Πετρέλαιο: Συμφωνία για την κατασκευή νέου αγωγού

Aπό Σερβία & Ουγγαρία για τις ροές από Ρωσία-Οι αποστολές φορτίων προς Βελιγράδι μέσω Κροατίας εμπίπτουν στις κυρώσεις

Σε συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού που θα προμηθεύει τη Σερβία με αργό πετρέλαιο τύπου Urals μέσω του αγωγού πετρελαίου Druzhba («Φιλία») προχώρησε η χώρα με την Ουγγαρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση Όρμπαν, καθώς οι αποστολές φορτίων προς το Βελιγράδι μέσω Κροατίας εμπίπτουν στις κυρώσεις της ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ συμφώνησε στην επιβολή νέων περιορισμών κατά της Ρωσίας σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμών στο πετρέλαιο, σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις ρωσικού αργού μέσω θαλάσσης σε τρίτες χώρες. Η Σερβία προμηθεύεται το πετρέλαιό της μέσω του πετρελαιαγωγού JANAF από την Κροατία.

«Ο νέος αγωγός πετρελαίου θα είναι σε θέση να προμηθεύει τη Σερβία με φτηνότερο αργό πετρέλαιο Urals, μέσω της σύνδεσής του με τον αγωγό πετρελαίου Druzhba», έγραψε σε tweet ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβατς.

Πρόσθεσε δε ότι ο εφοδιασμός της Σερβίας με πετρέλαιο γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω του αγωγού που διέρχεται μέσω της Κροατίας, «αλλά αυτό είναι απίθανο να είναι εφικτό μελλοντικά λόγω των κυρώσεων που έχουν υιοθετηθεί».

Σύμφωνα με το Reuters, η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υπήρξε ο πιο ηχηρός επικριτής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι τα μέτρα οδήγησαν σε αύξηση των τιμών της ενέργειας. Η Βουδαπέστη υποστήριξε το πακέτο κυρώσεων της περασμένης εβδομάδας.

Η νότια διακλάδωση του αγωγού πετρελαίου Druzhba φτάνει μέσω Ουκρανίας στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας και αποτελεί πρωταρχική πηγή εφοδιασμού για τα διυλιστήρια των τριών αυτών χωρών επί χρόνια.

Η μοναδική πετρελαϊκή εταιρεία της Σερβίας είναι η NIS, στην οποία η ρωσική Gazprom Neft και η Gazprom κατέχουν από κοινού την πλειοψηφία των μετοχών. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ουγγαρία είχε επίσης δηλώσει ότι θα βοηθήσει τη Σερβία, εάν έχει ανάγκη, με προμήθειες φυσικού αερίου.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, η Ουγγαρία έχει αποθέματα φυσικού αερίου για να καλύψει τις ανάγκες της για πέντε με έξι μήνες.

newmoney.gr