Συναντήσεις Υπ. Ενέργειας στο Λονδίνο-θέμα της εξελίξεις στην ΑΟΖ

Θα έχει τουλάχιστον τρεις ακόμα συναντήσεις υψηλού ενδιαφέροντος με ανώτερα στελέχη ενεργειακών κολοσσών

Συναντήσεις με μεγάλες διεθνείς εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ έχει στο Λονδίνο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Ο κ. Λακκοτρύπης βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα από τις αρχές της εβδομάδας υπό το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Τουρισμού, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στο World Travel Market, τη μεγάλη ετήσια τουριστική έκθεση του Λονδίνου που ολοκληρώνεται επισήμως σήμερα.

Ήδη χθες αργά το απόγευμα, μετά από την περάτωση του προγράμματος επαφών του με φορείς του τουρισμού, με tour operators και αεροπορικές εταιρείες, ο κ. Λακκοτρύπης πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση ενεργειακού ενδιαφέροντος, αναφέρουν οι πηγές του ΚΥΠΕ.

Τουλάχιστον δύο ακόμα συναντήσεις υψηλού ενδιαφέροντος με ανώτερα στελέχη ενεργειακών κολοσσών διεξάγονται σήμερα. 

Στην ατζέντα των επαφών βρίσκονται οι εξελίξεις, η προοπτική και η αξιοποίηση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Λακκοτρύπης θα αναχωρήσει από το Λονδίνο την Πέμπτη για να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου την Παρασκευή θα λάβει μέρος στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, υπό τη σύνθεση των Υπουργών Εμπορίου.
 

 
625
Thumbnail

“Είναι δικαίωμα κάθε χώρας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, δηλώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ουδέποτε αναφέρθηκε σε συμμετοχή της Τουρκίας σε τριμερή ή άλλα σχήματα.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σημειώνεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, τόνισε ότι αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας στα ενεργειακά ζητήματα η Αθήνα αναγνωρίζει στη γείτονα χώρα όσα προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο: «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο; Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό». 

,

Αναφερόμενος στις συνεργασίες της Ελλάδας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σημείωσε ότι αυτές κινούνται στο πλαίσιο σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα.

ad1mobile

Όσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτή ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και αναφέρθηκε ειδικώς στο κοινό ταμείο που έχει εγκρίνει η κυπριακή Βουλή και για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές για να αξιοποιηθούν και προς όφελος των Τουρκοκυπρίων μετά την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

ad2mobile

Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι η Αθήνα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι αυτές πρέπει να έχουν πιθανότητες συμφωνίας και να μην γίνουν μόνο για επίδειξη.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης

article 1