Σε αναζήτηση επενδυτών για φωτοβολταϊκά στα αεροδρόμια η Hermes

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες ανέγερσης φωτοβολταϊκών πάρκων στα αεροδρόμια και πόσο θα διαρκέσουν τα έργα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ


Σε αναζήτηση επενδυτών για τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα που θα εγκατασταθούν στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, βρίσκεται η Hermes Airports, η οποία έχει ήδη βγει σε σχετικές προσφορές.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο που θα εγκατασταθεί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας θα είναι δυναμικότητας 3,5 MW και αναμένεται πως θα καλύπτει περίπου το 25% των ενεργειακών αναγκών του Αερολιμένα, ενώ το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Αεροδρόμιο Πάφου θα είναι δυναμικότητας 1,1 MW και θα καλύπτει περίπου το 30% των ενεργειακών του αναγκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief από την διαχειρίστρια εταιρεία των Αεροδρομίων, Hermes Airports, οι διαδικασίες για ανέγερση φωτοβολταϊκού πάρκου στον Αερολιμένα Λάρνακας βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης και των προσφορών

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συγκεκριμένα, έχει εκδοθεί η άδεια που απαιτείται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) τον Μάιο του 2019 και πλέον η Hermes Airports αναμένει για την Πολεοδομική Άδεια. 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως, μετά από διάφορους επανασχεδιασμούς και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις/σχόλια διάφορων τμημάτων, το φωτοβολταϊκό πάρκο πρόκειται να εγκατασταθεί στον νοτιοδυτικό τμήμα, εντός του ελεγχόμενου χώρου του αεροδρομίου. 

«Οι αναθεωρημένες μελέτες έχουν αποσταλεί από το Τμήμα Πολεοδομίας στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για απόψεις και σχόλια. Αναμένεται θετική απάντηση από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και ως εκ τούτου έκδοση της Πολεοδομικής Άδειας», ανέφερε πηγή της εταιρείας στην Brief.

Ταυτόχρονα, η Hermes έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προσφορών για την εταιρεία που θα αναλάβει την εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση των δύο Φωτοβολταϊκών Πάρκων (Λάρνακας και Πάφου). Η διαδικασία των Προσφορών θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. 

Παράλληλα, έχουν εκδοθεί όλες οι άδειες που απαιτούνται για το αντίστοιχο Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Αεροδρόμιο Πάφου, το οποίο θα είναι δυναμικότητας 1.1 MW (θα καλύπτει περίπου το 30% των ενεργειακών αναγκών του αεροδρομίου). 

Σημειώνεται πως, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάρκων, τόσο στο Αεροδρόμιο Λάρνακας όσο και στο Αεροδρόμιο Πάφου, αναμένεται πως θα διαρκέσει περίπου οχτώ μήνες από την έναρξη των έργων.

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Οι δράσεις της Hermes για το περιβάλλον
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, η διαχείριση της ενέργειας και των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιχειρησιακή στρατηγική της Hermes Airports Ltd, η οποία έχει ως πρωταρχικό στόχο να χρησιμοποιεί την ενέργεια με τον πιο αποτελεσματικό, αποδοτικό και όσο το δυνατόν περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. 

Μάλιστα, η διαχειρίστρια εταιρεία των κυπριακών αεροδρομίων έχει εξασφαλίσει το ACA Επίπεδο 3+ Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα, που είναι το τέταρτο και υψηλότερο επίπεδο του πιστοποιητικού ACA (Airport Carbon Accreditation), το οποίο εκδίδει το Διεθνές Συμβούλιο Αερολιμένων ACI (Airport Council International), για τη μείωση στον μέγιστο δυνατό βαθμό της εκπομπής ρύπων από τις εγκαταστάσεις της.

Επιπλέον, η Hermes Airports έχει υπογράψει τη Συμφωνία NetZero 2050, με την οποία δεσμεύεται για μηδενική εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου έως το 2050. 

«Η δημιουργία των φωτοβολταϊκών πάρκων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου», τόνισε στην Brief πηγή της εταιρείας.

Μάριος Αδάμου
 
2460