Στην Βουλή για τα ενεργειακά ο Λακκοτρύπης

Ο Υπουργός Ενέργειας θα ενημερώσει την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις εξελίξεις στα ενεργειακά

Στην σκιά των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, καθώς και της διαρροής στοιχείων από μελέτες για το τεμάχιο 8 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), οι οποίες κατέληξαν στα χέρια της Άγκυρας, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, θα ενημερώσει, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης αναμένεται πως, ο κ. Λακκοτρύπης θα δεχθεί σειρά ερωτημάτων, τόσο σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για θωράκιση της κυπριακής ΑΟΖ και τερματισμό των τουρκικών ενεργειών.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα ο Υπουργός Ενέργειας θα ενημερώσει τους Βουλευτές για τις επικείμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε αναφέρει στη Brief ο κ. Λακκοτρύπης, «εντός του 2020 αναμένουμε γεωτρήσεις από Total και ENI, καθώς και από την Exxon, ενώ εντός του 2021 αναμένουμε γεωτρήσεις από την κοινοπραξία του ‘Αφροδίτη’». 

«Θα είναι μία σειρά από ερευνητικές και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε το υδρογονανθρακικό ενεργειακό δυναμικό της χώρας», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι γεμάτα από γεωτρήσεις και θα καθορίσουν και τις τελικές επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα ο κ. Λακκοτρύπης αναμένεται πως ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας για την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για τον EastMed και το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από άλλες χώρες για να συμμετάσχουν στο έργο, καθώς και για την ολοκλήρωση του καταστατικού του East Med Gas Forum.

Επίσης, θα ενημερώσει την Βουλή και για την υπογραφή της συμφωνίας για την δημιουργία σταθμού αποϋγροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, την συμφωνία για την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και για το πόσο σημαντική κρίνεται η είσοδος της ΕΝΙ στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης και για τις επιλογές που έχει η Κύπρος ως προς τους τρόπους αξιοποίησης των κοιτασμάτων της.

Σε σχέση με το τελευταίο ο Υπουργός Ενέργειας είχε, επίσης, δηλώσει στην Brief πως, «έχουμε ενώπιον μας τρεις επιλογές. Είτε θα δημιουργηθεί σταθμός υγροποίησης στην Κύπρο, είτε ο EastMed, είτε θα προωθηθεί η δημιουργία πλωτής μονάδας», είπε σημειώνοντας ότι, «εκείνες που θα κρίνουν εάν ένα έργο είναι βιώσιμο ή όχι είναι οι αγορές και όχι εμείς». 

«Εμείς, όμως, οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η υπογραφή διακρατικών συμφωνιών, με την διενέργεια την ίδια ώρα μελετών, ούτως ώστε όταν έρθει η ώρα να είμαστε έτοιμοι και να επιλέξουμε την όσον το δυνατόν καλύτερη επιλογή», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Λακκοτρύπης.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Ενέργειας θα ενημερώσει την Βουλή και για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και για την στήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και ξένων χωρών, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ στην Κύπρο για το δικαίωμα ενάσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Όπως έχει λεχθεί και πιο πάνω, ο κ. Λακκοτρύπης αναμένεται πως θα ενημερώσει την Βουλή και για την δημοσίευση σημαντικών στοιχείων για το τεμάχιο «8» της Κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία φαίνεται πως βρίσκονται, πλέον, στην κατοχή της Άγκυρας, η οποία έχει ήδη στείλει το «Γιαβούζ» για πραγματοποίηση παράνομων εξορύξεων.

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Εξηγήσεις και για τις αυξήσεις στα καύσιμα
Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Βουλή δεν αποκλείεται ο Υπουργός Ενέργειας να κληθεί να δώσει εξηγήσεις και για το πρόσφατο διάταγμα που εξέδωσε πρόσμιξη βιοκαυσίμων στα συμβατικά καύσιμα, που αναμένεται πως θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών καυσίμων κατά 2,5 σεντ, καθώς και για τις δράσεις της Κύπρου για επίτευξη του εθνικού στόχου διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις μεταφορές κατά 10% μέχρι το τέλος του χρόνου, ούτως ώστε η Κύπρος να αποφύγει ενδεχόμενο πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναμένεται, δε, πως θα επαναλάβει τα όσα ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενέργειας την περασμένη βδομάδα και ειδικότερα για το ότι «ακόμα και με την αύξηση των 2.5 σεντ στην τελική τιμή της βενζίνης, η Κύπρος θα είναι η 5η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ βάσει των τιμών που ίσχυαν την περασμένη Δευτέρα (13/1), με πέραν των 20 σεντ διαφορά από τον μέσο όρο των κρατών μελών».

Μάριος Αδάμου