Σταθερό το μερίδιο της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ρεύματος (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Πως μοιράζεται η πίτα στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ελλάδας

Την εξέλιξη των μεριδίων των εναλλακτικών παρόχων σε συνάρτηση με το μερίδιο της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η «Μηνιαία Έκθεση Διείσδυσης και Μεριδίων Χονδρικής και Λιανικής», του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και αφορά τον Ιούλιο του 2019.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σύμφωνα με το energypress.gr, ιδιαίτερο ενδιαφέρον – από την σκοπιά της εξέλιξης της αγοράς – παρουσιάζει το παρακάτω διάγραμμα που περιλαμβάνεται στην έκθεση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπου και απεικονίζεται το ποσοστό (%) στο σύνολο της Μηνιαίας Προμήθειας ανά Επιλέξιμο Προμηθευτή για την περίοδο Οκτώβριος 2016 – Ιούλιος 2019. αγορα ενεργειας1

Μάλιστα στο ακριβώς παρακάτω γράφημα που περιλαμβάνεται στην έκθεση, παρουσιάζεται η ακριβής εξέλιξη των μεριδίων των Εναλλακτικών Προμηθευτών καθώς και η αντίστοιχη εξέλιξη του μεριδίου της ΔΕΗ κατά το διάστημα που προαναφέρθηκε σε ποσοστιαία μεταβολή. Η αναφορά στα ποσοστά του Αυγούστου 2015 στα εν λόγω γραφήματα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος μήνας έχει χρησιμοποιηθεί ως μήνας αναφοράς για τον υπολογισμό της απομείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ. αγορα ενεργειας2

Σημειώνεται δε πως η διακύμανση των μεριδίων αντανακλά ταυτόχρονα και την εποχικότητα διακύμανσης του φορτίου των εκπροσωπούμενων καταναλωτών.

Αναλυτικά, πτώση σχεδόν μισής μονάδας από το 73,85% στο 73,47% σημείωσε το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια κατά τον Ιούλιο. Στους εναλλακτικούς πάροχους, η Ήρων έλαβε την πρώτη θέση, ενώ ανακατατάξεις σημειώθηκαν και σε άλλες θέσεις του σχετικού καταλόγου.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αναλυτικά, η εικόνα στο σύνολο των εναλλακτικών παρόχων διαμορφώνεται ως εξής:

 • Ήρων: 5,26 (5,16) με 2,80% στη ΧΤ και 2,46% στη ΜΤ.
 • Μυτιληναίος (Protergia): 5,17 (5,19) με 2,29% στη ΧΤ, 2,87% στη ΜΤ και 0,01% στην ΥΤ.
 • Elpedison: 4,03 (3,87) με 1,96%, 1,86% και 0,21%.
 • Watt & Volt: 2,25 (2,12) με 1,86% στη ΧΤ και 0,39% στη ΜΤ.
 • NRG: 2,23 (2,16) με 0,84% και 1,40%.
 • Volterra: 1,83 (1,80) με 0,87% και 0,95%.
 • ΕΛΤΑ: 1,09 (1,10) με 0,48% και 0,60%.
 • Αέριο Αττικής (Φυσικό Αέριο): 0,95 (0,95) με 0,44% και 0,60%.
 • ΚΕΝ: 0,90 (0,89) με 0,81% και 0,08%.
 • ΕΠΑ ΘΕΣΣ (ZeniΘ): 0,65 (0,62) με 0,38% και 0,26%.
 • Volton: 0,62 (0,57) με 0,59% και 0,04%.
 • ΟΤΕ: 0,47 (0,63) με 0,39% και 0,08%.
 • Viener: 0,24 (0,25) με 0,00% και 0,23%.
 • Green: 0,17 (0,21) με 0,15% και 0,02%.
 • Interbetton: 0,05 (0,05) με 0,00% και 0,05%.
 • Growth: 0,05 (0,05) με 0,02% και 0,02%.
   
 
1526
Thumbnail

Η Τουρκία δεν θα διστάσει να στείλει και το τρίτο γεωτρύπανο της στην ανατολική Μεσόγειο ή στα περίχωρα της Κύπρου εάν χρειαστεί, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ωστόσο είπε αυτό θα το αποφασίσει το Υπουργείο Ενέργειας ανάλογα με το αποτέλεσμα των σεισμικών ερευνών.

ad1mobile

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε ξανά την Ελλάδα να συμβιβαστεί και συνάψει με την Τουρκία παρόμοια συμφωνία με την συμφωνία που η Άγκυρα υπέγραψε με την Λιβύη. “Μην παίζετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Μάθετε πώς να μοιραστείτε την ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως με την νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες, ωστόσο αργότερα ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας του είπε στη Γενεύη ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι ακόμα έτοιμη. Όπως είπε συμφώνησαν ότι  μπορούν να αρχίσουν αυτή τη συζήτηση την προσεχή περίοδο. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι επί διακυβέρνησης Τσίπρα οι συνομιλίες δεν μπόρεσαν να γίνουν, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα και στην Κύπρο τα αριστερά κόμματα είναι ακραία εθνικιστικά. 

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Για τα κόμματα του κέντρου στην Ελλάδα και την Κύπρο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι δυστυχώς λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης δεν μπορούν να κινηθούν. 

Σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα θέμα που μας αφορά”. “Για χρόνια κάναμε προειδοποιήσεις και δεν μας άκουγαν. Όταν έκαναν μονομερή βήματα και προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία από τη Μεσόγειο αυτές οι χώρες, είτε σε τριμερές είτε τετραμερές επίπεδο και όταν ο ‘ε/κ τομέας’ αδειοδότησε για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, τότε εμείς απαντήσαμε με δικές μας κινήσεις. Στείλαμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο, το ίδιο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθαρίσαμε τα δυτικά θαλάσσια σύνορά μας, τα ανακοινώσαμε στα ΗΕ. Στη συνέχεια υπογράψαμε για τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Πρέπει να κάνουμε αυτά τα βήματα προς το συμφέρον της χώρας μας. Επίσης για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αν λέγαμε ότι το πρόβλημα δεν μας αφορά, επομένως ας το να βρίσκεται, τότε το πρόβλημα σίγουρα θα έρθει να μας βρει”, ανέφερε.

Σε ερώτηση για το τρίτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι έρχεται. “Δεν είναι σαφές ακόμα πού θα σταλεί. Έχουμε τα σεισμικά ερευνητικά μας πλοία, το Ορούτς Ρέις που έχει αρχίσει και αυτό. Έχουμε και το Μπαρμπαρός. Αυτά τα πλοία μας κάνουν σεισμικές έρευνες με βάση τις εργασίες του Υπουργείου Ενέργειάς μας. Επομένως μετά που θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες θα αποφασίσουν οι συνάδελφοί μας (στο Υπουργείο Ενέργειας) αν θα πάει στο Αιγαίο, στην Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια απόφαση που θα την πάρει το Υπουργείο Ενέργειάς μας. Αλλά έρχεται το τρίτο γεωτρύπανό μας και όταν χρειαστεί - το λέω για την ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή γύρω από την Κύπρο - να σταλεί ένα επιπλέον γεωτρύπανο δεν θα διστάσουμε ποτέ ως Τουρκία”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι έχουν κάνει βήματα για να βελτιώσουν τις σχέσεις μας με την Ελλάδα ή καλύτερα να μειώσουν την ένταση με την Ελλάδα. “Στο παρελθόν, μετά από την κρίση των Ιμίων και ιδιαίτερα για την συζήτηση της κατάστασης βραχονησίδων όπως τα Ίμια, την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, πιο σωστά τα χωρικά ύδατα, το FIR. Για όλα αυτά τα θέματα συγκροτήσαμε ένα μηχανισμό που τον ονομάσαμε διερευνητικές επαφές. Την περίοδο του αείμνηστου Ισμαήλ Τζεμ”, ανέφερε.

Όπως είπε όταν το κόμμα του ήρθε στην εξουσία το συνέχισαν κάνοντας συνομιλίες για να μπορούν να συζητηθούν άνετα τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί αλλά και για να τεθούν στο τραπέζι ιδέες για το πως θα  επιλυθούν. “Μέχρι να έρθει ο Τσίπρας στην εξουσία πήγαιναν καλά αλλά επί Τσίπρα αυτές οι συνομιλίες δεν μπόρεσαν να γίνουν.Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι ακραία εθνικιστικά. Το ίδιο και στην Κύπρο, στον ‘Ε/κ τομέα’”, ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι τώρα με την νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Ελλάδα μαζί με την ε/κ πλευρά, κάποιες φορές με την Αίγυπτο και κάποτε με το Ισραήλ, με την αντίληψη του ‘ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου’ προσπάθησαν να απομονώσουν την Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο. “Δυστυχώς οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις δεν εισακούστηκαν στην Ελλάδα. Όχι μόνο κατά την περίοδο Μητσοτάκη, ιδιαίτερα κατά τις προηγούμενες περιόδους. Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν αντιδράσαμε με τις κινήσεις μας σε αυτά”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε: “Εμείς λεμε στην Ελλάδα- το είπε στον Μητσοτάκη ο ίδιος ο Πρόεδρός στον Λονδίνο- λέμε ‘εμείς μπορούμε να κάνουμε μια παρόμοια συμφωνία με σάς φτάνει εσείς να είστε έτοιμοι για συμβιβασμό. Μην παίζετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Ας καθίσουμε να μιλήσουμε. Μάθετε πώς να μοιραστείτε την ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ. Όμως αν συνεχίσετε να αγνοείτε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων θα συνεχίσουμε αυτά τα βήματα”.

“Δυστυχώς και τα κόμματα του κέντρου λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης δεν μπορούν να κινηθούν. Για παράδειγμα εγώ ως ΥΠΕΞ της Τουρκίας ανεπίσημα μπορώ να συναντώμαι άνετα με τον Ε/Κ ηγέτη Αναστασιάδη ή τον ΥΠΕΞ τους. Αλλά η Ελλάδα με έναν αρμόδιο της ‘τδβκ’, είτε είναι ο ‘πρωθυπουργός’, είτε ‘υπέξ’ δεν μπορεί να συναντηθεί. Γιατί; Λόγως της πίεσης της κοινής γνώμης”, ανέφερε.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

ad2mobile

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία συναντάται με την Ε/κ πλευρά ανεπίσημα υπό τον όρο όρο να ενημερώνεται και η ‘τδβκ’, χωρίς να παρακάμπτεται. “Μπορούμε να συναντόμαστε. Αλλά οι Έλληνες αυτού του είδους τις συναντήσεις δεν μπορούν να τις κάνουν. Δεν μπορούν να δείξουν αυτό το θάρρος”, ανέφερε.

Για τη Λιβύη ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι τα βήματα που έκαναν είναι σαφή. “Είπαμε ότι με τα βήματα που θα κάνουμε θα παράσχουμε μια ισορροπία και μια εκεχειρία. Μετά από αυτό, ο Σαράτζ είπε ότι η κυβέρνηση του θα υποστηρίξει την εκεχειρία. Οι Ρώσσοι επρόκειτο να πείσουν τον Χάφταρ. Στη Μόσχα, ο Χάφταρ το έσκασε χωρίς να υπογράψει την εκεχειρία. Η Διάσκεψη του Βερολίνου ήταν επιτυχής χάρη σε μας. Ο Χάφταρ δεν υποστήριξε τη κοινή διακήρυξη που κάναμε εκεί. Αν και όλες οι χώρες έκαναν προσπάθεια, ο Χάφταρ δεν παρέστη καν στο χώρο της συνάντησης και την παρακολούθησε από το ξενοδοχείο. Πιο πρόσφατα ο Χάφταρ αύξησε τις παραβιάσεις και ανακοίνωσε ότι ο Σαράτζ εγκατέλειψε τις συνομιλίες όταν επιτέθηκε στο λιμάνι της Τρίπολης. Είναι πολύ δύσκολο για μια πολιτική διαδικασία να συνεχίσει αν δεν συνεχιστεί η εκεχειρία. Η διεθνής κοινότητα, ναι, καταδικάζει, αλλά τι έχει κάνει για να σταματήσει τον Χάφταρ; Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας συντονισμός στο διεθνές σύστημα”, ανέφερε.
 
(ΚΥΠΕ/ Άννα Ανδρέου)
 

article 1