Ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι δεν θα δώσουν πέρασμα ‘στην ενεργειακή πειρατεία’ στην Μεσόγειο

Σήμερα ή αύριο ξεκινά τη γεώτρηση του Γιαβούζ στο σημείο Μόρφου 1, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, αναφέροντας ότι δεν θα δώσουν πέρασμα ‘στην ενεργειακή πειρατεία’ στην Μεσόγειο.

Μιλώντας στη 10η Σύνοδο Ενέργειας Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι “το Γιαβούζ δόξα τω Θεώ έφτασε το Σάββατο. Πρώτα ο Αλλάχ σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσει την γεώτρησή του”. “Το τελευταίο θέμα που οι στρατηγικοί μας εταίροι μπορούν να μας επικρίνουν είναι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο”. Υποστήριξε ότι “το δικαίωμα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν θα δώσουμε πέρασμα στην ενεργειακή πειρατεία στην Μεσόγειο¨.

>>> ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ BRIEF <<< 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι “γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τα παρακολουθούμε”. “Καμιά δύναμη δεν θα εμποδίσει τις εργασίες μας. Θα ψάξουμε και θα ερευνήσουμε”, ανέφερε.

“Το τελευταίο θέμα που οι στρατηγικοί μας εταίροι μπορούν να μας επικρίνουν είναι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο”. Υποστήριξε ότι “το δικαίωμα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν θα δώσουμε πέρασμα στην ενεργειακή πειρατεία στην Μεσόγειο¨. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη “γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τα παρακολουθούμε”. “Καμιά δύναμη δεν θα εμποδίσει τις εργασίες μας. Θα ψάξουμε και θα ερευνήσουμε”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε “έχουμε πλοία με τα οποία κάναμε πρόοδο στον τομέα της εγχώριας τεχνολογίας και μηχανικούς που εργάζονται μέρα νύχτα με την καρδιά και τη ψυχή τους για το φωτεινό μέλλον του λαούς μας. Η επάρκειά μας σε αυτό το θέμα πρώτα ο Αλλάχ θα μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. Που είναι η Τουρκία που κάποτε δεν είχε ούτε την οικονομική δύναμη ούτε την τεχνική υποδομή να κάνει αυτές τις δουλειές και τώρα πού είναι η Τουρκία που έχει δύο γεωτρύπανα και προσπαθεί να πάρει και τρίτο και που δεν χαρίζει το δικαίωμά της στην ανατολική Μεσόγειο;”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή στην Ευρώπη που έχει τέσσερα τερματικά LNG (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου).

Για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “από το 2023 θα θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρια του πρώτου πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου που είναι όνειρο της χώρας μας για 70 χρόνια”, προσθέτοντας ότι “η Τουρκία θα γνωρίσει την πυρηνική τεχνολογία με το Άκκουγιου”. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μια άλλη σημαντική διάσταση του Άκκουγιου είναι η μεταφορά γνώσης, λέγοντας ότι οι νέοι τους οποίους έστειλαν στα ρωσικά πανεπιστήμια θα μεταφέρουν την εκεί γνώση στην Τουρκία. “Πρώτα ο Αλλάχ η Τουρκία θα ζήσει μια τεχνολογική επανάσταση”, ανέφερε.

Στο ίδιο συνέδριο συμμετέχει και ο ‘υπουργός ενέργειας’ Χασάν Τατσόι.

(ΚΥΠΕ)

 
1198
Thumbnail

Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ανανεώσιμες είναι το επόμενο "σύνορο" που πρέπει να διαβεί η βιομηχανία αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με την δανέζικη εταιρεία κοινής ωφέλειας Orsted.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ειδικότερα, η επιχείρηση διερευνάει τον ρόλο των υπεράκτιων αιολικών στην παραγωγή υδρογόνου για χρήση στον κλάδο της βιομηχανίας καθώς και στους τομείς των αέριων και πλωτών μεταφορών, όπως ανέφερε ο ανώτατος αντιπρόεδρος και μέτοχος της εταιρείας Jakob Askou Boss.

«Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα δούμε τα περιουσιακά μας στοιχεία στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής να μεταμορφώνονται σε κάτι τελείως διαφορετικό… και οι ανανεώσιμες να κάνουν ένα ακόμη βήμα μπροστά στην αλυσίδα αξίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος κατά την διάσκεψη του BloombergNEF στο Λονδίνο.

«Το επόμενο βήμα είναι η μετατροπή του μαύρου υδρογόνου που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα σε πράσινο υδρογόνο».

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του BNEF Jon Moore υπογράμμισε πως το υδρογόνο συνιστά ένα από τα κλειδιά, γνωστά ως «φάση δύο τεχνολογιών» όπου επιτρέπει την μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές με ορίζοντα το 2050, περιλαμβάνοντας μονάδες βιοαερίου, μονάδες άνθρακα/αερίου με χρήση τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης, ηλιοθερμία και κυψέλες καυσίμων.

Επιπρόσθετα στα παραπάνω, η διευθύντρια της Επιτροπής ενεργειακής μετάβασης Faustine Delasalle επισήμανε ότι το υδρογόνο θα είναι απαραίτητο καθώς η ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει μόνο το «70% της λύσης» για την επίτευξη μιας οικονομίας με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Χρειάζεται να αναβαθμίσουμε την τεχνολογία όσο το δυνατόν περισσότερο για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη αυτής και να μειώσουμε το κόστος», συμπλήρωσε η ίδια, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το renews.biz.

article 1