Πετρέλαιο: Ανεβαίνει η τιμή μετά την απόφαση του OPEC+

Η μείωση είναι σχεδόν διπλάσια από την αναμενόμενη

Σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα συμφώνησαν να προχωρήσουν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών του ΟΠΕΚ+, όπως ανέφεραν στο Reuters πηγές από τον Οργανισμό.

Η μείωση είναι σχεδόν διπλάσια από ό,τι αναμενόταν, καθώς τις προηγούμενες μέρες πηγές του OPEC είχαν δηλώσει ότι η συμμαχία των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών συζητούσε για μείωση άνω του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

>>Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές πριν την συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+<<

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής μετά το 2020.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά τη σημερινή απόφαση οι τιμές αναμένεται να ανέβουν ξανά, ενώ ήδη στη Νέα Υόρκη το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού ενισχύεται 0,7% στα 87,1 δολάρια το βαρέλι.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια προσφορά, η απόφαση του ΟΠΕΚ+ θα προκαλέσει μικρότερο αντίκτυπο από ό,τι υποδηλώνει ο αριθμός της μείωσης, καθώς ήδη αρκετές χώρες συμμορφώνονται με τα νέα τους όρια, χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο τον προηγούμενο μήνα οι τιμές έπεσαν σχεδόν στα 80 δολάρια το βαρέλι λόγω της ανησυχίας για παγκόσμια οικονομική ύφεση, αλλά και της προσφοράς από τη Ρωσία που επέδειξε ανθεκτικότητα.

newmoney.gr