Προς έγκριση η συμφωνία για τον EastMed από την Βουλή των Ελλήνων

Την συμφωνία θα υπερψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ θα καταψηφίσουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Ψηφίζεται, σήμερα Πέμπτη (14/5), στη Βουλή των Ελλήνων, η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.
 
Τη συμφωνία υπερψηφίζουν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, ενώ καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
 
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για σημαντική ενίσχυση της οικονομικής και διεθνοπολιτικής θέσης της χώρας και πρόσθεσε ότι η έγκριση της συμφωνίας αποτελεί και ένα έμμεσο μήνυμα προς την Τουρκία.

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

«Η συμφωνία είναι ένα έμμεσο μήνυμα στην τουρκική προκλητικότητα. Μην ξεχνάτε ότι ο Ερντογάν στις αρχές Δεκεμβρίου αμφισβήτησε ευθέως το δικαίωμα της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδος να κατασκευάσουν αυτόν τον αγωγό. Καλό θα είναι η Τουρκία να εγκαταλείψει την προκλητικότητα της και τον αναθεωρητισμό της που είναι σε αντιστοιχία με το σύγχρονο κόσμο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το άρθρο 10 της συμφωνίας που αναφέρεται στην προστασία του αγωγού τόσο κατά την κατασκευή του, όσο και κατά τη λειτουργία του. Δεν θα είναι ένας αγωγός που θα σχεδιαστεί επί χάρτου και θα αφεθεί στην τύχη του, οι συμβαλλόμενες χώρες είναι αποφασισμένες να τον προστατεύσουν με ό,τι αυτό σημαίνει και ο νοών νοείτω», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
 
Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με τη συμμετοχή ή όχι της Ιταλίας, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «όπως ήρθε η συμφωνία εδώ έτσι θα κυρωθεί και στο Ισραήλ και στην Κύπρο με την Ιταλία στον τίτλο. Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο μιλούσαμε με το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών για συγκεκριμένες διατυπώσεις της συμφωνίας. Τώρα το τι θα κάνει η Ιταλία είναι δικό της θέμα. Η Ιταλία θα λάβει τις αποφάσεις της οπότε νομίζει, πιστεύω ότι οι αποφάσεις αυτές θα είναι θετικές».

ΚΥΠΕ - Αδάμος Ζαχαριάδης
 

 
1947
Thumbnail