Πώς θα πάρεις μέχρι και €84.000 χορηγία για την επιχείρηση σου

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το «Σχέδιο Ενίσχυσης της Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας» - Δικαιούχοι & το κονδύλι

ΓΡΑΦΕΙ Η

ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Κάτι περισσότερο από δύο μήνες έχουν περάσει από την προκήρυξη του σχεδίου με τίτλο «Σχέδιο Ενίσχυσης της Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας», το οποίο είχε προκηρύξει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανία την Τρίτη 18 Μαίου με ένα μικρό αριθμό για την ώρα αιτητών να έχουν υποβάλει την αίτηση τους για να διεκδικήσουν χορηγία μέχρι και 84 χιλιάδων ευρώ ώστε να ξεκινήσουν την επιχείρηση τους.

Σε επικοινωνία της Brief με την Υπηρεσία Τεχνολογίας και Βιομηχανίας του Υπουργείου Ενέργειας για να ενημερωθούμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο, η Λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Α’, Βίκυ Τσαγγαρίδου Χατζηπαύλου, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περί των 90 αιτήσεων.

Σημαντικό να αναφερθεί ότι η εξέταση και αξιολόγηση των αιτήσεων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2021, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμγωνα με την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, επομένως υπάρχει αρκετό διάστημα για να μελετήσει κάποιος τον Οδηγό, και να  υποβάλει αίτηση, αλλά θα εξεταστεί νωρίτερα η αίτηση του αν το κάνει το συντομότερο.

Δικαιούχοι
Οι δικαιούχοι του σχεδίου είναι οι άνεργοι ή μισθωτοί, (α) νέοι και νέες 18-29 ετών, (β) άνδρες 30-50 ετών και (γ) γυναίκες 30-55 ετών. Ως εκ τούτου, διευρύνθηκε η ηλικιακή ομάδα για αύξηση των δικαιούχων αντρών μέχρι τα 50, αφού λόγω και της κρίσης που επέφερε η πανδημία σκοπός είναι δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους, ειδικά σε άτομα που έχασαν τη δουλειά τους, να διεκδικήσουν χορηγία. Οι γυναίκες καλύπτονταν ήδη μέχρι τα 55, με στόχο την εδραίωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Από 6 χιλιάδες ευρώ μέχρι 84 χιλιάδες ευρώ

Το κονδύλι για το εν λόγω σχέδιο, όπως αναφέρεται ανέρχεται στα τριάντα εκατομμύρια ευρώ (€30.000.000).
Όπως ανέφερε η κα Τσαγγαρίδου, η ένταση της χορηγίας ανέρχεται 70% στους νέους ηλικίας 18-29 ενώ για άνδρες ηλικίας 30-50 και γυναίκες ηλικίας 30-55 η ένταση της χορηγίας θα ανέρχεται στο 60%. 
Σύμφωνα με την περιγραφή του σχεδίου, η χορηγία υπολογίζεται πάνω στο κόστος των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης (εξοπλισμός, κτίρια – αγορά, κτίρια – ανέγερση, κτίρια – ανακαίνιση/ διαμόρφωση χώρων, προβολή-προώθηση) με ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό ανά επιχείρηση τις εκατόν είκοσι χιλιάδες ευρώ (€120.000)για δραστηριότητες που αφορούν τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες, ηλεκτρονικό εμπόριο και τουρισμό.

Επομένως, με το εν λόγω σχέδιο ο δικαιούχος θα μπορεί να πάρει μέχρι και ογδόντα-τέσσερις ευρώ (€84.000).
Την ίδια ώρα σημείωσε ότι το μικρότερο ποσό που μπορεί να δοθεί είναι έξι -εφτά χιλιάδες ευρώ (€6-7.000) αντίστοιχα των προαναφερθέντων κατηγοριών καθώς το μικρότερο κόστος που απαιτείται για δημιουργία επιχείρησης στο Σχέδιο αυτό, είναι δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000)) Όπως ανέφερε η κα. Τσαγκαρίδου προτρέπουμε τον κόσμο να κάνει αίτηση με μεγαλύτερο ποσό των  δέκα χιλιάδων ευρώ (€10.000))  γιατί μπορεί στον έλεγχο το ποσό να μειωθεί και η αίτηση να απορριφθεί.


Εννέα εκατομμύρια ευρώ περισσότερα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό ποσό είναι αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο σχέδιο που είχε προκηρυχθεί για την χρονική περίοδο 2014-2020, το οποίο ανερχόταν στα εικοσιένα εκατομμύρια ευρώ (€21.000.000).
Κληθείς να σχολιάσει την ανταπόκριση που είχε το σχέδιο για την περίοδο 2014-2020, η κα. Τσαγγαρίδου σημείωσε ότι τότε το σχέδιο που έληξε τον Απρίλιο του 2018, είχε ανοίξει δύο φορές λόγω του ποσού των κονδυλίων και την μεγάλη ανταπόκριση.
«Η ανταπόκριση θα ήταν μεγαλύτερη αν είχαμε επιπλέον κονδύλι», πρόσθεσε.

Μάλιστα, είχαν κατατεθεί 608 αιτήσεις, αν και ο αριθμός μπορεί να αλλάξει καθώς κάποιοι μπορεί να μην προχωρήσουν την αίτηση τους μέχρι τέλους, σημείωσε.

Οι αιτήσεις

Για το «Σχέδιο Ενίσχυσης της Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας» που αφορά τη χρονική περίοδο 2021-2027,  γίνονται δεκτές αιτήσεις από την 17η Μαίου και θα συνεχίσουν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2021.
 
Οδηγία προς τους αιτηθείς

Οι αιτηθείς καλούνται να είναι προσεκτικοί κατά την υποβολή της αίτησης τους υπογράμμισε η κα Τσαγαρίδου, να μελετάνε καλά τον οδηγό αλλά και τον κατάλογο με τα επισυναπτόμενα έγγραφα που απαιτούνται.
.
Νέα σχέδια 

Καταληκτικά σημείωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου το Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας θα ανακοινώσει επιπλέον σχέδια και χορηγίες με στόχο την προώθηση και ενίσχυση της τα οποία η Brief θα παρακολουθεί ώστε να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι.

Για λεπτομερή παρουσίαση του Ενίσχυση Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας (Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα)πατήστε εδώ. Για τον Οδηγό, πατήστε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ στη σελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και για την παρουσίαση του σχεδίου ΕΔΩ

 
2533