Πετρελαϊκές εταιρείες: Κέρδη – ρεκόρ 130 δισ. δολ στο α' τρίμηνο

Πόσα κερδίζουν από το ράλι των τιμών

Υπερκέρδη που πλησιάζουν τα 130 δισ. δολάρια ανακοίνωσαν μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, καθώς το ράλι των τιμών του μαύρου χρυσού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία τις έχει κάνει όπως όλα δείχνουν να κολυμπάνε στο χρήμα.

>>Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Τα μέτρα εάν η Ρωσία κλείσει την στρόφιγγα του αερίου<<

Με επικεφαλής την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, την Aramco, που ανακοίνωσε τεράστια κέρδη 39,5 δις δολαρίων για τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, οι πετρελαϊκές φαίνεται ότι είναι ο μόνος ίσως κλάδος που πάει καλά –για τους μετόχους, όχι τους καταναλωτές- εν μέσω πολέμου, ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και μεγάλων ανησυχιών για το κλίμα και την υγεία.

>>Διαβάστε επίσης:Δυτικές κυρώσεις αλλά το ρούβλι παραμένει ισχυρό – Πώς γίνεται;<<

Δεν είναι τυχαίο ότι τα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την Aramco στην πρώτη θέση της λίστας με τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο, φτάνοντας σε κεφαλαιοποίηση τα 2,5 τρισ. δολάρια ή σχεδόν το ΑΕΠ όλης της Γαλλίας. Το επίτευγμα αυτό γίνεται πιο σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι η Aramco είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας και όχι στη Γουολ Στριτ ή στην Ευρώπη όπως άλλες πετρελαϊκές και μη εταιρείες, αγορές που οποίες τον τελευταίο ενάμισι χρόνο –και μέχρι πριν την έναρξη του πολέμου- έχουν κάνει μεγάλο ράλι.

>>Διαβάστε επίσης:Πώς εκτροχιάστηκαν τα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας<<

Οι κολοσσοί

Είναι ενδεικτικό ότι τα κέρδη τριμήνου και για τους άλλους κολοσσούς του χώρου ήταν τεράστια. Η ΒΡ είχε στο τρίμηνο κέρδη 6,2 δις, τα υψηλότερα κέρδη πρώτου τριμήνου της τελευταίας δεκαετίας. Η Shell είχε κέρδη 9,1 δις που ήταν σχεδόν τριπλάσια από ό,τι είχε την ίδια περίοδο πέρυσι και η Exxon Mobil 8,8 δις δολ, επίσης σχεδόν τριπλάσια αύξηση σε σχέση με το 2021. Η Chevron αύξησε τα κέρδη της στα 6,5 δισ. δολάρια.

Τα εκρηκτικά κέρδη, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε υψηλά δεκαετιών σε πολλές χώρες, ώθησε αρκετές από τις πετρελαϊκές εταιρείες να αποφασίσουν επιστρέψουν δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους μέσω επαναγορών μετοχών και πληρωμών μερισμάτων. Αντίθετα οι καταναλωτές από την πλευρά τους έχουν φτάσει να πληρώνουν στην αντλία για αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης ποσά που δεν έχουν προηγούμενο.

Η λίστα

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα τη λίστα με τις «χρυσές» πετρελαϊκές, όπως επεξεργάστηκε τα οικονομικά αποτελέσματά τους η Climate Power που δραστηριοποιείται στην προώθηση προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εκεί δεν περιλαμβάνονταν τα αποτελέσματα της Aramco επειδή δεν είχαν ανακοινωθεί ακόμη κατά τη δημιουργία της λίστας κι έτσι αυτά προστέθηκαν από τον ΟΤ.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Climate Power που συνόδευε τα αποτελέσματα, από τις αρχές του μήνα άρχισαν να φτάνουν στις αγορές οι πρώτες ανακοινώσεις κερδών από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. «Τα κέρδη μόλις 13 εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθαν συνολικά σε 46 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια δολάρια επέστρεψαν στους μετόχους μέσω επαναγορών  μετοχών και πληρωμών μερισμάτων ως μέρος των προγραμματισμένων πληρωμών 65,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους μετόχους φέτος», αναφέρεται. Σημειώνεται ότι στους υπολογισμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται τα κέρδη της Aramco και άλλων εταιρειών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα τις τελευταίες ημέρες. «Οι δηλώσεις των διευθυνόντων συμβούλων των διαφόρων εταιρειών δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι αυτή η μαζική εξέλιξη οφειλόταν σε κέρδη από τον πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρει η Climate Power.

ot.gr