«Πράσινη ετικέτα» στην πυρηνική ενέργεια δίνουν εμπειρογνώμονες

Εμπειρογνώμονες αναμένεται να υποστηρίξουν ότι το καύσιμο χαρακτηρίζεται ως βιώσιμο

Εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια ως πράσινη επένδυση, αναμένεται να υποστηρίξουν ότι το καύσιμο χαρακτηρίζεται ως βιώσιμο, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Η ανάλυση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώσει την αειφόρο χρηματοοικονομική ταξινόμησή της, η οποία λαμβάνοντας υπ'όψιν αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια θα αποφασίσει ποιες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να χαρακτηριστούν ως βιώσιμες επενδύσεις στην ΕΕ.

Οι ειδικοί σύμβουλοι των Βρυξελλών πέρυσι εμφανίστηκαν διχασμένοι σχετικά με το εάν η πυρηνική ενέργεια άξιζε μια πράσινη ετικέτα, αναγνωρίζοντας ότι ενώ παράγει πολύ χαμηλές εκπομπές CO2, ήταν αναγκαίο να αναλυθούν περαιτέρω οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ένα σχέδιο της έκθεσης του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC), το οποίο επικαλείται το Reuters και πρόκειται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει ότι η πυρηνική ενέργεια αξίζει μια πράσινη ετικέτα.

«Οι αναλύσεις δεν αποκάλυψαν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πυρηνική ενέργεια βλάπτει περισσότερο την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον από άλλες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει.

Η αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων σε γεωλογικούς σχηματισμούς σε μεγάλα βάθη θεωρείται «κατάλληλη και ασφαλής», επισημαίνει, αναφέροντας χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Φινλανδίας, οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης τέτοιων τοποθεσιών.

Οι χώρες της ΕΕ είναι χωρισμένες ως προς τα πυρηνικά. Η Γαλλία, η Ουγγαρία και πέντε άλλες χώρες κάλεσαν αυτόν τον μήνα την Επιτροπή να υποστηρίξει το πυρηνικό σχέδιο με ανάλογες πολιτικές.

Άλλα κράτη, όπως η Αυστρία, και ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες, αντιτίθενται στο καύσιμο, επισημαίνοντας τα επικίνδυνα απόβλητά του και  και το αυξανόμενο κόστος των πρόσφατων έργων.

Δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων θα εξετάσουν τα πορίσματα του Κέντρου προτού η Επιτροπή λάβει τελική απόφαση. Η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει το σχέδιο εγγράφου.

Πηγή: Insider.gr