Πετρέλαιο: Μεγάλα κέρδη έφερε το ράλι στις διεθνείς τιμές

Στα $6,1 δισ. τα καθαρά κέρδη για την Chevron και στα 6,8 δισ. τα κέρδη της ExxonMobil

Έκρηξη της κερδοφορίας καταγράφουν οι διεθνείς ενεργειακοί όμιλοι με φόντο το ράλι των διεθνών τιμών των commodities. Στη λίστα προστέθηκαν και οι αμερικανικοί γίγαντες της Exxon Mobil και της Chevron, οι οποίοι έχουν να δουν τέτοια επίπεδα κερδοφορίας εδώ και… χρόνια!

Συγκεκριμένα, η Chevron ανακοίνωσε πως, για το τρίτο τρίμηνο του έτους, τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 6,1 δισ. δολάρια ή 2,96 δολάρια ανά μετοχή, κάτι που μεταφράζεται στο καλύτερο τρίμηνο που έχει καταγράψει από τις αρχές του 2013. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αναλυτές περίμεναν αυξημένα κέρδη γύρω στα 4,1 δισ. δολάρια, ήτοι στα 2,21 δολάρια ανά μετοχή.

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά πάνω από 80% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 44,71 δισ. δολάρια, αντί των αναμενόμενων 40,52 δισ. δολαρίων.

Την ίδια περίοδο πέρυσι, η εταιρεία είχε παρουσιάσει ζημιές ύψους 207 εκατ. δολαρίων επί συνολικών πωλήσεων ύψους μόλις 24,45 δισ. δολαρίων.

Αντιστοίχως, για την ExxonMobil η διαμόρφωση της κερδοφορίας της στα 6,8 δισ. δολάρια ή 1,57 δολάρια ανά μετοχή, μεταφράζεται σην καλύτερη επίδοση της από τα τέλη του 2017, αν και οι πωλήσεις της κινήθηκαν λίγο κάτω από το αναμενόμενο, στα 73,79 δισ. δολάρια. Τα υψηλά κέρδη και η αυξημένη ρευστότητα οδήγησε τη διοίκηση να ανακοινώσει αύξηση του μερίσματος για το τέταρτο τρίμηνο στα 0,88 δολάρια ανά μετοχή, ενώ από τις αρχές του 2022 και για 12 έως 24 μήνες θα δρομολογηθεί πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους έως 10 δισ. δολάρια.

Ράλι στις διεθνείς τιμές
«Μιλάμε για τα υψηλότερα κέρδη εδώ και πάνω από οκτώ χρόνια και την ισχυρότερη ρευστότητα στην ιστορία της εταιρείας, ψηλότερα και από τα πολύ ισχυρά τρίμηνα που καταγράφαμε πάνω από μια δεκαετία πριν, όταν οι πετρελαϊκές τιμές είχαν ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι» τόνισε, μιλώντας στους Financial Times, ο οικονομικός διευθυντής της Chevron, Πιερ Μπρέμπερ.

Πραγματικά η τιμή του αργού έχει φτάσει να ξεπεράσει το όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι (σήμερα και τα 84 δολάρια), ενώ και η τιμή του φυσικού αερίου κινείται σε επίπεδα ρεκόρ. Πρόκειται για μια ριζική μεταστροφή σε σχέση με την περσινή χρονιά όταν με φόντο την υποχώρηση των τιμών, οι διεθνείς πετρελαϊκές κατέγραφαν δραματική πτώση των εσόδων και των κερδών τους.

Την ίδια ώρα η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς τους αμερικανούς παραγωγούς να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής προκειμένου να πέσουν κάπως οι τιμές.

Πάντως, ο πακτωλός των χρημάτων που έχει συγκεντρωθεί στα ταμεία των ενεργειακών κολοσσών θα αυξήσει την πίεση που αισθάνονται να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες πράσινες επενδύσεις για τη βελτίωση του περιβαλλοντολογικού τους αποτυπώματος. Μάλιστα, μόλις χθες, οι CEOs των κορυφαίων αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών ανακρίθηκαν διεξοδικά και πιεστικά από τους αμερικανούς νομοθέτες αναφορικά με τις καταγγελίες πως επί δεκαετίες διεξήγαγαν έναν πόλεμο παραπληροφόρησης, ώστε να αποκρύψουν όλη την αλήθεια για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της.

Στον πόλεμο αυτό οι ακτιβιστές απαντούν πλέον δυναμικά περνώντας στην αντεπίθεση, όπως είδαμε πρόσφατα, κατά τη γενική συνέλευση της Exxon, όταν το πράσινο hedge fund της Engine No 1 κατάφερε και να κερδίσει τρεις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.

ot.gr