Πηλείδου:Πότε προκηρύσσονται τα σχέδια για πολίτες & επιχειρήσεις

Οι δικαιούχοι και το συνολικό κόστος για τα σχέδια που ανακοινώθηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα

H Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  Νατάσα Πηλείδου, παρουσίασε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας που οργάνωσε το Υπουργείο, τα δύο πρώτα Σχέδια Χορηγιών, όπως ανέφερε και η Brief σε προηγούμενο ρεπορτάζ, που θα προκηρυχθούν προσεχώς από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Τα Σχέδια συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σϋμφωνα με την παρουσίαση προκηρύσσεται στις 9 Φεβρουαρίου το σχέδιο για «Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού και στις 9 Μαρτίου το «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες».

Mάλιστα σε ανάρτηση της στο twitter, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θέλησε να ευχαριστήσει όλους όσους παρακολούθησαν τη διαδικτυακή ημερίδα του Υπουργείου, οι οποίοι ξεπέρασαν τους χίλιους, στην οποία παρουσιάστηκαν τα νέα σχέδια ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποιητικού τομέα και της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.

 

Η ανάρτηση της Υπουργού:

c


 
Μιλώντας για τα νέα Σχέδια Χορηγιών,  η κ Πηλείδου εξήγησε ότι η προσπάθεια είναι με την έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, να στηριχθούν έμπρακτα τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με απώτερο στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη σταδιακή μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη.
 
Συνεχίζοντας η Υπουργός Εμπορίου είπε ότι εντός του 2021 θα διατεθούν πέραν των €90 εκατομμυρίων, από τα συνολικά €400 εκατομμύρια που προϋπολογίστηκαν για την επταετία, αναφέροντας ότι θα ακολουθήσουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 το Σχέδιο για «Ενθάρρυνση Νέας Επιχειρηματικότητας» (€15 εκατομμύρια), που καλύπτει τα δημοφιλή σχέδια νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας και το Σχέδιο για «Επενδύσεις στον Οινοποιητικό Τομέα» (€2 εκατομμύρια). Κατά το δεύτερο εξάμηνο θα προκηρυχθούν τα Σχέδια για «Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων» και «Ψηφιακή Αναβάθμιση Επιχειρήσεων».
 
 Αναφερόμενη στο Σχέδιο «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις κατοικίες», η Υπουργός υπογράμμισε τα πολλαπλά οφέλη της ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων για τους καταναλωτές, επισημαίνοντας πως γι’ αυτό τον σκοπό θα δοθούν συνολικά €70 εκατομμύρια για την περίοδο 2021-2027, ενώ επιπλέον €7 – €8 εκατ. ευρώ ετησίως, θα δίνονται ως κίνητρα, μέσω του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ, για ενεργειακές αναβαθμίσεις και για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 
 Η πρώτη προκήρυξη του Σχεδίου για «Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και άλλων στοχευμένων οικονομικών δραστηριοτήτων» θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου 2021, για συνολικές χορηγίες ύψους €25 εκατομμυρίων. Δικαιούχοι είναι οι νέες ή υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα.
 
 Όσον αφορά στο Σχέδιο «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες», η πρώτη προκήρυξη προγραμματίζεται για τις 9 Μαρτίου 2021, για συνολικές χορηγίες ύψους €30 εκατομμυρίων. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες υφιστάμενων κατοικιών.
 
 
Σχέδιο μικρομεσαίων ΜμΕ μεταποιητικού τομέα
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου, παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Χρίστος Φωτιάδης, ανέφερε πως παρέχεται σε κάθε επιχείρηση μέγιστο ποσό χορηγίας €200 χιλιάδες. Η χορηγία αποτελεί το 60% του επιλέξιμου κόστους. Οι κατηγορίες των επιλέξιμων δαπανών καλύπτουν, μεταξύ άλλων, την ανέγερση, επέκταση και διαμόρφωση κτηρίων, την αγορά καινούργιου εξοπλισμού και μηχανημάτων, και μεταφορικά μέσα.
 
 Σχέδιο εξοικονομώ – αναβαθμίζω στις κατοικίες
Ο λειτουργός της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Ανδρέας Λιζίδης στην παρουσίασή του, διευκρίνισε ότι ο τρόπος υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων θα είναι πλέον ηλεκτρονικός και απλοποιημένος τόσο σε σχέση με τα απαιτούμενα πιστοποιητικά όσο και στον τρόπο υπολογισμού της χορηγίας. Το ποσοστό χορηγίας ανέρχεται στο 60% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, ενώ στους ευάλωτους καταναλωτές το ποσοστό αυξάνεται στο 80%.
 
 Όλες τις λεπτομέρειες για τα σχέδια χορηγιών βρίσκονται στη νέα, ανανεωμένη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ΕΔΩ

ΚΥΠΕ
 

 
2775