«Εργαζόμασταν με ένα λογικό τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι οι παραγωγοί εργάζονται και ευημερούν από κοινού»

Ο νέος υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλους παραγωγούς προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία στην αγορά και ότι η συμφωνία υπό τον ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής θα επιβιώσει «με τη θέληση όλων».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<   

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, που ανέλαβε τη θέση του υπουργού Ενέργειας από τον Χαλίντ αλ-Φαλίχ χθες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει «ριζική» αλλαγή στην πολιτική πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας --του ντε φάκτο ηγέτη του ΟΠΕΚ-- η οποία βασίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, σε στρατηγικούς παράγοντες όπως τα αποθέματα και η κατανάλωση ενέργειας. Ο πρίγκιπας είχε βοηθήσει στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων του, μιας ομάδας γνωστής ως ΟΠΕΚ+, με στόχο τη μείωση της παραγωγής προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές και να ισορροπήσει η αγορά.

Ο ίδιος δήλωσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου στο Αμπού Ντάμπι ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ «θα μείνει για καιρό» και κάλεσε τα μέλη του ΟΠΕΚ να συμμορφωθούν με τους στόχους για την παραγωγή.

«Ανέκαθεν εργαζόμασταν με ένα συνεκτικό, λογικό τρόπο εντός του ΟΠΕΚ για να διασφαλίσουμε ότι οι παραγωγοί εργάζονται και ευημερούν από κοινού», δήλωσε ο πρίγκιπας. «Θα ήταν λάθος από την πλευρά μου να προκαταλάβω τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ», δήλωσε όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να στηριχθεί η αγορά.

Ο Σαουδάραβας υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τις τιμές πετρελαίου, που σήμερα κατέγραψαν άνοδο ύστερα από την είδηση του διορισμού του. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν άνοδο 35 σεντς στα 61,89 δολάρια το βαρέλι στις 11:46 ώρα Ελλάδας, ενώ τα αντίστοιχα για το αμερικανικό αργό σημείωσαν άνοδο 31 σεντς στα 56,83 δολάρια.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως έχει επιβραδυνθεί η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια και ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν μόλις επιλυθεί η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.

Tags
 
1122
Thumbnail

Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν το πρωί (20/9) ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, και αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, υπό τον Πρόεδρο του Κινήματος, Μαρίνο Σιζόπουλο.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τους συνεργάτες του για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων και είχαν μια πολύ παραγωγική συζήτηση σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της Κύπρου για έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και ευρύτερα για τον τομέα του ηλεκτρισμού και την προσπάθεια για περαιτέρω εισαγωγή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Επεσήμανε πως αντάλλαξαν απόψεις για σωρεία θεμάτων, κυρίως στα θέματα ενέργειας, και συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν με τον διάλογο, τόσο με τον κ. Σιζόπουλο, όσο και με τους συνεργάτες του «γιατί προσδοκούμε στις εποικοδομητικές ιδέες του Κινήματος, σε θέματα τα οποία αφορούν τόσο τον ευρύτερο πληθυσμό αλλά και ειδικές κατηγορίες όπως για παράδειγμα τις ορεινές περιοχές».
 
Ο Υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις οποιεσδήποτε εισηγήσεις ή απόψεις έχει να προβάλει η ΕΔΕΚ».
 
Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε για την πάρα πολύ εποικοδομητική, όπως την χαρακτήρισε, ενημέρωση της οποίας έτυχαν, σε τρία πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία απασχολούν την Κύπρο.
 
Το πρώτο, σημείωσε, αφορούσε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την προώθηση ολοκλήρωσης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα κρίσιμο περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και πώς ακριβώς αξιοποιώντας διάφορες ενδεχομένως ενέργειες που πρέπει να γίνουν να προωθηθεί θετικά η ολοκλήρωση» του προγράμματος.
 
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι γιατί αρκετές από τις προτάσεις τις οποίες παλαιότερα είχαν καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο, παρουσία και του Υπουργού, βλέπουν σήμερα ότι προωθούνται προς υλοποίηση.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως το δεύτερο θέμα αφορούσε την έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σημείωσε πως και στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες πρωτοβουλίες και η ΕΔΕΚ είχε συγκεκριμένες προτάσεις γύρω από τα ζητήματα του είδους του φυσικού αερίου που θα έπρεπε να αξιοποιηθεί.
 
Σήμερα έχουμε μια πλήρη ενημέρωση για τις καινούργιες ενέργειες της κυβέρνησης, που μπορώ να πω ότι κινούνται προς θετική κατεύθυνση και σε πολύ μεγάλο βαθμό μας έχουν ικανοποιήσει, επεσήμανε.
 
Πρόσθεσε πως για την ΕΔΕΚ το πρωταρχικό ζήτημα είναι μεν το κόστος έλευσης αυτού του φυσικού αερίου «αλλά πρώτιστα είναι να διασφαλίσουμε κατά τρόπο απόλυτο την ασφάλεια του πληθυσμού και την αποφυγή οποιωνδήποτε ατυχημάτων».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το τρίτο θέμα αφορούσε «το πώς αξιοποιούμε τις ΑΠΕ, κυρίως για να προσφέρουμε εναλλακτικές ενεργειακές πηγές στους κατοίκους των ορεινών, των ημιορεινών και ενδεχομένως και των ακριτικών περιοχών, σε μία προσπάθεια αύξησης της πολιτικής και της κοινωνικής μας συμβολής σε αυτές τις περιοχές με βασικό στόχο να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων, να μειώσουμε τα έξοδα διαβίωσής τους, και την ίδια στιγμή, αν είναι δυνατόν, να αντιστρέψουμε την αστυφιλία».
 
Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση από τη συνάντηση και επεσήμανε πως η συνεργασία τους θα συνεχιστεί σε εποικοδομητικό κλίμα και μεταξύ τους, αλλά και ενδεχομένως και μεταξύ των λειτουργών του Υπουργείου και των στελεχών του Κινήματος που είναι επιφορτισμένα με αυτά τα ζητήματα.

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου
 

article 1