Σενάριο για πετρέλαιο στα 60 δολάρια «βλέπει» η RBC

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε στο 2,7% την εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2023

«Βουτιά» του πετρελαίου Brent στην τιμή των 60 δολαρίων ανά βαρέλι έως τα μέσα του 2023 «βλέπει» η RBC Capital Markets, σε περίπτωση που η παγκόσμια οικονομία ακολουθήσει το αρνητικό σενάριο και «βουλιάξει» σε βαθιά ύφεση. 

Πιο συγκεκριμένα, η επενδυτική εταιρεία εκτιμά ότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι για μεγάλη ύφεση, τότε είναι πιθανό η τιμή του πετρελαίου να κατρακυλήσει στα επίπεδα των 60 δολαρίων, δηλαδή σε σημεία που έχουν να καταγραφούν από τις αρχές του 2021.  

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των αυστηρών lockdown του 2020 η τιμή του Brent είχε κατρακυλήσει έως τα 25 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, τον Μάρτιο του 2022, είχε εκτοξευθεί στα 120 δολάρια ανά βαρέλι.  

Φυσικά, μια μεγάλη πτώση του πετρελαίου μπορεί να επέλθει μόνο εφόσον προηγηθεί μια αντίστοιχα μεγάλη πτώση στη ζήτηση και κατ’ επέκταση στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. 

Την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε στο 2,7% την εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2023, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά μόλις 0,5% (από 3,1% φέτος). Γερμανία και Ιταλία, ωστόσο, θα εμφανίσουν ύφεση, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να αποφύγουν τα χειρότερα και να καταγράψουν ανάπτυξη 1%. 

Οι επί τα χείρω εκτιμήσεις του ΔΝΤ αποδίδονται, όπως είναι φυσικό, στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Μια κίνηση, η οποία υπονομεύει την ανάπτυξη και ενισχύει το κόστος δανεισμού. Η όλη κατάσταση δε, καθίσταται χειρότερη εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.  

Σε περίπτωση, πάντως, που οι παραπάνω κίνδυνοι αποδειχθούν υπερβολικοί, τότε το Brent αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 115 – 120 δολάρια ανά βαρέλι, όπως εκτιμά η RBC. Κι αυτό, διότι η διατήρηση της ανάπτυξης θα ενισχύσει τη ζήτηση για αργό, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που αφορούν την προσφορά. 

>>Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Η κίνηση ΟΠΕΚ+ εξισορροπεί το χάος που προκαλούν οι ΗΠΑ<<

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι οι χώρες του OPEC+ (Ρωσία, Σαουδική Αραβία κ.α.) έσπευσαν πρόσφατα να μειώσουν σκόπιμα την παραγωγή -και άρα, την προσφορά- κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε μια προσπάθεια να συντηρήσουν τα υψηλά έσοδα.  

Στο βασικό σενάριο, τέλος, το οποίο περιλαμβάνει μια μίξη αδύναμων μακροοικονομικών στοιχείων και εποικοδομητικών θεμελιωδών, η RBC εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου Brent στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου θα κυμανθεί στα 90 – 95 δολάρια ανά βαρέλι.  

>>> Διαβάστε επίσης: Άρχισε το τελικό στάδιο δοκιμών εξόρυξης στη πλατφόρμα του Karish <<<

Σήμερα, σε κάθε περίπτωση, η τιμή του Brent κυμαίνεται στα 95 δολάρια ανά βαρέλι, μετρώντας κέρδη 12% από τις αρχές του 2022. Η τιμή του WTI στις ΗΠΑ, ταυτόχρονα, κινείται στα 89 δολάρια ανά βαρέλι, εμφανίζοντας άνοδο 10% μέσα στο έτος. 

newmoney.gr