Περισσότερα από 52.000 νοικοκυριά έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά

Σχεδόν 1 στις 10 κατοικίες στην Κύπρο έχουν φωτοβολταϊκό σύστημα κι ενώ η ΑΗΚ βλέπει άλλες 1.500 αιτήσεις κάθε μήνα

Περίπου 1 στα 10 νοικοκυριά στην Κύπρο - μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023 – είχαν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές τους, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που εξασφάλισε η Brief. 

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2023 υπήρχαν 52.883 συνδεδεμένα συστήματα, τα οποία χωρίζονται σε: 

  • 52.125 συστήματα net metering με συνολική ισχύ 240MW (το net metering αφορά φωτοβολταϊκά συστήματα με ισχύ μέχρι 10kw) 
  • 758 συστήματα net billing με συνολική ισχύ 65ΜW (το net billing αφορά φωτοβολταϊκά συστήματα με ισχύ άνω των 10kw για χώρους με αυξημένες ανάγκες, όπως μεγάλα σπίτια και καταστήματα)

Να σημειώσουμε πως αν δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία για το σχέδιο εικονικού συμψηφισμού λογαριασμών (virtual net metering και billing), ωστόσο, τα ποσοστά είναι μικρά. 

Περίπου το 10% των κατοικιών στην Κύπρο έχουν φωτοβολταϊκά 

Αν και στα 52.883 συνδεδεμένα συστήματα συγκαταλέγεται και αριθμός καταστημάτων και άλλων εμπορικών ακινήτων, εντούτοις το ποσοστό δεν είναι μεγάλο, αφού η συντριπτική πλειοψηφία αφορά κατοικίες. 

Αυτοί οι αριθμοί αντιστοιχούν σε περισσότερο από 10% επί του ποσοστού των κατοικιών, αφού σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, το 2021 υπήρχαν στην Κύπρο 492.555 κατοικίες. 

Μάλιστα, οι αριθμοί των κατοικιών αναμένεται όπως είναι φυσικό να έχουν αυξηθεί, αφού η ΑΗΚ βλέπει περίπου 1.500 αιτήσεις τον μήνα για νέες εγκαταστάσεις και ενώ την ίδια τρέχει - μεταξύ άλλων σχεδίων - και το σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους, μέσω του οποίου θα εγκατασταθούν ακόμη 6.000 φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες νοικοκυριών.

Μειώθηκε ο χρόνος αναμονής από την ΑΗΚ 

Την ίδια ώρα, όπως αναφέραμε πιο πάνω, η ΑΗΚ «τρέχει» περίπου 1.500 αιτήσεις κάθε μήνα, με τις δυνατότητες της να φτάνουν έως και 2.000 αιτήσεις, αφού ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται πως θα αυξηθεί λόγω του σχεδίου Φωτοβολταϊκά για Όλους. 

Μάλιστα, όπως σημείωσαν πηγές από την ΑΗΚ, ο Οργανισμός έχει μειώσει σε μερικές εβδομάδες – από 4 μήνες που ήταν πριν – τον χρόνο που χρειάζεται για να επεξεργαστεί αιτήσεις και να επιθεωρήσει της εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων. 

Ποια η διαδικασία σύνδεσης και χορηγίας από τα σχέδια του ΥΕΕΒ

Αρχικά υποβάλλεται αίτηση στα κατά τόπους γραφεία Διανομής της ΑΗΚ.  Ο αιτητής λαμβάνει Αριθμό Υπόθεσης (Μέσα σε 2 εβδομάδες η ΑΗΚ δίνει Αριθμό Υπόθεσης και την ετοιμάζει τους όρους). 

Ακολούθως ο αιτητής καταβάλλει το ποσό των €250+ΦΠΑ, με την έκδοση Όρων, ποσό το οποίο περιλαμβάνει κόστος διαχείρισης της αίτησης, κόστος της έκδοσης των όρων σύνδεσης, της επιθεώρησης της εγκατάστασης του ΦΒ, του μετρητή συμψηφισμού μετρήσεων και της σύνδεσης του ΦΒ με το δίκτυο της ΑΗΚ

Να σημειώσουμε πως η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται με τα απαιτούμενα έγγραφα όπως:

1/ Άδεια Οικοδομής υποστατικού
2/ Τίτλο ιδιοκτησίας (αν όχι να προσκομίσει γραπτή συγκατάθεση του ιδιοκτήτη κατάλληλα πιστοποιημένη)

Μετά την ολοκλήρωση του ΦΒ θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση στην ΑΗΚ (με τα ηλεκτρολογικά σχέδια του εγκαταστάτη) για επιθεώρηση εγκατάστασης του ΦΒ.  Μετά τον επιτυχή έλεγχο ο υφιστάμενος μετρητής αντικαθίσταται με μετρητή συμψηφισμού μετρήσεων εισαγωγής και εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ακολούθως με την έγκριση σύνδεσης από την ΑΗΚ υπογράφεται η σύμβαση συμψηφισμού μετρήσεων με τον Προμηθευτή του καταναλωτή.  Η διάρκεια της σύμβασης είναι 15 χρόνια για τους οικιακούς και 10 χρόνια για τους μη οικιακούς.  Η σύμβαση μπορεί να ανανεωθεί με το πέρας της σύμβασης σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον Νομικό Πλαίσιο.

Μετά τη σύνδεση του πελάτη στο Δίκτυο της ΑΗΚ εκδίδεται Πιστοποιητικό Καταλληλότητας Επιτυχούς Επιθεώρησης καθώς και σχετική βεβαίωση την οποία ο ενδιαφερόμενος παρουσιάζει μαζί με την αίτηση του στο Ταμείο Διαχείρισης ΑΠΕ & ΕΞΕ του Υπουργείου ΕΕ&Β για την παροχή χορηγίας. 

Ο χρόνος αναμονής όπως σημείωσε η ίδια πηγή από την ΑΗΚ, είναι 3 εβδομάδες, ενώ σε κάποιες επαρχίες ενδεχομένως οι χρόνοι να είναι και μικρότεροι. 

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος