Η Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε ο ΠτΒ, υλοποιεί τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

Το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε είναι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας να αποτελέσει καταλύτη προς επίτευξη συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην άκρως ευαίσθητη περιοχή μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής σε παρέμβασή του στην ενότητα Ενέργεια της 1ης τριμερούς συνάντησης Προέδρων Κοινοβουλίων Ιορδανίας, Ελλάδας και Κύπρου, στη Νεκρά Θάλασσα, είπε πως τα αποθέματα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που ανακαλύφθηκαν και αναμένεται να ανακαλυφθούν περαιτέρω στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχουν αναγάγει την περιοχή σε σημαντικό εναλλακτικό διάδρομο και συνεισφορέα στο στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, και παρέχουν ευκαιρίες για συνέργειες για την προώθηση της συνδεσιμότητας και τη μείωση του κόστους της ενέργειας προς όφελος της ανάπτυξης των χωρών και των λαών της περιοχής.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<
 
Το East Mediterranean Gas Forum, σημείωσε, στο οποίο μετέχουν, πέραν της Αιγύπτου που είχε την πρωτοβουλία για τη σύστασή του, Κύπρος, Ιορδανία, Ελλάδα, Παλαιστίνη και Ισραήλ και το οποίο στοχεύει στη δημιουργία περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό άλλωστε καταδεικνύει η στήριξη αυτού του εγχειρήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις ΗΠΑ.
 
Ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία υλοποιεί τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς, συνέχισε, η κατοχική Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και χρησιμοποιώντας τους Τουρκοκυπρίους ως άλλοθι, επιδιώκει την ανατροπή των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με απειλές και προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Ο κ. Συλλούρης σημείωσε πως με κάθε ευκαιρία, η Κυπριακή Δημοκρατία διαβεβαιώνει ότι ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, ενώ πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία για τη δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων, οι πόροι του οποίου προορίζονται για τις επόμενες γενιές.
 
Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο κ. Συλλούρης είπε στην παρέμβασή του πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία και συντονισμό των τριών χωρών στο διμερές, τριμερές και περιφερειακό πλαίσιο, όπως η Ένωση για τη Μεσόγειο. 

Το Μνημόνιο Συναντίληψης για τη Συνεργασία στον τομέα των ΑΠΕ, που υπογράφτηκε κατά την 1η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας, έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη συνεργειών στον τομέα αυτό, μια πολύ σημαντική εξέλιξη, υπό το φως των ραγδαίων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λόγω της κλιματικής αλλαγής, είπε.
  
Πρόσθεσε πως καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου η Κύπρος να ανταποκριθεί στους εθνικούς ενεργειακούς της στόχους, στο ευρύτερο πλαίσιο των πολιτικών και στόχων της ΕΕ προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα την περιοχή μας. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της χώρας ευθυγραμμίζονται με τις σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες και σε αυτούς περιλαμβάνεται η αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ στο ενεργειακό.
 
Όπως ανέφερε τα σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορούν ειδικότερα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικίες και συστημάτων θερμομόνωσης σε οροφές, σχέδιο για φωτοβολταϊκά πάρκα (ισχύος 80 ΜW), με πρόνοια για αποθήκευση ενέργειας.
 
Επίσης, είπε πως η επαναχρησιμοποίηση του νερού από επεξεργασμένα λύματα αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής της Κύπρου για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, σημειώνοντας πως ποσοστό 96,6% των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων σε οικισμούς πέραν των 2000 ατόμων επαναχρησιμοποιούνται για άρδευση και επαναφόρτιση υδροφορέων (στοιχεία 2016).
 
Όσον αφορά στα αποθέματα νερού, είπε πως καταγράφεται φέτος μια ιδιαίτερα ευεργετική χρονιά για την Κύπρο, με τη συνολική πληρότητα των φραγμάτων να έχει ξεπεράσει το 86%. Ωστόσο, σημείωσε, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, καθώς οι τάσεις των τελευταίων χρόνων δείχνουν πως οι βροχοπτώσεις συνεχώς μειώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ αυξάνεται η ζήτηση νερού.
 
Ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε στη συνέχεια πως το υπό διαμόρφωση τριμερές Μνημόνιο Συναντίληψης Ιορδανίας, Ελλάδας, Κύπρου, θα αποτελέσει το πλαίσιο για ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας σε τομείς υδατικής διαχείρισης κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της αφαλάτωσης και της επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης των υγρών αποβλήτων. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Τα Κοινοβούλια των τριών χωρών, είπε τέλος, έχουν πολύ ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν όσον αφορά στην υιοθέτηση των αναγκαίων νομοθεσιών, αλλά και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στις κυβερνητικές πολιτικές και στην πορεία υλοποίησής τους. 

«Έχουμε επίσης πολύ ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουμε στην προώθηση συνεργειών και δράσεων, ειδικότερα όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τη σύζευξη καθαρότερης ενέργειας και ανάπτυξης», κατέληξε.

 
691
Thumbnail

Η ρωσική κυβέρνηση αναμένεται να διαθέσει εφέτος περίπου 220 δισεκατομμύρια ρούβλια (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που προβλέπει να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, δήλωσε αξιωματούχος του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών.    
    
Η ρωσική κυβέρνηση και οι πετρελαϊκές εταιρείες είχαν καταλήξει τον περασμένο χρόνο σε συμφωνία, η οποία προέβλεπε την μείωση των τιμών χονδρικής στο εσωτερικό της χώρας ως ένα προσωρινό μέτρο, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές κόστους στο πετρέλαιο και το ντίζελ που είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα.   

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Με βάση τη συμφωνία αυτή, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον Νοέμβριο και θα έχει ισχύ έως τις 30 Ιουνίου, οι πετρελαϊκές εταιρείες θα μπορούν να αυξάνουν σταδιακά τις τιμές κόστους, οι οποίες άρχισαν να αυξάνονται ακολουθώντας τις διεθνείς τιμές πετρελαίου.  

Η Ρωσία η οποία συμμετέχει στην διεθνή συμφωνία για την μείωση της παραγωγής του πετρελαίου, ευνοήθηκε με το να ενισχύσει την τιμή του αργού πετρελαίου που αποτελεί και τη βασική πηγή κρατικών εσόδων. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή είχε την δική της επίδραση στην εσωτερική αγορά, καθώς το κόστος της βενζίνης είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό και την πολιτική της Κεντρικής τράπεζας στην διαμόρφωση της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος.   
    
Ο Αλεξέι Σαζάνοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης φορολόγησης του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι τον Φεβρουάριο το κράτος κατέβαλε στις πετρελαϊκές εταιρείες τα ποσά των 20-30 δισεκατομμυρίων ρουβλίων για να παραμείνουν υπό έλεγχο οι τιμές των καυσίμων.    
   
Η Ρωσία χρησιμοποιεί το Ταμείο Εθνικού Πλούτου ως μαξιλάρι ασφαλείας για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες κρίσεις που προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες, για να πληρώνει τις συντάξεις ή, για να στηρίξει κάποια μεγάλα δημόσια έργα. Οι κανόνες που διέπουν την χρήση των κονδυλίων είναι αυστηροί καθώς το κράτος θέλει να διατηρήσει το Ταμείο Εθνικού Πλούτου.    

Ο Σαζάνοφ δήλωσε πως η εκτίμηση του είναι ότι για όλο το διάστημα του 2019, το Ταμείο Εθνικού Πλούτου θα καταβάλλει στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες περίπου 210 δισεκατομμύρια ρούβλια.  

«Εάν πληρώνουμε τα χρήματα θέλουμε να έχουμε μια ποιοτική υπηρεσία ως ανταπόδοση. Η υπηρεσία αυτή πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα ο καταναλωτής να βλέπει ότι οι τιμές στα βενζινάδικα είναι ανταποδοτικές των ποσών που καταβάλλονται στις πετρελαϊκές εταιρείες», δήλωσε ο Σαζάνοφ.      

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Σύμφωνα με τους «δημοσιονομικούς κανόνες» οποιαδήποτε έσοδα που προέρχονται από τις τιμές του πετρελαίου και υπερβαίνουν τα 40 δολάρια το βαρέλι, πηγαίνουν στο Ταμείο Εθνικού Πλούτου, το οποίο συνιστά τμήμα των αποθεμάτων χρυσού και διεθνών συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, τα οποία διαχειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα.    

ad2mobile

Το Εθνικό Ταμείο Πλούτου αυτή την στιγμή διαθέτει 59 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να τετραπλασιάσει το απόθεμα του, φθάνοντας τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012, ποσό που αναλογεί στο 12% του ΑΕΠ της χώρας.  

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

article 1