Ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι δεν θα δώσουν πέρασμα ‘στην ενεργειακή πειρατεία’ στην Μεσόγειο

Σήμερα ή αύριο ξεκινά τη γεώτρηση του Γιαβούζ στο σημείο Μόρφου 1, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, αναφέροντας ότι δεν θα δώσουν πέρασμα ‘στην ενεργειακή πειρατεία’ στην Μεσόγειο.

Μιλώντας στη 10η Σύνοδο Ενέργειας Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι “το Γιαβούζ δόξα τω Θεώ έφτασε το Σάββατο. Πρώτα ο Αλλάχ σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσει την γεώτρησή του”. “Το τελευταίο θέμα που οι στρατηγικοί μας εταίροι μπορούν να μας επικρίνουν είναι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο”. Υποστήριξε ότι “το δικαίωμα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν θα δώσουμε πέρασμα στην ενεργειακή πειρατεία στην Μεσόγειο¨.

>>> ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ BRIEF <<< 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι “γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τα παρακολουθούμε”. “Καμιά δύναμη δεν θα εμποδίσει τις εργασίες μας. Θα ψάξουμε και θα ερευνήσουμε”, ανέφερε.

“Το τελευταίο θέμα που οι στρατηγικοί μας εταίροι μπορούν να μας επικρίνουν είναι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο”. Υποστήριξε ότι “το δικαίωμα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν θα δώσουμε πέρασμα στην ενεργειακή πειρατεία στην Μεσόγειο¨. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη “γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τα παρακολουθούμε”. “Καμιά δύναμη δεν θα εμποδίσει τις εργασίες μας. Θα ψάξουμε και θα ερευνήσουμε”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε “έχουμε πλοία με τα οποία κάναμε πρόοδο στον τομέα της εγχώριας τεχνολογίας και μηχανικούς που εργάζονται μέρα νύχτα με την καρδιά και τη ψυχή τους για το φωτεινό μέλλον του λαούς μας. Η επάρκειά μας σε αυτό το θέμα πρώτα ο Αλλάχ θα μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. Που είναι η Τουρκία που κάποτε δεν είχε ούτε την οικονομική δύναμη ούτε την τεχνική υποδομή να κάνει αυτές τις δουλειές και τώρα πού είναι η Τουρκία που έχει δύο γεωτρύπανα και προσπαθεί να πάρει και τρίτο και που δεν χαρίζει το δικαίωμά της στην ανατολική Μεσόγειο;”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή στην Ευρώπη που έχει τέσσερα τερματικά LNG (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου).

Για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “από το 2023 θα θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρια του πρώτου πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου που είναι όνειρο της χώρας μας για 70 χρόνια”, προσθέτοντας ότι “η Τουρκία θα γνωρίσει την πυρηνική τεχνολογία με το Άκκουγιου”. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μια άλλη σημαντική διάσταση του Άκκουγιου είναι η μεταφορά γνώσης, λέγοντας ότι οι νέοι τους οποίους έστειλαν στα ρωσικά πανεπιστήμια θα μεταφέρουν την εκεί γνώση στην Τουρκία. “Πρώτα ο Αλλάχ η Τουρκία θα ζήσει μια τεχνολογική επανάσταση”, ανέφερε.

Στο ίδιο συνέδριο συμμετέχει και ο ‘υπουργός ενέργειας’ Χασάν Τατσόι.

(ΚΥΠΕ)

 
1721
Thumbnail

H Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞ.Ε) ανακοινώνει ότι από 01/06/2020, θα δέχεται αιτήσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Χορηγιών για Εγκατάσταση ή Αντικατάσταση Ηλιακών Συστημάτων Παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης σε κατοικίες για το έτος 2020.

ad1mobile

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου ανέρχεται σε 600,000 ευρώ και αναμένεται να καλύψει περίπου 2000 αιτήσεις. Το Σχέδιο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι 30.10.2020 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού, όποιο από τα δύο επισυμβεί πρώτο.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Το Σχέδιο προνοεί αναδρομική ισχύ και εφαρμόζεται για εγκαταστάσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την 01/01/2019. Στο πλαίσιο του Σχεδίου, θα παρέχεται χορηγία ως ακολούθως:

•    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α1:
Ολοκληρωμένα συστήματα θέρμανσης νερού (κύλινδρος + πλαίσια) των οποίων τα ηλιακά πλαίσια διαθέτουν πιστοποίηση solar keymark (ποσό χορηγίας € 350)
•    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α2: Ολοκληρωμένα συστήματα θέρμανσης νερού (κύλινδρος + πλαίσια) των οποίων τα ηλιακά πλαίσια δεν διαθέτουν πιστοποίηση solar keymark (ποσό χορηγίας € 325)
•    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β1: Μόνο ηλιακά πλαίσια που διαθέτουν πιστοποίηση solar keymark (ποσό χορηγίας € 175)
•    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β2: Μόνο ηλιακά πλαίσια που δεν διαθέτουν πιστοποίηση solar keymark (ποσό χορηγίας € 150)

Επιλέξιμες είναι εγκαταστάσεις σε υφιστάμενες κατοικίες, για τις οποίες η αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας είχε κατατεθεί πριν της 21.12.2007. 

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε (εδώ). Τονίζεται ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν σύμφωνα με τη διαδικασία και τα πρότυπα έντυπα που εφαρμόζονται για σκοπούς του παρόντος Σχεδίου. Αιτήσεις που υποβάλλονται με διαφορετικό τρόπο ή με τη χρήση εντύπων/βεβαιώσεων που εφαρμόζονταν σε παλιά Σχέδια τα οποία έχουν τερματιστεί, δεν θα γίνονται αποδεκτές.

ad2mobile

Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό όπως, πριν τη συμπλήρωση της αίτησης, οι αιτητές μελετήσουν προσεκτικά τις πρόνοιες του Σχεδίου Χορηγιών, καθώς και τον σχετικό Οδηγό Υποβολής Αίτησης. 

Περαιτέρω καθοδήγηση παρέχεται στις Συχνές Ερωτήσεις (FAQs) που διατίθενται στην πιο πάνω ιστοσελίδα του Ταμείου.
 

article 1