Ψυχρολουσία στην Άγκυρα από δηλώσεις Ερτσίγες για ΑΟΖ Τουρκίας

Ψυχρολουσία στην Τουρκία από δήλωση του ΓΔ Ναυτιλίας/Αεροπορίας για ανυπαρξία θαλασσίων ορίων Τουρκίας-Ισραήλ

Αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία δήλωση του Γενικού Διευθυντή Ναυτιλίας και Αεροπορίας του ΥΠΕΞ Πρέσβη Τσαγατάι Ερτσίγες στην Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ ενώ στην ίδια συνάντηση υπονόησε ότι αμφισβητεί και ότι η Τουρκία έχει θαλάσσια σύνορα και με τη Λιβύη. 

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» υπό τον τίτλο «Προκάλεσε ψυχρολουσία», δημοσιεύει και σχετικό χάρτη με θαλάσσια σύνορα τόσο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης όσο και μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ» προκλήθηκε μεγάλο σκάνδαλο επειδή στο συνέδριο της Οργάνωσης Τουρκικής Κληρονομιάς στις 18 Φεβρουαρίου ο Τούρκος Πρέσβης δεν υπερασπίστηκε τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την «Γενί Σαφάκ» ο Τσαγατάι Ερτσίγες κατά την παρουσίαση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ανέφερε: «Σας τα λέω αυτά επειδή μου ζητήθηκε να σας τα πω» και στη συνέχεια έδειξε τα τουρκο-λιβυκά σύνορα, προσθέτοντας: «Δεν μπορώ να πω (ότι είναι) θέση της Τουρκίας. Επειδή εκπροσωπώ τη χώρα μου και το μόνο που μπορώ να πω ότι αυτό είναι η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας». 

Όπως σχολιάζεται, ο Ερτσίγες υπονόησε ξεκάθαρα ότι δεν πιστεύει πως το τουρκο-λιβυκό σύνορο είναι σωστό.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Σε ερώτηση εάν η Τουρκία θα προβεί σε παρόμοια συμφωνία και με το Ισραήλ ο Τσαγατάι Ερτσίγες απάντησε: «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα υπάρξει συνεργασία». 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος αξιωματούχος υπονόησε ότι αντιτίθεται στη συμφωνία με το Ισραήλ. «Η απάντηση αυτή ήταν μια ψυχρολουσία για μένα. Ήταν απάντηση που δεν την περίμενα», δήλωσε στη «Γενί Σαφάκ» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπογάζιτσι Γκιουργκάν Κουμπάρογλου ο οποίος είχε υποβάλει την ερώτηση.

ΚΥΠΕ - Άννα Ανδρέου
 

 
1995
Thumbnail