Συμφωνία ΤΡΑΟ με Petronas για συνεργασία σε γεωτρήσεις

Και επίσημα συνεργασία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) και της μαλαισιανής Petronas

Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) και της μαλαισιανής Petronas που αφορά συνεργασία σε θέματα έρευνας και γεωτρήσεων. 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η εφημερίδα Τούρκιγιε γράφει ότι όπως έγινε γνωστό, τις συνομιλίες των δύο πετρελαϊκών εταιρειών προέδρευσαν ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι και ο Βασιλιάς της Μαλαισίας Σουλτάν Αμπντουλάχ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν τα θέματα που τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη κατά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και του βασιλιά της Μαλαισίας. Μεταξύ αυτών συζητήθηκε η συνεργασία στο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η συνεργασία μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών των δύο χωρών στον τομέα της έρευνας και γεώτρησης πετρελαίου.

Έρντογαν: Οι έρευνες με Μαλαισία δεν θα γίνουν στη Μεσόγειο ή στη Μαύρη Θάλασσα

Εξάλλου όπως αναφέρει η Μιλλιέτ, ο Τούρκος Πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από την Ουκρανία, μίλησε για τη συμφωνία μεταξύ ΤΡΑΟ και Petronas. Αναφορικά με τις δυνατότητες συνεργασίας Τουρκίας-Μαλαισίας στον τομέα της έρευνας και των γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες.

«Συζητήσαμε ορισμένα θέματα κατά την επίσκεψη του βασιλιά της Μαλαισίας στη χώρα μας. Ένα από αυτά ήταν τα κοινά βήματα που έκαναν οι ΤΡΑΟ και PETRONAS.  Σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε από κοινού σε μία ή δύο περιοχές που θα καθοριστούν από αυτή την άποψη. Ας ελπίσουμε ότι θα κάνουμε ένα βήμα μαζί με το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και την ΤΡΑΟ από τη μία πλευρά, την PETRONAS και τους Κινέζους από την άλλη, ίσως σε τριμερή συνεργασία. Φυσικά, η χαρά μας είναι ότι διαθέτουμε σήμερα 4 γεωτρύπανα και 2 πλοία σεισμικής έρευνας. Με αυτά είμαστε πλέον μια δύναμη».

Ερωτηθείς κατά πόσον οι κοινές έρευνες με τη Μαλαισία θα διεξαχθούν στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα ή αλλού, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θα γίνουν αλλού. 

(ΚΥΠΕ)

 
4374