas, η τσεχική EPH και η κινεζική China Resources Gas. Επίσης τα μεγάλα funds First State Investments, Macquarie, ΚKR, Antin Infrastructure Partners, I Squared και  SinoCEEF.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Προς το καλοκαίρι μετατίθεται και η αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προτάσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Οι υποψήφιοι επενδυτές που έστειλαν την περασμένη Δευτέρα τις μη δεσμευτικές τους προτάσεις και τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα ηλεκτρονικά θα πρέπει μέχρι τις 24 Απριλίου να τα ταχυδρομήσουν. Άρα ο χρόνος της εξέτασης των δικαιολογητικών και της λήψης των αποφάσεων για το ποια σχήματα θα περάσουν στη δεσμευτική φάση πάει επίσης πιο πίσω.

Υπενθυμίζεται ότι προτάσεις υπέβαλαν οι C.G. GAS LIMITED, MET HOLDING AG, POWER GLOBE LLC, SHELL GAS B.V., VITOL HOLDING B.V., ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E., Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V., Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ Α.Ε. και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E.

energypress.gr

 
1605
Thumbnail

Σε όλες τις περιπτώσεις υψηλής απόδοσης ΑΠΕ ή πυρηνικής παραγωγής και/ή χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σημαντικές θερμικές μονάδες με υψηλότερα λειτουργικά κόστη τίθενται εκτός αγοράς, γεγονός που πιέζει τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα.

ad1mobile

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Κομισιόν σε έκθεσή της για το δ' τρίμηνο του 2019, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την ποσότητα των ωρών που καταγράφηκαν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κάτω των 30 ευρώ/MWh ανά αγορά και για ποιο λόγο. 

Πρώτο στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι με τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κάτω των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οι περισσότερες θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δυσκολεύονται να καλύψουν τα λειτουργικά τους κόστη, συνυπολογίζοντας το κόστος ρύπων και καυσίμων το 2019. Το παραπάνω όριο των 30 ευρώ/MWh προκύπτει από τις παρακάτω εκτιμήσεις που κάνει η επιτροπή και καταγράφει στην έκθεσή της. 

Το μέσο βραχυπρόθεσμο οριακό κόστος για μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη το 2019 εκτιμήθηκε στα 27 ευρώ/MWh, με 36% ενεργειακή απόδοση της μονάδας, εκπομπές ρύπων 1.1 τόνους CO2/MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, με την μέση τιμή ρύπων το 2019 να είναι στα 25 ευρώ ο τόνος και με μηδενικά κόστη καυσίμου. Στην περίπτωση ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) τα ίδια κόστη εκτιμώνται στα 32 ευρώ/ Mwh, με 58% ενεργειακή απόδοση, δείκτη εκπομπών 0.35 τόνους CO2/MWh, με την μέση τιμή ρύπων στα 25 ευρώ ο τόνος και το κόστος καυσίμου 13.5 ευρώ/MWh. Για μια αντίστοιχη τυπική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα, το βραχυπρόθεσμο οριακό κόστος εκτιμάται ακόμη υψηλότερα, στα 38 ευρώ/MWh.

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Γερμανία και Γαλλία λοιπόν, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην Γηραιά Ήπειρο, κατέγραψαν χαμηλές τιμές σε περισσότερο από 20% των ωρών το 2019, όπως φαίνεται και στον  παρακάτω πίνακα. 

 

 

Το σημαντικό μερίδιο των πυρηνικών σε συνδυασμό με τις σχετικά μεγάλες δυναμικότητες των υδροηλεκτρικών και την αυξανόμενη βάση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βοηθούν να εξηγηθεί η εξέλιξη της γαλλικής περίπτωσης και γιατί εκεί συναντώνται σε τέτοιο ποσοστό τέτοιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, καθοριστικό ρόλο για την διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα έπαιξαν τα ηλιακά και τα αιολικά που ξεπερνούν σε σύνολο τα 100GW.

Το ζήτημα ωστόσο είναι πιο περίπλοκο και επηρεάζεται επίσης από τα πρότυπα ζήτησης, την καμπύλη αξίας (Merit Order Curve ή MOC) και τις διασυνδύσεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα 2/3 της παραγόμενης ενέργειας στην ηπειρωτική Δανία (zone DK1) προήλθε από αιολικά και ηλιακά το 2019 και ωστόσο κατέγραψε την ίδια ποσότητα περιπτώσεων ωρών με χαμηλές τιμές, με την Τσεχία όπου η χαμηλού κόστους παραγωγή ΑΠΕ δεν υπερέβει το 10% την ίδια χρονιά, όπου, όμως, οι τιμές συσχετίζονται άμεσα με την γειτονική αγορά της Γερμανίας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε ότι αφορά τις μέσες τιμές φορτίου βάσης εκτιμάται ότι μονάχα περιορισμένα επέδρασαν στην διαμόρφωση χαμηλών τιμών. Η μέση τιμή φορτίου βάσης της Βουλγαρίας για το 2019 ήταν πολύ παρόμοια με αυτές σε Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία, όμως, στη περίπτωση της Βουλγαρίας ο αριθμός των ωρών με τιμές κάτω των 30 ευρώ/MWh ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με την Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία.

ad2mobile

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι λιγότερες περιπτώσεις ωρών με τιμές κάτω των 30 ευρώ/MWh καταγράφηκαν σε Ελλάδα και Ιταλία, με σχετικά υψηλές μέσες τιμές και χαμηλή μεταβλητότητα αυτών.

Πηγή: Energypress.gr

article 1