Πλαίσιο για ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα και βιώσιμες επενδύσεις

Το πλαίσιο που παρουσίασε η Κομισιόν

Πρόταση για την έκδοση Ευρωπαϊκών Πράσινων Ομολόγων και τη βιώσιμη χρηματοδότηση για βιώσιμες επενδύσεις, αλλά και κατ `εξουσιοδότηση πράξη σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να δημοσιοποιούνται από χρηματοοικονομικές και μη χρηματοοικονομικές εταιρείες σχετικά με το πόσο βιώσιμες είναι οι δραστηριότητές τους, ενέκρινε σήμερα 6 Ιουλίου το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις και η Επίτροπος Μαγκίνες.

Η Κομισιόν σκοπεύει να συνεργαστεί στενά με όλους τους διεθνείς εταίρους, μεταξύ άλλων μέσω της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Αειφόρο Χρηματοδότηση, για την οικοδόμηση ενός ισχυρού διεθνούς βιώσιμου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Αναλυτικά, η σημερινή στρατηγική περιλαμβάνει έξι ομάδες δράσεων:

- επεκτείνει την υπάρχουσα εργαλειοθήκη βιώσιμης χρηματοδότησης για να διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μετάβασης

- προβλέπει βελτίωση της συμπερίληψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και των καταναλωτών, δίνοντάς τους τα κατάλληλα εργαλεία και κίνητρα για πρόσβαση σε χρηματοδότηση μετάβασης.

- ενίσχυση της ανθεκτικότητας του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος στους κινδύνους αειφορίας

- αύξηση της συμβολής του χρηματοπιστωτικού τομέα στη βιωσιμότητα

- διασφάλιση της ακεραιότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ και παρακολούθηση της ομαλής μετάβασής του στη βιωσιμότητα

- ανάπτυξη διεθνών βιώσιμων χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών και προτύπων και υποστήριξη των χωρών εταίρων της ΕΕ

Η Κομισιόν θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής έως το τέλος του 2023 και θα υποστηρίξει ενεργά τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους για βιώσιμη χρηματοδότηση.

Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό πρότυπο πράσινου ομολόγου (EUGBS), η Κομισιόν προτείνει το πλαίσιο κανόνων για το πως  οι εταιρείες και οι δημόσιες αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν πράσινα ομόλογα για να συγκεντρώσουν κεφάλαια στις κεφαλαιαγορές για να χρηματοδοτήσουν φιλόδοξες επενδύσεις, ενώ πληρούν τις αυστηρές απαιτήσεις βιωσιμότητας και προστατεύουν τους επενδυτές από το πράσινο πλύσιμο.

Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

- οι εκδότες πράσινων ομολόγων θα έχουν στη διάθεσή τους ένα ισχυρό εργαλείο για να δείξουν ότι χρηματοδοτούν πράσινα έργα που ευθυγραμμίζονται με την ταξινόμηση της ΕΕ.

-οι επενδυτές που αγοράζουν τα ομόλογα θα είναι σε θέση να βλέπουν ευκολότερα ότι οι επενδύσεις τους είναι βιώσιμες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πλύσης.

Το νέο EUGBS θα είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε εκδότη πράσινων ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων εκδοτών που βρίσκονται εκτός της ΕΕ. Υπάρχουν τέσσερις βασικές απαιτήσεις στο προτεινόμενο πλαίσιο:

- τα κεφάλαια που αντλούνται από το ομόλογο πρέπει να διατεθούν πλήρως σε έργα που ευθυγραμμίζονται με την ταξινόμηση της ΕΕ

- πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο κατανομής των εσόδων από ομόλογα μέσω λεπτομερών απαιτήσεων αναφοράς.

- όλα τα πράσινα ομόλογα της ΕΕ πρέπει να ελέγχονται από εξωτερικό ελεγκτή για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τον κανονισμό και ότι τα χρηματοδοτούμενα έργα ευθυγραμμίζονται με την ταξονομία. Ειδική, περιορισμένη ευελιξία προβλέπεται εδώ για κρατικούς εκδότες.

- οι εξωτερικοί αξιολογητές που παρέχουν υπηρεσίες σε εκδότες πράσινων ομολόγων της ΕΕ πρέπει να έχουν εγγραφεί και να εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών Κινητών Αξιών.

Τέλος η Κομισιόν εξέδωσε επίσης τον κατ `εξουσιοδότηση πράξη που συμπληρώνει το άρθρο 8 του κανονισμού ταξινόμησης, ο οποίος απαιτεί από τις χρηματοοικονομικές και μη χρηματοοικονομικές εταιρείες να παρέχουν πληροφορίες στους επενδυτές σχετικά με την περιβαλλοντική απόδοση των περιουσιακών τους στοιχείων και των οικονομικών δραστηριοτήτων τους.

Οι αγορές και οι επενδυτές χρειάζονται σαφείς και συγκρίσιμες πληροφορίες για τη βιωσιμότητα. Ο σημερινός κατ `εξουσιοδότηση νόμος καθορίζει το περιεχόμενο, τη μεθοδολογία και την παρουσίαση των πληροφοριών που πρέπει να αποκαλυφθούν από μεγάλες χρηματοοικονομικές και μη χρηματοοικονομικές εταιρείες σχετικά με το μερίδιο των δραστηριοτήτων τους, των επενδύσεων ή των δανειοδοτικών δραστηριοτήτων τους που ευθυγραμμίζονται με την ταξινόμηση της ΕΕ.

Οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν το μερίδιο του κύκλου εργασιών τους, των κεφαλαίων και των επιχειρησιακών δαπανών τους που συνδέονται με περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως οι μεγάλες τράπεζες, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, οι εταιρείες επενδύσεων και οι ασφαλιστικές / αντασφαλιστικές εταιρείες, θα πρέπει να γνωστοποιήσουν το μερίδιο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που χρηματοδοτούν ή επενδύουν.

Η κατ' εξουσιοδότηση πράξη θα διαβιβαστεί για έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για περίοδο 4 μηνών, με δυνατότητα παράτασης μία φορά κατά 2 μήνες.

ΚΥΠΕ