Προχωρούν οι γεωτρήσεις, αλλά μας προσπέρασαν οι εξελίξεις

Ερχονται δραματικές αλλαγές στα ενεργειακά, όπως προειδοποιεί ο Χαράλαμπος Έλληνας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Κανονικά συνεχίζεται το γεωτρητικό και ευρύτερα το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου παρά τις συγκρούσεις που μαίνονται στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας με δηλώσεις του στην Brief προειδοποιεί ότι ο πόλεμος θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στο ευρύτερο ενεργειακό τοπίο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις ακολουθήσουμε, ενώ ταυτόχρονα τονίζει ότι δεν θα πρέπει να προκρίνουμε λύσεις στις οποίες θα δεσμευτούμε για τα επόμενα 10 – 20 χρόνια και οι οποίες θα ξεπεραστούν από τα γεγονότα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η Brief, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η γεώτρηση αξιολόγησης της κοινοπραξίας ExxonMobil - Qatar Energy στο κοίτασμα «Γλαύκος». Η γεώτρηση ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου του 2022. Η κοινοπραξία ακολούθως θα ενημερώσει το Υπουργείο Ενέργειας για τα αποτελέσματα και θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των δεδομένων, διαδικασία η οποία παίρνει αρκετό χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι η ExxonMobil και Qatar Energy έχουν αδειοδοτηθεί και για το τεμάχιο 5.

Όσον αφορά στην κοινοπραξία Eni/Total Energies, με βάση τη μέχρι τώρα πληροφόρηση που υπάρχει, θα προχωρήσει με δύο γεωτρήσεις το επόμενο διάστημα στο τεμάχιο 6.

Ενδεικτικά, για να δώσουμε μια σφαιρική εικόνα όσον αφορά στα οικόπεδα που βρίσκονται προς αξιοποίηση στην κυπριακή ΑΟΖ και τις εταιρείες που ανέλαβαν την εκμετάλλευση τους αναφέρονται τα εξής:
·         Eni / KOGAS/ Total: Ερευνητικά Τεμάχια 2, 3 και 9 (τα συμβόλαια υπογράφηκαν το 2013).
·         Eni / Total: Ερευνητικό Τεμάχιο 6 (το συμβόλαιο υπογράφηκε το 2017).
·         Total / Eni: Ερευνητικό Τεμάχιο 7 (το συμβόλαιο υπογράφηκε το 2019).
·          Eni / Total: Ερευνητικό Τεμάχιο 8 (το συμβόλαιο υπογράφηκε το 2017).
·         ExxonMobil / Qatar Energy: Ερευνητικό Τεμάχιο 10 (το συμβόλαιο υπογράφηκε το 2017).
·         Total / Eni: Ερευνητικό Τεμάχιο 11 (το συμβόλαιο υπογράφηκε το 2013).
·          Chevron / Delek / Shell: Ερευνητικό Τεμάχιο 12 (το συμβόλαιο υπογράφηκε το 2008).
·         ExxonMobil / Qatar Energy: Ερευνητικό Τεμάχιο 5 (Το συμβόλαιο υπογράφηκε Δεκέμβριο 2021)

Κληθείς από την Brief να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία και κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας τόνισε ότι ασφαλώς και θα επηρεαστεί το κυπριακό πρόγραμμα από τις εξελίξεις. Όπως εξήγησε, η Ευρώπη έχει δείξει τις προθέσεις της, σύμφωνα με τις οποίες θα κινηθεί πιο δυναμικά προς την κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να αποφύγει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Από το 2030 και μετά, συνέχισε, οι στόχοι της ΕΕ φαίνεται να αλλάζουν προς όφελος των ΑΠΕ, ενώ μέχρι τότε, δηλαδή μέχρι το 2030, θέλει να μειώσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων κατά 40%.
Πιθανότατα πρόσθεσε, η εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα σταματήσει ενδεχομένως πολύ σύντομα ενώ ήδη οι traders, διαβλέποντας τις εξελίξεις έχουν σταματήσει να αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία. 
Επομένως, σημείωσε ο κ. Έλληνας θα πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά τις εξελίξεις, να δούμε προς ποια κατεύθυνση προσανατολίζεται να κινηθεί η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και να προβούμε στις ανάλογες κινήσεις ώστε να συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις.

Ερωτηθείς κατά πόσο η τρέχουσα κατάσταση θα αναγκάσει τόσο την Ευρώπη, όσο και τις υπόλοιπες χώρες να στραφούν προς άλλες πηγές φυσικού αερίου πέραν της Ρωσίας και ενδεχομένως να ωφεληθεί η Κύπρος από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Έλληνας σημείωσε πως αν είχαμε αυτή τη στιγμή φυσικό αέριο έτοιμο προς εκμετάλλευση, τότε ενδεχομένως να μας ωφελούσε για μερικά χρόνια. Ωστόσο το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε, σε συνδυασμό με το ότι η Ευρώπη κάνει στροφή προς τις ΑΠΕ θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας οδηγήσει ίσως σε άλλες λύσεις. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι εάν γινόταν το τερματικό φυσικού αερίου το 2013 όπως είχε προγραμματιστεί, σήμερα θα είχαμε σημαντικά οφέλη, τα οποία όπως επισήμανε αποκομίζει σήμερα η Αίγυπτος με τα τερματικά της.
Παράλληλα, ο κ. Έλληνας σημείωσε ότι ενώ έχουμε άπλετη ηλιοφάνεια στο νησί, οι ΑΠΕ δεν έχουν διεισδύσει ακόμα στην αγορά όσο ενδεχομένως να μπορούσαν. Καταλήγοντας τόνισε ότι θα πρέπει να μελετήσουμε ξανά από την αρχή όλες τις επιλογές που έχουμε ενώπιον μας, όσον αφορά στο ενεργειακό μας πρόγραμμα, να δούμε προσεκτικά τις εξελίξεις και προς τα που κινείται η αγορά και να λάβουμε τις αποφάσεις που θα μας ωφελήσουν τα επόμενα χρόνια.

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom:

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ