Σε απεργία οι Νορβηγοί εργαζόμενοι σε εταιρείες πετρελαίου και ΦΑ

Μείωση 56% στις ημερήσιες εξαγωγές

Σε απεργία κατήλθαν την Τρίτη οι Νορβηγοί εργαζόμενοι σε υπεράκτιες εταιρείες πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου, απαιτώντας μισθολογικές αυξήσεις, την πρώτη ημέρα μιας προγραμματισμένης απεργίας που θα μπορούσε να μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της χώρας κατά σχεδόν 60% και να επιδεινώσει τις ελλείψεις στον εφοδιασμό στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Μέχρι το Σάββατο, οι ημερήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά 1.117.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ή κατά 56% των ημερήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου, ενώ 341.000 βαρέλια πετρελαίου θα χαθούν, δήλωσε η οργάνωση των εργοδοτών Norwegian Oil and Gas (NOG).

Το πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας της Ευρώπης μετά τη Ρωσία, έχουν υψηλή ζήτηση καθώς η χώρα θεωρείται αξιόπιστος προμηθευτής, ενόψει του γεγονότος ότι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 θα κλείσει λόγω συντήρησης από τις 11 Ιουλίου και για 10 ημέρες.

Η βρετανική τιμή χονδρικής πώλησης του φυσικού αερίου για παράδοση την επόμενη μέρα εκτινάχθηκε την Τρίτη σχεδόν κατά 16%, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου Μπρεντ, καθώς οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση υπερίσχυσαν των φόβων για διακοπή του εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της απεργίας στη Νορβηγία.

«Η απεργία ξεκίνησε», είπε ο Audun Ingvartsen, ηγέτης του συνδικαλιστικού κινήματος Lederne σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν την απεργία για να πιέσουν τους εργοδότες να αντιμετωπίσουν τα αιτήματα για αυξήσεις μισθών για να αντισταθμίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Τα μέλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης είναι ανώτερα στελέχη, τα οποία θεωρούνται κρίσιμα για τις επιχειρήσεις, και μεταξύ των καλύτερα αμειβόμενων υπαλλήλων που εργάζονται σε υπεράκτιες εταιρείες.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας μπορεί να παρέμβει για να σταματήσει οποιαδήποτε απεργία σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Στο παρελθόν, τέτοιες εξουσίες, χρησιμοποιήθηκαν για τον τερματισμό των απεργιών στον τομέα του πετρελαίου για να προστατευθεί η φήμη της Νορβηγίας ως αξιόπιστου προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η τελευταία φορά που έγινε τέτοια παρέμβαση ήταν το 2020. Ωστόσο, το νορβηγικό Υπουργείο Εργασίας δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ότι δεν έχει κανένα σχόλιο για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

ΚΥΠΕ

 
4112