Πετρέλαιο: Το Καζακστάν ξεκινά πωλήσεις παρακάμπτοντας τη Ρωσία

Η χώρα ψάχνει εναλλακτικές λύσεις για τη διαδρομή που η Ρωσία απειλεί να κλείσει

Πωλήσεις μέσω του μεγαλύτερου αγωγού του Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζεται να ξεκινήσει το Καζακστάν από τον Σεπτέμβριο για ένα μέρος από το αργό πετρέλαιο που διαθέτει, καθώς η χώρα ψάχνει εναλλακτικές λύσεις για τη διαδρομή που η Ρωσία απειλεί να κλείσει.

Η είδηση έγινε γνωστή από τρεις πηγές του Reuters που γνωρίζουν το θέμα.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν καλύπτουν τουλάχιστον το 1% της παγκόσμιας προσφοράς, ή περίπου 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd).

Επί περίπου 20 χρόνια, το πετρέλαιο στέλνεται από το Καζακστάν μέσω του αγωγού CPC στο ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο παρέχει πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά.

Τον προηγούμενη μήνα, δικαστήριο στη Ρωσία απείλησε να κλείσει τον αγωγό CPC, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του Καζακστάν και μεγάλοι ξένοι παραγωγοί πετρελαίο να προχωρήσουν προληπτικά στη σύναψη συμβάσεων με άλλες χώρες.

Ωστόσο, καμία από τις εναλλακτικές λύσεις δεν είναι τόσο πρακτική όσο ο αγωγός CPC, γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο να προκληθεί περισσότερη αστάθεια στις αγορές ενέργειας.

Όπως αναφέρει το Reuters, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Καζακστάν Kazmunaigaz (KMG) βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον εμπορικό βραχίονα της κρατικής SOCAR του Αζερμπαϊτζάν για τη διάθεση 1,5 εκατ. τόνων αργού πετρελαίου ετησίως, μέσω του αζέρικου αγωγού που παραδίδει πετρέλαιο στο λιμάνι Τζεϊχάν της Τουρκίας.

Ο όγκος δεν θα ξεπερνά τις 30.000 βαρέλια την ημέρα, ποσότητα ελάχιστη σε σχέση με το 1,3 – 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα που ρέουν μέσω του αγωγού CPC.

newmoney.gr