Στο μισό προβλέπεται να υποχωρήσει η τιμή υδρογόνου ως το 2050

Η τιμή του υδρογόνου μπορεί να υποχωρήσει στο μισό ως το 2050 στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ

Η τιμή του παραγόμενου μέσω ΑΠΕ υδρογόνου μπορεί να υποχωρήσει στο μισό ως το 2050 στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα μελέτη του International Council on Clean Transportation.

>>> Διαβάστε επίσης: Μαρίνα Λάρνακας: Σε 2 χρόνια αρχίζουν έργα/Το 2033 ολοκληρώνονται <<<

Σύμφωνα με το PV-Magazine, οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις για το κόστος του πράσινου υδρογόνου λάμβαναν υπόψη μόνο το κόστος της ηλεκτρόλυσης και της προμήθειας ηλεκτρισμού για τη χρήση της. Πλέον, συνυπολόγισαν εκτός των παραπάνω την αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών, το νερό, καθώς και πλήθος άλλων παραμέτρων με βάση ρεύμα που παράγεται από φωτοβολταϊκά και αιολικά.

Με βάση όλα τα σενάρια που επεξεργάστηκαν, η τιμή υπολογίστηκε σε γεωγραφική βάση και στις πιο ευνοϊκές τοποθεσίες παρατηρήθηκαν και οι ελκυστικές τιμές.

>>> Διαβάστε επίσης: Ευρεσιτεχνία: Πως να κατοχυρώσεις την ιδέα σου/Λεπτομέρειες <<<

Για παράδειγμα, στο σενάριο "Grid Connected", η μέση τιμή του υδρογόνου στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσει από τα 8,81 στα 5,77 δολάρια ανά κιλό το 2050 και στην Ευρώπη από τα 13,11 στα 7,69. Το σενάριο αυτό προϋποθέτει ότι οι μονάδες υδρογόνου θα είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο και θα παράγουν στο 100% της ισχύος.

Αν και η μέση τιμή στις ΗΠΑ είναι μειωμένη σε σχέηση με την Ευρώπη, η χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη προβλέπεται να είναι μόνο 3,21 δολάρια ως το 2050 έναντι 4,15 στην περίπτωση των ΗΠΑ.

Στην περίπτωση που οι μονάδες υδρογόνου είναι συνδεδεμένες απευθείας με τις ΑΠΕ, τότε η τιμή υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 5,97 δολάρια για τις ΗΠΑ και στα 10,02 για την Ευρώπη.

Πηγή: Energypress.gr

 
1998
Thumbnail