Στροφή στην ατομική ενέργεια; 10 χώρες της ΕΕ πιέζουν

Δέκα χώρες πιέζουν να χαρακτηριστεί «πράσινη» η πυρηνική ενέργεια από την ΕΕ

«Η πυρηνική ενέργεια πρέπει να αποτελεί μέρος της λύσης» στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης αλλά και της αύξησης στις τιμές διαφόρων μορφών ενέργειας, σύμφωνα με 10 χώρες της ΕΕ -των οποίων στην εν λόγω πρωτοβουλία ηγούνται Γαλλία και Πολωνία- που συνυπογράφουν σχετικό άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (11/10) σε μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η απεξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον άνθρακα απαιτεί «άμεση και εκ βάθρων μετάβαση» σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, γράφει το άρθρο, που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Γαλλίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Τσεχίας και Φινλανδίας.

Οι παραπάνω χώρες κατέστησαν σαφές ότι η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να θεωρείται ως μία λύση στη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, καθώς και εργαλείο προς ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

«Είναι, επομένως, απολύτως απαραίτητο να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στο θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τα κριτήρια με τα οποία μια επένδυση κρίνεται «πράσινη» και περιβαλλοντικά βιώσιμη (Green Taxonomy), το οποίο βρίσκεται υπό κατάρτιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του 2021» αναφέρουν οι υπουργοί, επικαλούμενοι επιστημονικά συμπεράσματα της ίδιας της ΕΕ, τα οποία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής.

«Χρειαζόμαστε την πυρηνική ενέργεια προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη της κλιματικής αλλαγής. Αποτελεί για όλους μας ένα σημαντικό και αξιόπιστο κεφάλαιο για ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα», υποστηρίζουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να ολοκληρώσει το «πράσινο» θεσμικό πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο ορίζει ποιες δραστηριότητες στο πεδίο της οικονομίας μπορούν να λογαριάζονται ως «πράσινες» επενδύσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας ως βάση το εάν πληρούν ή όχι, αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια.

Ωστόσο, το εάν θα συμπεριληφθεί ή όχι η πυρηνική στις βιώσιμες ή «πράσινες» μορφές ενέργειας, αποτελεί «καυτή πατάτα» στον σχετικό διάλογο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή που η Γαλλία ασκεί πιέσεις ώστε να αναγνωριστεί η πυρηνική ενέργεια ως «πράσινη», η Γερμανία και άλλες τέσσερις χώρες της ΕΕ έχουν αντίθετη γνώμη, υπογραμμίζοντας το ζήτημα της ασφάλειας, καθώς και εκείνο των πυρηνικών αποβλήτων.

Προκειμένου να καταλήξει σε μιαν απόφαση, η Κομισιόν συμβουλεύτηκε το Κοινό Κέντρο Ερευνών ή Joint Research Centre, τη δική της εσωτερική επιστημονική υπηρεσία.

«Από τις αναλύσεις δεν τεκμηριώθηκε επιστημονικά ότι η πυρηνική ενέργεια βλάπτει το περιβάλλον ή την υγεία των ανθρώπων περισσότερο από ό,τι άλλες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», ανακοίνωσε το Κέντρο Ερευνών, τα συμπεράσματα του οποίου περαιτέρω υποστήριξαν άλλα δύο επιστημονικά σώματα.

Το σχετικό όργανο της ΕΕ κατά πάσα πιθανότητα θα προτείνει να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στις «πράσινες» ή «μεταβατικές» μορφές ενέργειας στο υπό κατάρτιση ευρετήριο όρων βιώσιμων επενδύσεων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε το κόστος χρηματοδότησης της βιομηχανίας, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από κεφάλαια και απαιτεί χρηματοδότηση από τα κράτη – μέλη της ΕΕ προκειμένου να είναι οικονομικά βιώσιμη.

Οι 10 υπουργοί που συνυπογράφουν το άρθρο γνώμης, επιστρατεύουν άλλο ένα επιχείρημα προκειμένου να υποστηρίξουν τη θέση τους: το ανοδικό ράλι τιμών στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. «Πρώτον, επειδή (η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ρεύματος) δε θα αφήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές εκτεθειμένους στην αστάθεια των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως βλέπουμε να συμβαίνει τώρα με τις τιμές του φυσικού αερίου. Δεύτερον, επειδή συμβάλλει αποφασιστικά στην ανεξαρτησία του εφοδιασμού μας σε ενέργεια και ηλεκτρικό ρεύμα».

Σύμφωνα με τους υπογράφοντες το κείμενο που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα (11/10), οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είναι εξίσου απαραίτητες κατά τη μετάβαση σε «καθαρές» μορφές ενέργειας. Ωστόσο, «οι ΑΠΕ δεν μπορούν να παράγουν αρκετή ποσότητα ‘πράσινου’ ηλεκτρικού ρεύματος, με επάρκεια και διάρκεια», υποστηρίζουν, και προσθέτουν ότι η πυρηνική ενέργεια ήδη καλύπτει το ήμισυ της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

Το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας εμφανίζεται πολωμένο ανά την Ευρώπη, αν και ορισμένα κράτη φαίνεται να αλλάζουν την προσέγγισή τους. Στη Φινλανδία, οι Πράσινοι, οι οποίοι αντιτίθεντο στυγνά στη χρήση της, έχουν υιοθετήσει περισσότερο πραγματιστική στάση από τότε που μπήκαν στην κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με άλλα τέσσερα κόμματα της χώρας πριν από δύο χρόνια.

energypress.gr (Fr. Simon, euractiv.com)