Πετρέλαιο: Νέα διαρροή ανοιχτά του Περού σε υποθαλάσσιο αγωγό

Στις 15 Ιανουαρίου 6.000 βαρέλια αργού είχαν διαρρεύσει στη θάλασσα

Νέα διαρροή πετρελαίου στα ανοιχτά των ακτών του Περού σημειώθηκε σήμερα, ενώ πραγματοποιούνταν εργασίες σε υποθαλάσσιο αγωγό του διυλιστηρίου της ισπανικής πετρελαϊκής εταιρείας Repsol, προκειμένου να ερευνηθούν τα αίτια της πετρελαιοκηλίδας που σημειώθηκε στις 15 Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Όπως ανακοίνωσε o Οργανισμός αξιολόγησης και παρακολούθησης του περιβάλλοντος (OEFA), που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, η νέα διαρροή φέρεται να σημειώθηκε στις 25 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια των εργασιών πριν από την απόσυρση των PLEM (Pipeline End Manifolds), που είναι υποθαλάσσιοι εξοπλισμοί συλλογής και διανομής πετρελαίου.

Η ποσότητα του αργού πετρελαίου που χύθηκε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της νέας διαρροής δεν έχει διευκρινιστεί.

Στις 15 Ιανουαρίου 6.000 βαρέλια αργού είχαν διαρρεύσει στη θάλασσα κατά την εκφόρτωση από ένα δεξαμενόπλοιο στο διυλιστήριο Λα Παμπίγια, που βρίσκεται στη Βεντανίγια, 30 χλμ. βόρεια της Λίμα.

Σε άλλη ανακοίνωση, το περουβιανό ναυτικό έκανε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια πτήσης επιθεώρησης που έγινε την Τρίτη για την παρακολούθηση της πληγείσας περιοχής από την πρώτη πετρελαιοκηλίδα, το πλήρωμα παρατήρησε «μια ελαιώδη κηλίδα» κοντά στον αγωγό του διυλιστηρίου.

Έπειτα από διαβούλευση με το περουβιανό ναυτικό, οι υπεύθυνοι του διυλιστηρίου είπαν ότι διέρρευσε πετρέλαιο στη θάλασσα πριν από την επιθεώρηση και επισκευή του αγωγού.

Η πετρελαιοκηλίδα που σημειώθηκε στις 15 Ιανουαρίου μόλυνε τις ακτές του κεντρικού Περού, σε απόσταση τουλάχιστον 40 χιλιομέτρων από το διυλιστήριο. Η πετρελαιοκηλίδα προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ψαριών και πουλιών, ενώ οδήγησε στην ανεργία εκατοντάδες ψαράδες. Στο μέσο του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, ο τουριστικός τομέας της περιοχής επλήγη σοβαρά.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν μολυνθεί περισσότερα από 1.800 στρέμματα ακτογραμμής, καθώς και 7.130 στρέμματα θαλάσσιας περιοχής.

Οι υπεύθυνοι της Repsol στο Περού απορρίπτουν την ευθύνη για τα σφοδρά κύματα που υπήρχαν στον Ειρηνικό εκείνη την ημέρα μετά την ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη στα νησιά Τόνγκα, που προκάλεσε ένα εκτεταμένο τσουνάμι, πλημμυρίζοντας τις ακτές από τις ΗΠΑ μέχρι τη Χιλή, καθώς και την Ιαπωνία.

newmoney.gr

 
3373