Ρωσία: Διαρροή ραδιενέργειας από έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα

Σκοτώθηκαν 5 επιστήμονες και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι τρεις άνθρωποι

Ένας μικρός πυρηνικός αντιδραστήρας εξερράγη κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης δοκιμής πυραυλοκινητήρων της Rosatom, που στοίχισε τη ζώη πέντε ανθρώπων, όπως ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Πυρηνικού Κέντρου. 

Οι πέντε επιστήμονες, που κηδεύτηκαν σήμερα το πρωί, ήταν «εθνικοί ήρωες και η ελίτ της κοινότητας των πυρηνικών επιστημόνων» τόνισε ο αξιωματούχος σε βίντεο, που μετέδωσε τοπικός τηλεοπτικός σταθμός, σύμφωνα με το Bloomberg. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Το δυστύχημα συνέβη την Πέμπτη και σε αυτό τραυματίστηκαν σοβαρά ακόμη τρεις άνθρωποι. 

Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι σημειώθηκε αύξηση στα επίπεδα ακτινοβολίας σε μια γειτονική πόλη, μετά την έκρηξη.

naftemporiki.gr

 
1188
Thumbnail

Η Ρωσία επαναβεβαίωσε τις θέσεις αρχής που τηρεί διαχρονικά στο Κυπριακό και την προσήλωσή της στην επίτευξη λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ επανέλαβε την πλήρη στήριξή της στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλάσσιων ζωνών της, κατά τη διάρκεια των πολιτικών διαβουλεύσεων πoυ είχε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Τάσος Τζιωνής χθες (14/10), στη Μόσχα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Alexander Grushko, στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου τακτικού πολιτικού διαλόγου μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας.

ad1mobile

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Τζιωνής προέβη επίσης σε λεπτομερή ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ιδιαίτερα τις τουρκικές επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Επιπρόσθετα, στις διαβουλεύσεις ανταλλάχθηκαν απόψεις για τη γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συζητήθηκαν η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, οι προοπτικές επίλυσης της Συριακής κρίσης και το μεταναστευτικό πρόβλημα.

>>> Εισβολή της Τουρκίας στη Συρία – Όλες οι εξελίξεις χρονολογημένες  <<<

ad2mobile

Όπως αναφέρεται, κατά τις διαβουλεύσεις επαναβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας και συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων αυτών, αλλά και η διεύρυνση των τομέων συνεργασίας των δυο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων το 2020, συμφωνήθηκε όπως οι δυο χώρες εργαστούν προς ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων σε συμφωνίες που εκκρεμούν και οι όποιες θα είναι αμοιβαία επωφελείς σε μια σειρά από τομείς.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν, τέλος, να βρίσκονται σε στενή επαφή σε Λευκωσία και Μόσχα για περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.
 
(ΚΥΠΕ)
 

article 1