Πως η ΕΕ στοχεύει στην αποθήκευση ενέργειας

Η βιομηχανία-κλειδί και ποιοι θα επωφεληθούν

Ημερίδα με θέμα την παραγωγή κυψελών για μπαταρίες στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα Γερμανικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής μπαταριών στο ευρωπαϊκό έδαφος.

«Θέλουμε η Ευρώπη να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη εφοδιαστική αλυσίδα για κυψέλες μπαταριών, ξεκινώντας από την επεξεργασία πρώτων υλών κατά την παραγωγή κυψελών μπαταριών έως την ανακύκλωση αυτών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier, μιλώντας στην ημερίδα.

Να σημειωθεί ότι η ατζέντα του συνεδρίου επικέντρωσε σε δύο «σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» (Important Projects of Common European Interest/IPCEI) όπως είναι γνωστά, φέρνοντας κοντά 60 εταιρείες από όλη την Ευρώπη προκειμένου να εργαστούν σε θέματα καινοτομίας για την παραγωγή μπαταριών.

Η Γερμανία επενδύει 3 δις ευρώ για τα δύο αυτά έργα με σκοπό την παραγωγή «της πιο καινοτόμου και περιβαλλοντικά φιλικής μπαταρίας στην Ευρώπη». Μάλιστα ο Υπουργός Οικονομίας δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως η εν λόγω προσπάθεια ενδέχεται να αποτελέσει «πυξίδα» για άλλα IPCEIs, όπως για παράδειγμα την παραγωγή υδρογόνου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ανάμεσα στις εταιρείες που επωφελούνται του μηχανισμού στήριξης είναι η γερμανική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Varta, η αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών αυτοκινήτων BMW, ο όμιλος BASF, καθώς και η γαλλική Peugeot με την γερμανική θυγατρικής της Opel.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, είπε, ότι η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις μπαταρίες (European battery alliance) έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στα 3 χρόνια ύπαρξής της και δύναται να καταστήσει την Ευρώπη «ένα παγκόσμιο κέντρο» της τεχνολογίας μπαταριών, αποσκοπώντας στη μείωση της εξάρτησης από την αγορά της Ασίας. 

. «Δείχνει τι μπορούμε να πετύχουμε μέσω της στρατηγικής αυτονομίας σε αυτή τη βιομηχανία-κλειδί», επισήμανε ο ίδιος. Τέλος, συμπλήρωσε πως η Κομισιόν θα εξετάσει την μεταρρύθμιση της οδηγίας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών.  

energypress.gr

 
3565