Πετρέλαιο: Η αγορά δεν φοβάται τις «αναταράξεις» μιας ύφεσης

Οι φόβοι για ύφεση από τη μία και, ο περιορισμός των αποθεμάτων από την άλλη, ασκούν αντίθετες πιέσεις στην τιμή

Η μεταβλητότητα της τιμής του Brent δεν κατάφερε να επηρεάσει σημαντικά το κόστος αγοράς καυσίμων σε χώρες που εισάγουν όπως είναι η Ελλάδα καθώς οι φόβοι για ύφεση από τη μία και, ο περιορισμός των αποθεμάτων από την άλλη, ασκούν αντίθετες πιέσεις στην τιμή.

Η Παρασκευή αποτέλεσε άλλη μία ταραχώδη ημέρα καθώς το πετρέλαιο, αντιδρώντας «αντανακλαστικά» στη φήμη ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συζητούν να αποχωρήσουν από τον ΟΠΕΚ, κατέγραψε πτώση αλλά κατάφερε να διαγράψει σχεδόν αμέσως τις απώλειες καθώς αξιωματούχοι διέψευσαν τη συγκεκριμένη πληροφορία. Έτσι, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε κατά 0,7% στα 85,32 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο με κέρδη εβδομάδας στα 3,1%.

Πάντως, εάν τα ΗΑΕ προχωρούσαν σε μια τέτοια κίνηση και απομακρύνονταν από τον ΟΠΕΚ, τότε θα είχαν όλο το ελεύθερο να αυξήσουν την παραγωγή και να ασκήσουν νέες πιέσεις στις τιμές.

Οι παγκόσμιες προμήθειες, ωστόσο, δεν πιέζονται μόνο από την τρέχουσα πολιτική των πετρελαιοπαραγωγών κρατών. Οι υποεπενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων διατηρούν περιορισμένη την παγκόσμια προσφορά, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser, μιλώντας στο CNBC. Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο επιβεβαίωσε αυτή την εκτίμηση κάνοντας παράλληλα λόγο υψηλότερες μελλοντικές τιμές ενέργειας καθώς επιταχύνεται το άνοιγμα της Κίνας και η επανάκαμψη της αεροπορικής βιομηχανίας.

«Eξακολουθεί να καταγράφεται μια επίμονη υποεπένδυση στο upstream αλλά ακόμη και στο downstream. Η τελευταία έκθεση από το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας κάνει λόγο για ζήτηση 101,7 εκατομμυρίων βαρελιών, από 100 εκατομμύρια βαρέλια το 2022. Είναι σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια παραπάνω ενώ η Κίνα ανοίγει και την αεροπορική βιομηχανία», η οποία δεν έχει επιστρέψει ακόμη στα προ της Covid επίπεδα.

Τα μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες και οι προσδοκίες για ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη συνέβαλαν στη μείωση των τιμών της ενέργειας. Αλλά καθώς η δραστηριότητα γεώτρησης επιβραδύνεται ως απάντηση, αυτή η μειωμένη παραγωγή θα απειλήσει τις προμήθειες στο μέλλον, είπε ο Νasser.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε πολλές χώρες ζητούν να επιβληθούν έκτακτοι φόροι στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, πολλές από τις οποίες σημείωσαν κέρδη ρεκόρ το τελευταίο έτος, καθώς οι κραδασμοί της προσφοράς και τα χρόνια υποεπενδύσεων στον κλάδο ώθησαν τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

H συζήτηση γύρω από τη βιομηχανία πετρελαίου κυριαρχείται από εντάσεις μεταξύ της επιθυμίας για καθαρότερες πηγές ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης για ενεργειακή ασφάλεια.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, περίπου το 90% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα και τη βαριά βιομηχανία. Ωστόσο, η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα παραμένει υψηλή, καθώς η άφθονη προσφορά ενέργειας και η ισορροπημένη αγορά πετρελαίου είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, τον μετριασμένο πληθωρισμό και την εθνική ασφάλεια.

Πηγή: insider.gr