Προχωρούν οι εξελίξεις για EuroAfrica & EuroAsia Interconnector

Προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι εξελίξεις που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας (EuroAfrica Interconnector), από την μια, και Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (EuroAsia Interconnector), από την άλλη.
 

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου αναμένει την απάντηση του ομολόγου της, Υπουργού Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Σάκερ Ελ Μαρκάμπι, στην πρόσκληση της να επισκεφθεί την Κύπρο μεταξύ 8 και 14 Οκτωβρίου για υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου και Αιγύπτου (EuroAfrica Interconnector).
 
Παράλληλα, προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, στην Ελλάδα, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων, για να υπογραφεί το σχετικό τριμερές μνημόνιο, που θα αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας με καλώδιο συνολικού μήκους 1.396 χιλιομέτρων.

Αναφορικά με τον EuroAsia Interconnector, ο οποίος αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (μέσω Κρήτης), συνολικού μήκους 1.208 χιλιομέτρων, με υποθαλάσσια καλώδια υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC), δυναμικότητας 2000 MW, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε στις 7 Σεπτεμβρίου πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες για χρηματοδότηση από το Connecting Europe Facility (CEF), το οποίο αποτελεί το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας,  μέσω στοχευμένων επενδύσεων σε υποδομές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο φορέας υλοποίησης του έργου, EuroAsia Interconnector Ltd, θα μπορέσει να υποβάλει αίτηση και να λάβει το απαιτούμενο ποσό χρηματοδότησης μέρους τους κόστους κατασκευής του έργου.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αίτηση του φορέα υλοποίησης για χρηματοδότηση θα αφορά, σε αυτό το στάδιο, το κομμάτι του έργου που διασυνδέει την Κύπρο με την Κρήτη.
 
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν στην διάθεση τους οκτώ εβδομάδες για να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση από την ΕΕ. Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης μπορεί να ανέλθει μέχρι και το 50% του συνολικού κόστους.
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Μεταφορών έχει δώσει στον φορέα υλοποίησης την τελική έγκριση/άδεια για πόντιση του καλωδίου, με ημερομηνία έναρξης του έργου τον Ιανουάριο του 2022.
 
Σημειώνεται πως στο τέλος Ιουλίου του 2021, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε επιχορήγηση 100 εκατ. ευρώ στην ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector ως μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ, και για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και πράσινης οικονομίας.
 
(ΚΥΠΕ)

 
2542