Πρωτόκολλο Τουρκίας-κατεχομένων για κινητούς σταθμούς ενέργειας

Στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής για τη διευκόλυνση εγκαταστάσεων και κινητών σταθμών ενέργειας

Βασική αρχή ο  βορράς να επωφελείται από τους φυσικούς πόρους του νησιού με τον ίδιο τρόπο όπως και ο νότος, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ σε τελετή υπογραφής "πρωτοκόλλου" με τον "υπουργό ενέργειας" Ερχάν Αρικλί.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα “τελετή υπογραφής για τη διευκόλυνση εγκαταστάσεων και κινητών σταθμών ενέργειας" μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων στην οποία συμμετείχαν ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και ο "αναπληρωτής πρωθυπουργός" και «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» Ερχάν Αρικλί.

Ο Φατίχ Ντονμέζ στην ομιλία του είπε ότι η Τουρκία διαθέτει άδειες εξερεύνησης και παραγωγής στην περιοχή. “Η ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου) έχει πραγματοποιήσει 3 γεωτρήσεις. Έχουν πραγματοποιηθεί 3 τρισδιάστατες έρευνες. Δεν υπήρξε καμία εργασία που να οδήγησε σε αποτέλεσμα αλλά αυτά τα έργα είναι μακροχρόνια και απαιτούν υπομονή”, είπε.
 
Ο Φατίχ Ντονμές είπε ότι δεν βλέπει διαφορετικά την ασφάλεια εφοδιασμού στην ενέργεια του ψευδοκράτους από εκείνη της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι “η βασική αρχή εδώ είναι ότι οι Τ/κ που ζουν στο νησί δεν έχουν διαφορετικά δικαιώματα από τους Ε/κ που ζουν στο νησί, έχουν ίσα δικαιώματα, και η βασική αρχή είναι ο βορράς να επωφελείται από τους φυσικούς πόρους του νησιού με τον ίδιο τρόπο όπως και ο νότος”.

Ο Ερχάν Αρικλί από την πλευρά του ανέφερε ότι “με το πρωτόκολλο, που υπεγράφη θα εξαλειφθεί ένα σοβαρό πρόβλημα της τδβκ στον τομέα της ενέργειας και η συμφωνία θα αποτελέσει ευκαιρία για τη μείωση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας”. 

*Φωτογραφία αρχείου
 
(ΚΥΠΕ)