Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Στην ατζέντα και η Ενεργειακή Κρίση

Θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης

Στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα συμμετέχει σήμερα (15/12) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με την ατζέντα να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων συζήτηση και για τα Συμπεράσματα Διεύρυνσης που έχουν εγκριθεί την περασμένη Τρίτη (13/12) στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, τμήμα των οποίων αφορά και την Τουρκία. 

Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος για πρώτη φορά σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία, μεταξύ άλλων, καλείται να απέχει από ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τα οποία αφορούν τα οποία αφορούν τη μη αναγνώριση της «τδβκ» και το καθεστώς των Βαρωσίων.

>>> Διαβάστε επίσης: Στην Σύνοδο ΕΕ-ASEAN ο ΠτΔ-Στο επίκεντρο εμπόριο & συνδεσιμότητα <<<

Σημειώνεται πάντως ότι το υπουργείο Εξωτερικών με χθεσινή του ανακοίνωση εκφράζει ικανοποίηση για την υιοθέτηση του κειμένου Συμπερασμάτων του Συμβουλίου της ΕΕ για τη Διεύρυνση, το οποίο αποτέλεσε προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών-μελών το προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας πως "σημαντικό καινοτόμο στοιχείο των φετινών Συμπερασμάτων είναι το κάλεσμα προς την Άγκυρα να σταματήσει τις όποιες ενέργειες θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους και ως εκ τούτου είναι αντίθετες με τα Ψηφίσματα 541 και 550".

Μάλιστα όπως σημειώνεται η εν λόγω αναφορά περιλαμβάνεται για πρώτη φορά σε Συμπεράσματα ΕΕ και κρίνεται ως βαρύνουσας σημασίας υπό το φως των προσπαθειών Τουρκιάς για αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας.

Ακόμη το ΥΠΕΞ σημειώνει πως ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται και οι αναφορές στο Βαρώσι, όπου και πάλι καταδικάζονται οι παράνομες ενέργειες και καλείται η Άγκυρα να ανατρέψει τα τετελεσμένα που επιχειρεί να επιβάλει εντός της περίκλειστης περιοχής και να σεβαστεί πλήρως τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550, 789, 1251.

Την ίδια ώρα σχολιάζοντας τα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σημειώνει ότι τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα επικριτικά προς την Τουρκία, αφού επιβεβαιώνουν  την προσήλωση της ΕΕ στην εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση της συμφωνημένης μορφής της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Τα Συμπεράσματα καλούν μάλιστα την Τουρκία να συμβάλει προς την ως άνω κατεύθυνση. 

Τι περιλαμβάνει η Ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Σημειώνεται ότι πέραν της συζήτησης για τα Συμπεράσματα Διεύρυνσης που έχουν εγκριθεί την περασμένη Τρίτη (13/12) στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, τμήμα των οποίων αφορά και την Τουρκία η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο η συζήτηση θα αναλωθεί μεταξύ άλλων, τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, θέματα ενέργειας και οικονομίας, ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, τις σχέσεις της ΕΕ με τους εταίρους της Νότιας Γειτονίας και οι διατλαντικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα για την Ουκρανία θα επικεντρωθεί στους τρόπους στήριξης της χώρας για να αντεπεξέλθει τον χειμώνα, προκρίνοντας μια σειρά ενεργειών για στήριξή της με ανθρωπιστική βοήθεια και άλλα μέσα, παροχή βοήθειας προς τους εκτοπισμένους και έγκριση της μακροοικονομικής βοήθειας. 

Θα συζητηθεί, ακόμη, η ανάγκη ευθυγράμμισης όλων των τρίτων χωρών, ειδικότερα των υποψηφίων για ένταξη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ.

Στα θέματα Ενέργειας και της Οικονομίας οι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για το Μηχανισμό Διόρθωσης Τιμών του φυσικού αερίου και γενικότερα για τα μέτρα που λαμβάνονται προς περιορισμό της αύξησης των τιμών της ενέργειας, κάτι που θα συμβάλει στον στόχο αναχαίτισης των πληθωριστικών πιέσεων, χωρίς να παραγνωρίζεται πως κλειδί για την αποτελεσματικότητά τους αποτελεί πρωτίστως η δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής τους. Περαιτέρω, θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη σημασία προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών και της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στη συζήτηση για την Άμυνα και Ασφάλεια, κύρια σημεία αναμένεται να αποτελέσουν η ανάγκη ενδυνάμωσης της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης του αμυντικού τομέα της ΕΕ, καθώς επίσης και η ενίσχυση της δυνατότητας της ΕΕ να δρα αυτόνομα, όπου και όταν αυτό απαιτείται.

Η ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις της ΕΕ με τους εταίρους της Νότιας Γειτονίας - δηλαδή τους γείτονες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική - κρίνεται ως ιδιαίτερα επίκαιρη, αφού η περιοχή της Νότιας Γειτονίας είναι στρατηγικής σημασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη, ειδικά υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία και των ευρύτερων επιπτώσεων του πολέμου.

Εξελίξεις οι οποίες καθιστούν επάναγκες να ενισχυθεί η πολιτική και οικονομική συνεργασία των δύο μερών, ούτως ώστε να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, της επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά και άλλων αλληλένδετων με αυτές προκλήσεων, όπως είναι η παράτυπη μετανάστευση.

 
4372