Πόσα αιολικά πάρκα διαθέτει η Κύπρος - Πόση ενέργεια παράγουν

Αυξημένο ενδιαφέρον για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα

Ρεπορτάζ: Χάρις Βωβού

Έξι αιολικά πάρκα διαθέτει η Κύπρος, συμβάλλοντας σημαντικά στην παραγωγή ενέργειας και στη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Η συνολική τους ισχύς είναι 157,5 MW, όπως ανέφερε στη Brief ο Εκπρόσωπος Τύπου Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου Βραχίμης Κουτσόλουκας. Αναλυτικότερα, τα τέσσερα από αυτά βρίσκονται στη Λάρνακα, το ένα στη Λευκωσία και το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο βρίσκεται στην Πάφο
 
Οι τοποθεσίες 
 
Συγκεκριμένα, η λίστα με τις κοινότητες που διαθέτουν ανεμογεννήτριες και την αιολική ενέργεια που προσφέρουν στην χώρα μας είναι η εξής: 

  • Ορείτες (Επαρχία Πάφου) 82 MW
  • Αγία Άννα (Επαρχία Λάρνακας) 20 MW
  • Αλέξιγρος (Επαρχία Λάρνακας) 31,5 MW
  • Κόσιη (Επαρχία Λάρνακας) 10,8 MW
  • Αγία Άννα (Επαρχία Λάρνακας) 10,8 MW
  • Καμπί (Επαρχία Λευκωσίας) 2,4 MW

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, "το 2020 η συνολική παραγωγή τους ήταν 239979 MWh που αντιστοιχεί σε ποσοστό 5.04% επί της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το έτος", σημείωσε ο κ. Κουτσόλουκας. Μάλιστα εξήγησε ότι "τα πιο πάνω αιολικά πάρκα λειτουργούν υπό το καθεστώς Εθνικών Σχεδίων Χορηγιών, και πωλούν την παραγόμενη ενέργεια σε καθορισμένη τιμή".
 
Αυξημένη ζήτηση
 
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές, απάντησε ότι “υπάρχει ενδιαφέρον για νέα αιολικά πάρκα”. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ακόμη “μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα, σε σχέση με τα αιολικά”. Άλλωστε, ο άπλετος ήλιος της Κύπρου δεν θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτος από την παραγωγή ενέργειας. Η αξιοποίηση του αντικατοπτρίζεται από τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων που ολοένα και αυξάνονται, καθώς “τα φωτοβολταϊκά συστήματα που είναι τοποθετημένα στα πάρκα μαζί με αυτά που είναι στις στέγες ανέρχονται συνολικά σε 22.000”, σύμφωνα με τον κ. Κουτσόλουκα. 

Φωτοβολταϊκή ισχύς

Ειδικότερα, "η συνολική εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς ανέρχεται σήμερα περίπου στα 260 MW", συμπλήρωσε. Όπως πρόσθεσε, “το 2020 η συνολική παραγωγή από φωτοβολταϊκά ήταν 277914 MWh που αντιστοιχεί σε ποσοστό 5.8% επί της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το έτος”. “Τα φωτοβολταϊκά πάρκα λειτουργούν προς το παρόν είτε υπό το καθεστώς Εθνικών Σχεδίων Χορηγιών είτε συμμετέχοντας στη Μεταβατική Ρύθμιση της Αγοράς Ηλεκτρισμού. Το καθεστώς λειτουργίας θα αλλάξει για μερικά από αυτά όταν λειτουργήσει η Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού, καθώς θα συμμετέχουν σε αυτήν”, κατέληξε.