Τα έξι μέτρα της Κύπρου κατά της ενεργειακής κρίσης 

Τι εισηγήθηκε η Νατάσα Πηλείδου στους Υπουργούς της ΕΕ και τι είπε για το Φυσικό Αέριο

Τα έξι μέτρα που έλαβε η Κύπρος προς αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης απαρίθμησε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, κατά το έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (26/10) στο Λουξεμβούργο. 

Η κα Πηλείδου αναφερόμενη στα μέτρα της Κύπρου σημείωσε πως το κράτος προχώρησε στη μείωση των χρεώσεων δικτύου η οποία θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής ηλεκτρισμού κατά 10% από Νοέμβριο 2021 έως και Φεβρουάριο 2022, την παροχή οικονομικής βοήθειας σε ευάλωτους καταναλωτές για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών (όπως ψυγεία, κλιματιστικά, πλυντήρια), την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Εκτάκτως οι Υπουργοί Ενέργειας ΕΕ για την ενεργειακή κρίση <<<

Επιπλέον, η Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στην υιοθέτηση του virtual net-metering για οικιακούς καταναλωτές και γεωργούς, καθώς και στη μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία που θα γίνει για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και τα οφέλη τους στο κόστος ενέργειας.

Την ίδια ώρα η Νατάσα Πηλείδου ότι είναι πολύ σημαντικό όπως ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες τρεις βασικές παράμετροι και η Επιτροπή λάβει κατάλληλα μέτρα για:

1. Επιτάχυνση της δημιουργίας διασυνοριακών διασυνδέσεων, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της περαιτέρω διείσδυσης της μη συνεχόμενης παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, της διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού και της δημιουργίας επαρκούς ρευστότητας στην αγορά.

2. Διατήρηση της απαραίτητης ευελιξίας, ώστε τα κράτη μέλη να ανταποκρίνονται εγκαίρως στην πρόληψη αρνητικών επιπτώσεων στα πιο ευάλωτα μέλη τους σε περίπτωση αιφνίδιων αυξήσεων των τιμών ενέργειας.

3. Μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία μέσω τεχνολογιών, όπως η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Υπουργός Ενέργειας και στον σημαντικό ρόλο του φυσικού αερίου κατά τη μεταβατική περίοδο και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως προχωρήσει στην έκδοση συμπληρωματικής κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η οποία θα αναγνωρίζει τον μεταβατικό ρόλο του φυσικού αερίου στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Ταξινομία.