Πεσκόφ: Η τουρμπίνα του Nord Stream θα επιστρέψει αργά ή γρήγορα

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιπλέκουν τη λειτουργία του Nord Stream 1

O Ντμίτρι Πέσκοφ, σε ενημέρωση στο Κρεμλίνο, ανέφερε πως η τουρμπίνα φυσικού αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1 της Ρωσίας δεν έχει φτάσει ακόμη μετά τη συντήρησή της στον Καναδά, αλλά η Μόσχα ελπίζει ότι θα εγκατασταθεί “αργά ή γρήγορα”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τη Ρωσία για ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο δηλώνει ότι οι μειώσεις στις παραδόσεις φυσικού αερίου έχουν προκληθεί από θέματα συντήρησης και ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων.

«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιπλέκουν τη λειτουργία του Nord Stream 1»

>>Διαβάστε επίσης: Μείωση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Nord Stream<<

Ο Πεσκόφ επανέλαβε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιπλέκουν τη λειτουργία του Nord Stream 1, ο οποίος μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μόλις 20% της δυναμικότητάς του εν μέσω εργασιών συντήρησης. Η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι αναμένει μια τουρμπίνα, στην οποία γίνεται συντήρηση από τη Siemens Energy, να φτάσει από τον Καναδά μετά τις εργασίες σε αυτήν.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου ανακοίνωσε εξάλλου χθες, Δευτέρα, ότι η ροή φυσικού αερίου θα μειωθεί σε 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως από αύριο, Τετάρτη –μείωση κατά το ήμισυ από τα τρέχοντα, ήδη μειωμένα επίπεδα– επειδή χρειάζεται να σταματήσει τη λειτουργία άλλης τουρμπίνας σε σταθμό συμπίεσης βάσει οδηγιών ομάδας επιτήρησης της βιομηχανίας.

>>Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Παράταση έξι μηνών στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας<<

“Ναι, όντως, υπάρχουν κάποια προβλήματα με τις τουρμπίνες. Η τουρμπίνα δεν έχει φτάσει έπειτα από μεγάλη συντήρηση, βρίσκεται καθ’οδόν. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει (…) αργά ή γρήγορα”, σημείωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι και άλλη τουρμπίνα έχει επίσης κάποια προβλήματα.

>>Διαβάστε επίσης: Χαλαρώνουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;<<

« Η Μόσχα ακόμη δεν έχει λάβει ικανοποιητικές εξηγήσεις»

“Η κατάσταση περιπλέκεται σημαντικά από τους περιορισμούς και τις κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί κατά της χώρας μας”, σημείωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι ο Nord Stream 1 θα λειτουργούσε κανονικά αν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις.

>>Διαβάστε επίσης: Siemens Energy:Κατηγορεί την Gazprom για γραφειοκρατική ολιγωρία<<

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα ακόμη δεν έχει λάβει ικανοποιητικές εξηγήσεις όσον αφορά την κατάσταση της τουρμπίνας στην οποία έγινε συντήρηση από τη Siemens Energy στον Καναδά.

Η Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε έγγραφα για την τουρμπίνα, αλλά κάποια ζητήματα και κίνδυνοι παραμένουν.

>>>Δείτε ακόμη:Ο Πούτιν προειδοποιεί για μειωμένες ροές ΦΑ μέσω του Nord Stream1

Η Ρωσία επέρριψε στις καθυστερήσεις σχετικά με την τουρμπίνα αυτή τη μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 στη Γερμανία στο 40% των δυνατοτήτων του αγωγού τον Ιούνιο, ενώ εξάλλου χθες ανακοίνωσε ότι οι ροές θα μειωθούν ξανά κατά το ήμισυ από αύριο, σε μόλις 20%, καθώς χρειάζεται να διακοπεί η λειτουργία κι άλλης τουρμπίνας.

mononews.gr

 
4130