Στο 37% η ενέργεια από ΑΠΕ για ψύξη και θέρμανση στην Κύπρο

Στο 21% η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για ψύξη και θέρμανση στην ΕΕ

Το 2018 η ανανεώσιμη ενέργεια αντιπροσώπευε το 21% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε για τη θέρμανση και ψύξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ενώ το ίδιο ποσοστό ήταν 37% στην Κύπρο (8η μεταξύ των 27) και 30% στην Ελλάδα (13η μεταξύ των 27), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Eurostat, το συνολικό μερίδιο της ΕΕ αυξήθηκε σταθερά από την αρχή της συλλογής στοιχείων το 2004, όταν ήταν 12%. Οι αυξήσεις στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και τα νοικοκυριά συνέβαλαν στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούνται για θέρμανση και ψύξη, αναφέρει η Eurostat.

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Αναλυτικά καταγράφεται ότι η Σουηδία ξεχώρισε μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ με σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) της ενέργειας που χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη το 2018 που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειας που καταναλώθηκε για θέρμανση και ψύξη προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Λετονία (56%), τη Φινλανδία (55%) και την Εσθονία (54%).

Αντίθετα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνέβαλαν ελάχιστα στη θέρμανση και την ψύξη στην Ιρλανδία και τις Κάτω Χώρες (από 6%), το Βέλγιο (8%) και το Λουξεμβούργο (9%).

Η Eurostat σημειώνει ότι η ανανεώσιμη ενέργεια περιλαμβάνει επίσης παράγωγη θερμότητας από τον αέρα, το έδαφος ή το νερό που συλλέγονται από αντλίες θερμότητας. Το 2018, η εν λόγω θερμική ενέργεια συνέβαλε περισσότερο από το ένα τέταρτο (27%) της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη.

(ΚΥΠΕ)

 
1523
Thumbnail
ad2mobile

Στις 29 Φεβρουαρίου και στις 14 Μαρτίου, όσες και όσοι έχουν την τύχη να βρίσκονται στο Μπουένος Άιρες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την κινηματογράφηση ενός ορόσημου στην προσπάθεια του ανθρώπου να πετάξει: την πρώτη πτήση χωρίς ορυκτά καύσιμα ή παράγωγά του, πτήση με ενέργεια μόνο από τον ήλιο.

Ο καλλιτέχνης Τομάς Σαρασένο ύψωσε ένα αερόστατο πάνω από τις αλυκές Salinas Grandes στην Αργεντινή και πέτυχε την πρώτη επανδρωμένη -πιλότος ήταν η Λετίσια Μάρκες- πτήση με όχημα το οποίο κινείτο με αέρα και ηλιακή ενέργεια. Έξι ρεκόρ, σύμφωνα με τη Federation Aeronautique Internationale (FAI), καταρρίφθηκαν ως προς ύψος, απόσταση, διάρκεια πτήσης, τόσο στη γενική κατηγορία όσο και στην κατηγορία γυναικών.

Το αερόστατο, το οποίο απορροφά υπεριώδη ακτινοβολία για να ανέλθει η θερμοκρασία του αέρα που περιέχει, μπορεί να μεταφέρει βάρος έως και 250 κιλών και να μεταφέρει δύο επιβάτες.

Στην επίσημη πτήση του, διάνυσε απόσταση 2,56 χιλιομέτρων. Το πρότζεκτ, που ακούει στο όνομα «Fly with Aerocene Pacha» -η λέξη «pacha» είναι ο διαχωρισμός του κόσμου σε διάφορες σφαίρες σύμφωνα με τη μυθολογία των Ινκας-, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας δημόσιας τέχνης «CONNECT BTS» της νοτιοκορεάτικης εταιρείας BTS.

ad1mobile

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

«Το "Fly with Aerocene Pacha" παρουσιάζει μια εφικτή ουτοπία και μια πρόκληση σε όλους εμάς να ενωθούμε και να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, όχι το κλίμα μας», τόνισε, σε ανακοίνωση Τύπου, ο Τομάς Σαρασένο. Επιπλέον στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των διαφόρων κοινοτήτων στην περιοχή, των οποίων οι ζωές απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Οι Salinas Grandes είναι γνωστές για τα σημαντικά αποθέματα λιθίου -σημαντικού για τα φιλικά στο περιβάλλον κινητά τηλέφωνα και τις ηλεκτρικές μπαταρίες αυτοκινήτου-, του οποίου η εξόρυξη ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης των υδάτινων πόρων.

Τέσσερις ομάδες, που εκπροσωπούσαν 33 κοινότητες αυτόχθονων των επαρχιών Jujuy και Saltas, παρέστησαν στην τελετή για το «Aerocene Pacha» και προασπίστηκαν το δικαίωμα τους να παραμείνουν «ελεύθερες από εξορύξεις» οι περιοχές τους (η Αργεντινή μαζί με τη Χιλή και τη Βολιβία συνιστούν το διαβόητο «τρίγωνο του λιθίου» στο οποίο υπάρχει πάνω από το 50% των αποθεμάτων λιθίου του πλανήτη).

Στο μπαλόνι του αερόστατου ήταν γραμμένη η φράση «El agua y la vida valen mas que el litio (Το νερό και η ζωή έχουν μεγαλύτερη αξία από το λίθιο)».

ΚΥΠΕ

article 1