Πόλεμος στα ενεργειακά – Πόσα έδωσε το κράτος για ΑΠΕ από το 2013

Κολοσσιαία αποτυχία για την κυβέρνηση, λέει το ΑΚΕΛ – Δείτε πόσα κάναμε, λέει η Πηλείδου παραθέτοντας αριθμούς

Νέο μέτωπο μεταξύ Κυβέρνησης – ΑΚΕΛ, με αφορμή αυτή τη φορά τα ενεργειακά και τα όσα προέκυψαν, με δημοσιεύματα και τοποθετήσεις, μετά από ρεπορτάζ της Brief για την απόφαση του Διαχειριστή Συστήματος να αποσυνδέσει οικιακά φωτοβολταϊκά. 

Το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε ως «ολοσχερής αποτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη» τα όσα συνέβησαν στον ενεργειακό τομέα της Κύπρου, με το Υπουργείο Εμπορίου να απαντά ένα 24ωρο μετά με αριθμούς. 

Ειδικότερα το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωση του αναφέρεται στο τελευταίο επεισόδιο μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου με τους Διαχειριστές Μεταφοράς Ενέργειας, κάνοντας λόγο για αδιέξοδο, με την Υπουργό Εμπορίου να απαντά πως «τα αδιέξοδα κρύβονται στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στον λαϊκισμό του ΑΚΕΛ»

Μάλιστα το Υπουργείο Εμπορίου στην ανακοίνωση του απαντά με αριθμούς σχετικά με την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης από το 2013 μέχρι σήμερα, σημειώνοντας πως δόθηκαν χορηγίες σχεδόν μισού δις. ευρώ, οι οποίες βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό στο ποσοστό ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ. 

Τι είχε πει το ΑΚΕΛ 

«Η αποτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη στα ενεργειακά είναι ολοσχερής και ταυτόχρονα κοστίζει ακριβά στους καταναλωτές και στο περιβάλλον. Η αντιπαράθεση της Υπουργού Ενέργειας με τους Διαχειριστές Μεταφοράς και Διανομής ηλεκτρισμού είναι το τελευταίο επεισόδιο στο αδιέξοδο που έφερε την χώρα η κυβέρνηση στα ενεργειακά.

  • Ποιος άλλος παρά αυτοί που κυβερνούν για δέκα ολόκληρα χρόνια έχουν την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν είναι έτοιμο το σύστημα διανομής για τα νέα οικιακά φωτοβολταϊκά που θα ανακουφίσουν χιλιάδες νοικοκυριά;
  • Ποιος άλλος παρά οι ίδιοι είχαν την ευθύνη για να φτάσουν εδώ τα πράγματα;
  • Γιατί η κυβέρνηση δεν διευκόλυνε την αναβάθμιση του Δικτύου Μεταφοράς;
  • Γιατί εδώ και 30 μήνες, ενώ υπάρχει κονδύλι 100 εκ. ευρώ περίπου από την ΕΕ δεν προκήρυξαν το διαγωνισμό για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας;
  • Γιατί αντί με τα έσοδα από την δημοπράτηση ρύπων (φέτος έφθασαν τα 250 εκ. ευρώ) να στηρίξουν την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να αναβαθμίσουν το δίκτυο όπως επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και η εθνική νομοθεσία, τα διοχετεύουν στο πάγιο ταμείο και φτιάχνουν μαξιλάρια; 

Τα ενεργειακά είναι μια από τις κολοσσιαίες αποτυχίες της κυβέρνησης Συναγερμού και μάλιστα σ’ έναν στρατηγικής σημασίας τομέα. Μια αποτυχία που σημαίνει ενεργειακή ανασφάλεια και ενεργειακή φτώχεια. Μια αποτυχία που σημαίνει πανάκριβο ρεύμα και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα για ρύπους. Απέναντι σε αυτά τα αδιέξοδα, υπάρχει το πρόγραμμα η πρόταση στο πρόγραμμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός με εννιά πυλώνες για την ενέργεια που εγγυώνται την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο».

Τι απάντησε το Υπουργείο Εμπορίου 

Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, το οποίο για άλλη μία φορά επιχειρεί να μηδενίσει την πολιτική και το έργο της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα και δη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) είναι υποχρεωμένο να επαναλάβει ότι καταγράφεται μεγάλη πρόοδος στον τομέα της πράσινης μετάβασης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, κάτι για το οποίο μιλούν οι δράσεις μας και τα αποτελέσματα που μέχρι σήμερα έχει επιφέρει η μακροπρόθεσμη Στρατηγική μας. Εν ολίγοις:

Κατά την περίοδο 2013 – 2022 δόθηκαν χορηγίες μισού σχεδόν δισεκατομμυρίου ευρώ, για εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ, ενώ για την περίοδο 2021-2022 το ποσό υπερβαίνει τα €200 εκατ. Το αντίστοιχο ποσό την περίοδο 2005 – 2012 ήταν μόλις €88 εκατ.

Ως αποτέλεσμα των οικονομικών κινήτρων που δόθηκαν στη βάση των σωστών σχεδιασμών της Κυβέρνησης, των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν και των υποδομών που προωθήθηκαν, οι ευρωπαϊκοί στόχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2020 όχι μόνο έχουν επιτευχθεί, αλλά και υπερκαλυφθεί. Το 2020 η συνεισφορά ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας έφτασε το 17% από 13% που ήταν ο στόχος, ενώ ο υποχρεωτικός στόχος για σωρευτική εξοικονόμηση ενέργειας κατά την τελική χρήση, επιτεύχθηκε σε ποσοστό 135%.
Χαράσσοντας κοινωνική πολιτική, αυξήσαμε κατά 30 χιλιάδες τον αριθμό των ευάλωτων νοικοκυριών που δικαιούνται αυξημένη χορηγία από τα σχέδιά μας, ανεβάζοντάς τον στις 80 χιλιάδες.
Σχεδόν τριπλάσιος αριθμός ευάλωτων νοικοκυριών έχει αιτηθεί το 2022 για χορηγία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, γεγονός που οφείλεται και στα αυξημένα κίνητρα που αγγίζουν το 100% σχεδόν της επένδυσης.

Με τα κίνητρα που δόθηκαν από το ΥΕΕΒ από το 2013 μέχρι το 2022 και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που η χώρα μας παρουσιάζει για γρήγορη ανάπτυξη ΑΠΕ (υψηλό κόστος φωτοβολταϊκών μέχρι το 2016 το οποίο καθιστούσε τη χρήση της τεχνολογίας ασύμφορη, έλλειψη ηλεκτρικής διασύνδεσης με άλλες χώρες, περιορισμένο υδροηλεκτρικό και αιολικό δυναμικό), καταφέραμε να αυξήσουμε:

  • Στο 15% το ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ το 2021 σε σύγκριση με 11,31% το 2019 και 8,3% το 2013 και περίπου στο 16% το 2022.
  • Στο 18,22% το ποσοστό ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 2021 σε σύγκριση με 12,53% το 2019 και 7,91% το 2013.
  • Κατά 1700% την ισχύ των φωτοβολταϊκών μεταξύ 2013-2022.
  • Στα 600 MW την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ μέχρι 12/2022 τριπλασιάζοντάς την σε σχέση με το 2013. Στο μεταξύ άλλα 70 εμπορικά έργα ΑΠΕ με συνολική ισχύ 115 MW είναι υπό υλοποίηση.

Όσον αφορά στα θέματα των ανατιμήσεων που επικαλείται το ΑΚΕΛ επιρρίπτοντας ευθύνες στην Κυβέρνηση, οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εκτίναξη του κόστους της ενέργειας δεν είναι τοπικό αλλά διεθνές φαινόμενο που οφείλεται στην εύθραυστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία και τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου. Ωστόσο η Κύπρος, με τις αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση, εφάρμοσε σειρά αντισταθμιστικών μέτρων τα οποία έχουν αγγίξει μέχρι σήμερα τα €400 εκατ., εξαιρουμένων των χορηγιών που δόθηκαν μέσω σχεδίων, τα οποία έχουν περιορίσει το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Αναφορικά με την ευθύνη που αποδίδει το ΑΚΕΛ στην Κυβέρνηση με αφορμή την εντελώς αχρείαστη επιστολή των Διαχειριστών Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρισμού μέσω της οποίας καλούμασταν να σταματήσουμε το Σχέδιο Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες, σημειώνουμε τα εξής:

Κανένα ενεργειακό αδιέξοδο δεν διαπιστώνουμε. Επαναλαμβάνουμε τη θέση που έχουμε μεταφέρει και στους Διαχειριστές ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις, τόσο προσωρινές όσο και μόνιμες, οι οποίες μπορούν να διατηρήσουν σε ισχύ το Σχέδιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια και αξιοπιστία του συστήματος. Θέση με την οποία έχουν συμφωνήσει οι διαχειριστές στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Η αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς βρίσκεται στο επίκεντρο της Στρατηγικής μας. Η Κυβέρνηση μέσω του Σχεδίου «Κύπρος_το αύριο», το 40% σχεδόν του προϋπολογισμού του οποίου αφορά στην ταχεία μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, προωθεί την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου για €100 εκατ., τη χρηματοδότηση των έξυπνων μετρητών για €100 εκατ. και την προώθηση των μεγάλων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας €80 εκατ.

Συνεπώς, κανένα αδιέξοδο δεν προκύπτει από την ενεργειακή πολιτική του ΥΕΕΒ. Τα αδιέξοδα κρύβονται στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στον λαϊκισμό που επιλέγει το ΑΚΕΛ. Η δική μας απάντηση στον μηδενισμό που προάγει το ΑΚΕΛ είναι το έργο που έχουμε επιτελέσει και το οποίο με τη συνέχιση μίας αξιόπιστης ηγεσίας θέτει γερές βάσεις για την ταχεία μετάβαση της χώρας μας στην πράσινη ενέργεια και οικονομική βιωσιμότητα.

 
4317