Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί περίπου 2000 αιτήσεις για το "Σχέδιο Παροχής Χορηγιών ο οποίο έχει προϋπολογισμό €25 εκατ.

Η συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να υπερκαλύψει τον εθνικό στόχο του 16% μέχρι το 2020, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως επιβεβαιώνονται τα θετικά αποτελέσματα για εκπλήρωση των δεσμευτικών περιβαλλοντικών μας υποχρεώσεων και την προσπάθεια του ενεργειακού μετασχηματισμού.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

 Σε χαιρετισμό του, στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου εκθεσιακού χώρου και του φωτοβολταϊκού πάρκου της εταιρείας Muskita, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κυβέρνηση επένδυσε και επενδύει στη βέλτιστη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι φυσικές πηγές ενέργειας και οι εθνικοί πόροι που διαθέτει η Κύπρος.
 
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, "στηρίζουμε στη βάση στοχευμένων μέτρων και πολιτικών την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχοντας ως απώτερο σκοπό τη δημιουργία ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού, την ενεργειακή αυτάρκεια και την προστασία του περιβάλλοντος".

 

>>> ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ BRIEF <<< 

Υπέδειξε δε ότι Υπουργείο Ενέργειας, για την περίοδο 2014-2020, πέτυχε να εξασφαλίσει από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πόρους ύψους 48,27 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την υλοποίηση έργων που αφορούν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και  την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτήρια, κατοικίες και επιχειρήσεις.
 
Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι, μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί περίπου 2000 αιτήσεις για το "Σχέδιο Παροχής Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες", το οποίο έχει προϋπολογισμό περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ.
 
"Υπό το πρίσμα αυτό και με βάση τα στοιχεία για τα εμπορικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, αυτά που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και αυτά που είναι υπό αδειοδότηση, σε συνδυασμό και με τα φωτοβολταϊκά συστήματα που έχουν ήδη εγκατασταθεί ή θα εγκατασταθούν το επόμενο διάστημα μέσω των Σχεδίων net-metering και net-billing, η συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να φτάσει στο 19-20%", συμπλήρωσε. 

 

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

Το ποσοστό αυτό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος, θα υπερκαλύψει τον εθνικό στόχο του 16% που έχει τεθεί μέχρι το 2020, "επιβεβαιώνοντας τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τις ενέργειες του κράτους και τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμευτικών περιβαλλοντικών μας υποχρεώσεων και την προσπάθεια του ενεργειακού μετασχηματισμού".
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε "για την αποφασιστικότητα και το αίσθημα ευθύνης με το οποίο εργαζόμαστε προκειμένου να εδραιώσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και να δώσουμε περαιτέρω ώθηση στις εξαιρετικές προοπτικές που δημιουργήθηκαν αναφορικά με τους κύριους παραγωγικούς τομείς, προς όφελος των επιχειρήσεων και του συνόλου των πολιτών".
 
Προοπτικές, όπως είπε, οι οποίες εδράστηκαν στη στοχευμένη πολιτική που υιοθετήθηκε προκειμένου να ανακόψουμε την πορεία της ύφεσης, να επανεκκινήσουμε την οικονομία, να διανοίξουμε νέες οδούς ευημερίας και προόδου και ως εκ τούτων να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, τόσο της τοπικής όσο και της ξένης επιχειρηματικής κοινότητας.
 
"Η υλοποίηση πληθώρας αναπτυξιακών έργων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, μέρος των οποίων αποτελούν και τα δύο που εγκαινιάζουμε σήμερα, ως επίσης τα πολλαπλά θετικού αντίκτυπου οφέλη που δημιούργησαν, δικαιώνουν, πιστεύω, την πολιτική και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς που ακολουθήσαμε", συμπλήρωσε.
 
>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως η Κυβέρνηση θα μελετήσει μέτρα για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι βιομηχανίες για μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικές με εταιρείες του εξωτερικού, ενώ εξέφρασε την ελπίδα "να μην ακούσουμε κριτική πάλι, ότι κάποιους ευνοούμε ή ότι προβαίνουμε σε κάποια σχέδια που στο τέλος εκθέτουν τη χώρα".
 
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο φωτοβολταϊκό πάρκο, που βρίσκεται εγκατεστημένο στην οροφή των εγκαταστάσεων της Muskita και αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως, η κατασκευή του συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της εταιρείας στο περιβάλλον, την καθιστά υπόδειγμα όσον αφορά την ανταπόκρισή της στις αυξανόμενες κλιματικές προκλήσεις και την υπευθυνότητά της σχετικά με την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση.
 
Την ίδια στιγμή, η δυναμική αυτή επένδυση με έμφαση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνει την υπάρχουσα φωτοβολταϊκή ισχύ της Κύπρου, συμβάλλοντας ως εκ τούτου καθοριστικά αφενός στην επιτυχή ολοκλήρωση του μοντέλου πράσινης ανάπτυξης υιοθέτησε η Κυβέρνηση και αφετέρου στην ενίσχυση και επίτευξη των εθνικών ενεργειακών στόχων του 2020, πρόσθεσε.
 
>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σημειώνεται ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο Muskita καλύπτει έκταση 13,500 τ.μ και αποτελείται από 6.750 φωτοβολταϊκά πάνελ, με τα οποία παράγεται ενέργεια 2,5mW, που καλύπτει το 30% των αναγκών της εταιρείας.
 
Στο πλαίσιο των εγκαινίων, η διεύθυνση της εταιρείας ανακοίνωσε δωρεά 15 χιλιάδων ευρώ προς τη θεραπευτική κοινότητα απεξάρτησης "Αγία Σκέπη" και τον φιλανθρωπικό οργανισμό Funraising.

ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης

 
1248
Thumbnail

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<Η Heliogen, startup που υποστηρίζει ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ανακοίνωσε πως κατάφερε για πρώτη τη «συμπύκνωση» ηλιακής ενέργειας σε βαθμό που επιτρέπει να επιτευχθούν θερμοκρασίες άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου. Σε αυτό το επίπεδο θερμοκρασίας η Heliogen, όπως υποστηρίζει, είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα σε κρίσιμης σημασίας βιομηχανικές διαδικασίες, όπως η παραγωγή τσιμέντου, χάλυβα και πετροχημικών- με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των ρύπων από αυτές τις δραστηριότητας.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Το εν λόγω επίτευγμα επετεύχθη στις εγκαταστάσεις της Heliogen στο Λάνκαστερ της Καλιφόρνια. Όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, στόχος της είναι η δημιουργία της πρώτης τεχνολογίας που θα μπορεί να αντικαταστήσει χωρίς ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, σε επίπεδο εμπορικής εκμετάλλευσης/ δραστηριότητας, τα ορυκτά καύσιμα με εξαιρετικά μεγάλη θερμότητα από τον ήλιο και η «μετατροπή ηλιακού φωτός σε καύσιμα σε κλίμακα», πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η τεχνολογία αυτή αποτελεί σημαντική εξέλιξη στον κλάδο της συμπυκνωμένης ηλιακής ενέργειας, ο οποίος υπάρχει εδώ και καιρό, επιτρέποντας παραγωγή ενέργειας, αλλά δεν πετύχαινε τόσο υψηλές θερμοκρασίες- οπότε δεν ενδεικνυόταν για πολλές βιομηχανικές εφαρμογές, όπου παραδοσιακά χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι δυνατότητες της τεχνολογίας αυτής είναι τεράστιες: «Με θερμοκρασίες από τη θερμική τεχνολογία ηλιακής συμπύκνωσης να υπερβαίνουν τους 1.000 βαθμούς Κελσίου, η Heliogen θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα καύσιμα που παράγουν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από βιομηχανικές διαδικασίες με ηλιακή ενέργεια για πρώτη φορά. Για παράδειγμα, η παραγωγή τσιμέντου- μία από τις βιομηχανικές δραστηριότητες για τις οποίες ενδείκνυται περισσότερο η τεχνολογία της Heliogen- από μόνη της αντιστοιχεί σε άνω του 7% των παγκοσμίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» υποστηρίζει η εταιρεία.

Τα σχέδια της Heliogen περιλαμβάνουν επίτευξη θερμοκρασιών μέχρι και 1.500 βαθμών Κελσίου, όπου μπορεί να επιτευχθεί διάσπαση διοξειδίου του άνθρακα και νερού για την παραγωγή «καυσίμων 100% ελεύθερων από ορυκτά».

Για τους σκοπούς της η εταιρεία χρησιμοποιεί προηγμένο λογισμικό computer vision, που επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό καθρεφτών να εστιάζουν το φως του ήλιου σε ένα σημείο. Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Μπιλ Γκρος, ενώ η ομάδα της Heliogen περιλαμβάνει επιστήμονες και μηχανικούς από το Caltech, το ΜΙΤ και άλλα πανεπιστήμια.

«Σήμερα, οι βιομηχανικές διαδικασίες όπως αυτές για την παραγωγή τσιμέντου, χάλυβα και άλλων υλικών είναι υπεύθυνες για πάνω από το 1/5 όλων των ρύπων» δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς. «Αυτά τα υλικά είναι παντού στις ζωές μας, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα επιτεύγματα που θα μας παρέχουν εκδόσεις μηδενικών ρύπων. Αν είναι να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές άνθρακα, πρέπει να κάνουμε πολλές εφευρέσεις. Χαίρομαι που ήμουν πρώιμος υποστηρικτής της πρωτοποριακής ηλιακής τεχνολογίας συμπύκνωσης του Μπιλ Γκρος. Η δυνατότητά της να επιτυγχάνει τις υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για αυτές τις διαδικασίες είναι μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στον δρόμο για να αντικαταστήσουμε μία ημέρα τα ορυκτά καύσιμα».

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Μεταξύ των επενδυτών της Heliogen είναι η venture capital firm Neotribe και ο Πάτρικ Σουν-Σιόνγκ, επενδυτής και επιχειρηματίας, ο οποίος τόνισε πως «για χάρη των μελλοντικών γενεών μας πρέπει να ασχοληθούμε με τον υπαρξιακό κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής επειγόντως...μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και παράγοντας μια καθαρή πηγή ενέργειας, η θαυμαστή τεχνολογία της Heliogen θα μας βοηθήσει να πετύχουμε στην αποστολή αυτή και επίσης να βελτιώσουμε ουσιωδώς τον κόσμο που αφήνουμε στα παιδιά μας».

article 1