Στο τραπέζι το πλαφόν στο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή

Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται το επόμενο διήμερο

Η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη για να προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατεπειγόντως, όπως προκύπτει από το προσχέδιο συμπερασμάτων  της Συνόδου Κορυφής το οποίο διέρρευσε στο Reuters. 

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται αυτή την εβδομάδα πρόκειται να υιοθετήσουν τις τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν για τον περιορισμό των ενεργειακών τιμών, ενώ παράλληλα θα πιέσουν τις Βρυξέλλες να πάει παρακάτω, υιοθετώντας πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά ενεργειακά μείγματα και τις εθνικές συνθήκες, καθώς και να αξιολογήσουν τον αντίκτυπό τους.

>>> Διαβάστε επίσης: ΕΚ:Καλεί το Συμβούλιο να πάρει μέτρα για την ενέργεια <<<

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί για κοινή αγορά φυσικού αερίου ξεκινώντας με το να ξαναγεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Επίσης, συμφωνεί για την ανάπτυξη ενός συμπληρωματικού δείκτη που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου, ενώ συμφωνεί για την εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού διαδρόμου στις συναλλαγές φυσικού αερίου για να περιοριστούν οι τιμές.

Επιπροσθέτως, προτείνεται προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εστιάζει στη λήψη μέτρων για ενεργειακή αλληλεγγύη σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου σε εθνικό, περιφερειακό και ενωσιακό επίπεδο.

Ωστόσο, οι προτάσεις δεν περιελάμβαναν ένα άμεσο πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, το οποίο οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. δηλώνουν ότι επιθυμούν.

Οι Βρυξέλλες έχουν δεσμευτεί για τη δημιουργία ενός νέου προσχεδίου, ώστε να τεθεί ένα προσωρινό όριο για το TTF, το «βαρόμετρο» της ευρωπαϊκής τιμής φυσικού αερίου, υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται αποφασισμένοι να στηρίξουν αυτή την πρόταση, ζητώντας από την Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός «προσωρινού δυναμικού διαδρόμου τιμών» στις συναλλαγές φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι για την υιοθέτηση των μέτρων απαιτείται στήριξη από την ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε., δηλαδή τουλάχιστον 15 χώρες, οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν κατά το ελάχιστο το 65% του πληθυσμού του μπλοκ.

Φον ντερ Λάιεν: Ανάγκη για δημιουργία νέου σημείου αναφοράς των τιμών για το LNG

Στην ανάγκη για δημιουργία νέου σημείου αναφοράς των τιμών για το LNG αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «το τρέχον σημείο αναφοράς που καθορίζει τις τιμές του φυσικού αερίου είναι το TTF. Το TTF επικεντρώνεται στο φυσικό αέριο των αγωγών. Χρειαζόμαστε ένα νέο, συγκεκριμένο σημείο αναφοράς τιμών για το LNG. Η Επιτροπή θα αναπτύξει τώρα αυτό το συμπληρωματικό σημείο αναφοράς μαζί με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή. Αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο. Έτσι, στο μεσοδιάστημα (…) περιορίζουμε τις τιμές μέσω TTF. Αυτό το ονομάζουμε μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς. Χθες προτείναμε κατευθυντήριες αρχές ως πρώτο βήμα. Σε αυτή τη βάση, θα προετοιμάσουμε τον λειτουργικό μηχανισμό σε ένα δεύτερο βήμα. Αυτό αφορά στο πλαφόν στο φυσικό αέριο σε επίπεδο χονδρικής».

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο Ιβηρικό μοντέλο, λέγοντας αξίζει να μελετηθεί για να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αγοράζουν αέριο μαζί. Γι’ αυτό θα αγοράσουμε μαζί φυσικό αέριο σε επίπεδο ΕΕ. Η συγκέντρωση της ζήτησης θα είναι υποχρεωτική για τουλάχιστον το 15% των όγκων που απαιτούνται για την πλήρωση των αποθηκών αερίου. Και οι εμπλεκόμενες εταιρείες ενδέχεται να σχηματίσουν μια κοινοπραξία αγορών φυσικού αερίου». 

Καταδίκη των ενεργειών της Ρωσίας

Παράλληλα στο προσχέδιο των συμπερασμάτων καταδικάζονται οι ενέργειες της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και υπογραμμίζεται η στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για διατήρηση της ασφάλειας και της διασφάλισης των εγκαταστάσεων. Επίσης, σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι τα εγκλήματα πολέμου κατά των Ουκρανών -για τα οποία αυξάνονται οι αποδείξεις- και η συνεχής καταστροφή πολιτικών υποδομών αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ καλεί τις αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσουν να επιτρέπουν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας με το να επιτρέπουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν το έδαφος της Λευκορωσίας και να παρέχουν στήριξη στο ρωσικό στρατό.

Σχετικά με το Ιράν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη χρήση βίας από τις ιρανικές αρχές κατά των διαδηλωτών που διαδηλώνουν ειρηνικά, ειδικά εναντίον γυναικών, και καλωσορίζει τα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν στις 17 Οκτωβρίου 2022 κατά των υπευθύνων για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: Newmoney.gr

 
4371