Πετρέλαιο:Goldman, Citi, UBS και άλλοι 4 σχολιάζουν απόφαση ΟΠΕΚ+

Κοντά στα $100/βαρέλι θα κινηθεί η τιμή του πετρελαίου μέχρι το β' τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τους αναλυτές

Σάλο προκάλεσε στις αγορές η απόφαση του ΟΠΕΚ+ για τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από την αρχή της πανδημίας κατά 2 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την ένωση πως «παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας» ενώ οι αναλυτές των μεγαλύτερων οίκων αναγκάστηκαν να επικαιροποιήσουν τις εκτιμήσεις τους όσον αφορά τις τιμές του Brent.

>>>Δείτε ακόμη: To 10ετές πάρτι της αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη τελειώνει

Morgan Stanley
«Το Brent θα αγγίξει την τιμή των $100/βαρέλι πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζαμε», τόνισε η ομάδα αναλυτών του Μάρτιν Ρατς. «Η μείωση της παραγωγής ενδέχεται να συσφίξει τις αγορές σημαντικά, αλλά όλα θα κριθούν από την παραγωγή ρωσικού πετρελαίου όταν τεθεί σε ισχύ το ευρωπαϊκό εμπάργκο», ανέφεραν. Η Morgan Stanley αύξησε τις εκτιμήσεις της κατά $5 στα $100/βαρέλι για το πρώτο τρίμηνο του 2023, αν και κράτησε σταθερές τις εκτιμήσεις της για το β’ τρίμηνο του επόμενου έτους.

Goldman Sachs
«Τα τεκταινόμενα προδιαθέτουν για αύξηση της τιμής του πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους. Τα αποθέματα θα συνεχίσουν να μειώνονται», τόνισε ο αναλυτής Ντάμιεν Κουρβάλιν σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. H Goldman Sachs αύξησε τις εκτιμήσεις της όσον αφορά την τιμή του Brent το δ’ τρίμηνο του 2022 κατά $10 στα $110/βαρέλι. 

UBS Group AG
«Θα υπάρξει μεγαλύτερη σύσφιξη στην αγορά πετρελαίου και το Brent θα ξεπεράσει τα $100/βαρέλι τα επόμενα τρίμηνα», τόνισε η ομάδα του αναλυτή Τζιοβάνι Σταουνόβο. Η μείωση παραγωγής του ΟΠΕΚ+, σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και η αυξημένη ζήτηση θα ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στην αγορά το χειμώνα.

ING Groep NV
«Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ θα αλλάξει δραματικά την ισορροπία της αγοράς το επόμενο έτος και θα δημιουργήσει ελλείψεις», τόνισε ο αναλυτής Γουόρεν Πίτερσον σε συνέντευξή του, υπογραμμίζοντας πως οι τιμές πετρελαίου θα αγγίξουν τα $97/βαρέλι το 2023 παρά την πιθανότητα περαιτέρω απελευθέρωσης αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων στην αγορά.

Citigroup Inc.
«Αν και η μείωση φαντάζει πολύ μεγάλη “στα χαρτιά”, στην πραγματικότητα θα είναι πολύ μικρότερη αφού τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ δεν μπορούν ήδη να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής τους», τόνισαν οι αναλυτές Φραντσέσκο Μαρτόκια και Εντ Μορς, προσθέτοντας πως «η απόφαση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στο καρτέλ εάν επηρεάσει περαιτέρω τη ζήτηση και την οικονομική δραστηριότητα».


RBC Capital Markets
«Η πραγματική μείωση των βαρελιών θα είναι περίπου 1 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα, με τη Σαουδική Αραβία να αποτελεί άνω το 50% εξ αυτών» τόνισε η ομάδα των αναλυτών της Χελίμα Κροφτ. «Αν και ο Λευκός Οίκος σηματοδότησε πιθανή απελευθέρωση περαιτέρω στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στην αγορά, το πιθανότερο είναι πως αυτή θα είναι περιορισμένη», συμπλήρωσαν οι αναλυτές.

SPI Asset Management
«Η αγορά πετρελαίου προσπαθεί να προβλέψει τις πραγματικές επιπτώσεις της απόφασης αυτής, ενώ παράλληλα προσπαθεί να εκτιμήσει τις ανισορροπίες μεταξύ της παραγωγής πετρελαίου και των στόχων των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ+», τόνισε το στέλεχος της SPI Asset Management, Στίβεν Ίνες, προσθέτοντας πως «το Brent ενδέχεται να αυξηθεί άνω των $100/βαρέλι τα επόμενα τρίμηνα».

Οι τιμές του πετρελαίου
Σημειωτέον πως το πετρέλαιο επέκτεινε το τριήμερο ράλι του μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΟΠΕΚ+ αλλά και της απόφασης της Μόσχας να μην εξάγει πετρέλαιο σε οποιεσδήποτε χώρες επιβάλλουν πλαφόν της τιμής.

Το WTI κυμαίνεται στα $87/βαρέλι, έχοντας καταγράψει άνοδο της τάξης του 10% τις προηγούμενες τρεις συνεδρίες. Το Brent κυμαίνεται στα $93/βαρέλι.

Ο ΥΠΕΝ της Σαουδικής Αραβίας τόνισε πως η πραγματική μείωση της παραγωγής θα κυμανθεί περίπου στο 1 με 1,1 εκατομμύριο βαρέλια/ημέρα από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, από την πλευρά του ανέφερε πως οποιεσδήποτε προσπάθειες επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγήσουν σε παροδική μείωση της εγχώριας παραγωγής, τη στιγμή που η Ε.Ε. έθεσε σε εφαρμογή νέο γύρο κυρώσεων κατά της χώρας οι οποίες συμπεριλαμβάνουν παρεμφερή μέτρα

newmoney.gr