Τα νέα labels για τις ηλεκτρικές συσκευές – Πόσο ρεύμα καίνε

Νέα εποχή για τους καταναλωτές - Θα μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές και να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Αλλάζουν σύντομα μορφή οι ετικέτες ενέργειας, τις οποίες εντοπίζει κανείς πάνω στις ηλεκτρικές συσκευές, ώστε να διακρίνονται ευκολότερα οι αποδοτικότερες από τις λιγότερο αποδοτικές, ώστε ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει με μεγαλύτερη ευκολία τη συσκευή με τη μικρότερη κατανάλωση. 

Συγκεκριμένα, τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντήρια-στεγνωτήρια, τα πλυντήρια πιάτων, οι συσκευές ψύξης και οι συντηρητές κρασιών θα φέρουν την νέα ενεργειακή ετικέτα, η οποία θα είναι κοινή παγκόσμια και θα αναφέρει τα χαρακτηριστικά της συσκευής και θα δείχνουν πληροφορίες όπως χωρητικότητα προϊόντος ή διαστάσεις, στάθμη θορύβου ή κατανάλωση νερού, παρέχοντας με μια ματιά χρήσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές.

Τι κερδίζεις γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά μιας ηλεκτρικής συσκευής 
Η ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ είναι συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των καθημερινών ηλεκτρικών συσκευών όπως φωτισμός, θέρμανση, ψυγεία, καταψύκτες και τηλεοράσεις, αλλά και προϊόντα όπως λέβητες καυσίμου, ελαστικά και κλιματιστικά.

Μάλιστα, επιλέγοντας συσκευή με μικρότερη κατανάλωση, για να εκτελέσουμε την ίδια ενέργεια, σημαίνει δύο πράγματα:

1/ Εξοικονόμηση ενέργειας
και συνάμα μικρότερο κόστος και λιγότερο φουσκωμένος λογαριασμός

2/ Μείωση εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, ώστε η ΕΕ να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα και να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.

Η νέα ετικέτα ενέργειας θα εισαχθεί επίσημα την 1η Μαρτίου 2021.

Η νέα ετικέτα και πως να την διαβάσετε
Με την επερχόμενη μεταρρύθμιση του ενεργειακού σήματος, αναμένεται μια κατανομή των συσκευών στην κλίμακα απόδοσης από το Α έως στο G για ευκολότερη αναγνώριση των χαρακτηριστικών τους μελλοντικά για όλες τις ομάδες προϊόντος καθώς η ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ θα είναι ουδέτερη από τη γλώσσα και πρέπει να υπάρχουν 24 επίσημες γλώσσες στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Στην πάνω δεξιά γωνία της ετικέτας θα αναγράφεται ο κωδικός QR, ο οποίος θα παρέχει σύνδεση με τη βάση δεδομένων EPREL της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα υποστηρίζει τη διαφάνεια και την ευκολότερη εποπτεία της αγοράς από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Η ενεργειακή κατανάλωση των προϊόντων θα αναγράφεται με πιο ευδιάκριτο και ομοιόμορφο τρόπο στο μεσαίο τμήμα της ετικέτας.

Το κατώτερο τμήμα της ετικέτας θα περιλαμβάνει εικονογράμματα που θα παρουσιάζουν πληροφορίες σχετικά με επιλεγμένα χαρακτηριστικά των προϊόντων. Ορισμένα εικονογράμματα είναι ίδια με αυτά στις τρέχουσες ετικέτες, άλλα έχουν αναθεωρηθεί, ενώ υπάρχουν και κάποια καινούρια. 

Η μορφή της νέας ετικέτας:

φ

Η νέα κατανομή της ενεργειακής απόδοσης των συσκευών
Για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, το "A" δεν ήταν πλέον αρκετό για να περιγράψει τα πιο ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα, οπότε τα A +, A ++ ή ακόμη και A +++ έπρεπε να προστεθούν στο σύστημα ταξινόμησης. 

Όμως, ταυτόχρονα, οι κατώτερες κατηγορίες (E, F, G) για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων καταργήθηκαν λόγω απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού ή έγιναν τόσο σπάνιες που δεν χρειάζονταν πλέον. 

Για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές όταν αγοράζουν νέα ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη βιομηχανία να αναπτύξει λιγότερο ενεργειακά προϊόντα, κατέστη σαφές ότι οι ενεργειακές ετικέτες της ΕΕ χρειάζονταν ένα απλούστερο σύστημα κλιμάκωσης. 

Ο κανονισμός-πλαίσιο για την ενεργειακή σήμανση της ΕΕ ενημερώθηκε και εγκρίθηκε πριν από τρία χρόνια (Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1369) και θα επαναφέρει μια απλούστερη ταξινόμηση, χρησιμοποιώντας μόνο τα γράμματα από το Α έως το Γ. 

Η επανασύνδεση θα οδηγήσει επίσης σε καλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ των προϊόντων που, κάτω από την τρέχουσα ταξινόμηση ετικετών, όλα εμφανίζονται στις ίδιες κορυφαίες κατηγορίες.

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ένα ψυγείο που έχει επί του παρόντος την ετικέτα A +++ θα μπορούσε να γίνει κατηγορία C, παρόλο που το ψυγείο είναι εξίσου ενεργειακά αποδοτικό με πριν, ή ότι ένα πλυντήριο πιάτων A ++ θα μπορούσε να γίνει κατηγορία E. 

Η βασική αρχή είναι ότι η κατηγορία Α θα είναι κενή στην αρχή, και οι κατηγορίες Β και Γ  θα έχουν πολύ λίγες καταχωρημένες συσκευές, για να ανοίξει ο δρόμος για νέα, πιο ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα που θα εφευρεθούν και θα αναπτυχθούν.

Οι πρώτες συσκευές
Οι πρώτες οικιακές συσκευές που θα φέρουν τη νέα ετικέτα θα είναι τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντήρια-στεγνωτήρια, τα πλυντήρια πιάτων, οι συσκευές ψύξης και οι συντηρητές κρασιών.

Οι νέες ετικέτες για τις πρώτες συσκευές 

ΕΤΙΚΕΤΑ: ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ

Οι τιμές που εμφανίζονται στην ετικέτα μόνο για τον κύκλο πλυσίματος δείχνουν τις αλλαγές στις πληροφορίες που πρέπει να αναγράφονται στη νέα ετικέτα των πλυντηρίων ρούχων.

Μία από τις σημαντικές αλλαγές στην ενεργειακή ετικέτα για πλυντήρια ρούχων είναι η αλλαγή του προγράμματος δοκιμής στο οποίο αναφέρονται όλες οι τιμές της ετικέτας. Όπως, για παράδειγμα, η κατανάλωση ενέργειας που θα βασίζεται σε 100 κύκλους πλυσίματος. Το νέο πρόγραμμα «Eco 40-60»* είναι κατάλληλο για το πλύσιμο φυσιολογικά λερωμένων βαμβακερών, λινών ή σύμμεικτων υφασμάτων που πλένονται στους 40°C ή στους 60°C, ανάλογα με το σύμβολο φροντίδας τους. Τα παραπάνω υφάσματα μπορούν να συνδυαστούν σε αυτόν τον κύκλο πλυσίματος. Το πρόγραμμα «Eco 40-60» είναι το πιο αποδοτικό σε ό,τι αφορά τη συνδυαστική «κατανάλωση ενέργειας και νερού».

Φ

Επεξήγηση:

1 Κωδικός QR

2 Τάξη ενεργειακής απόδοσης**

3 Σταθμισμένη κατανάλωση ενέργειας** σε kWh/100 κύκλους λειτουργίας (στο πρόγραμμα Eco 40-60)

4 Μέγιστη χωρητικότητα φορτίου

5 Διάρκεια του προγράμματος «Eco 40-60»

6 Σταθμισμένη κατανάλωση νερού** σε λίτρα/κύκλο λειτουργίας (στο πρόγραμμα «Eco 40-60»)

7 Τάξη απόδοσης στυψίματος**

8 Εκπομπές θορύβου στη διάρκεια του κύκλου στυψίματος που εκφράζονται σε dB(A) ως προς 1 PW και κατηγορία εκπομπών θορύβου**

*Eco 40-60 Ορίζεται μια βέλτιστη θερμοκρασία πλυσίματος για αυτό το πρόγραμμα, ώστε να επιτυγχάνεται βέλτιστη ενεργειακή απόδοση. Αυτή η θερμοκρασία δεν μπορεί να αλλάξει από τον πελάτη. Η πραγματική θερμοκρασία πλυσίματος ορίζεται στις οδηγίες χρήσης και, ανάλογα με το μέγεθος του φορτίου, μπορεί να υπάρχει απόκλιση από την επιλεγμένη θερμοκρασία πλυσίματος για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Η απόδοση πλυσίματος συμμορφώνεται τις νομικές απαιτήσεις.

**Οι τιμές ισχύουν για ένα τέταρτο του φορτίου, μισό φορτίο και πλήρες φορτίο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ΕΤΙΚΕΤΑ: ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ - ΣΤΕΓΝΩΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ
Η υφιστάμενη ενεργειακή ετικέτα για πλυντήρια-στεγνωτήρια δεν έχει αναθεωρηθεί από το 1996, όταν άρχισε να χρησιμοποιείται, γι' αυτό και δείχνει ακόμα την αρχική κλίμακα από το A έως το G. Δεδομένου ότι τα πλυντήρια-στεγνωτήρια χρησιμοποιούνται πιο συχνά μόνο για πλύσιμο των ρούχων, η ετικέτα χωρίζεται σε δύο μέρη. Στην αριστερή πλευρά της ετικέτας εμφανίζονται οι τιμές για τον ολοκληρωμένο κύκλο «πλυσίματος και στεγνώματος». Στη δεξιά πλευρά της ετικέτας εμφανίζονται οι τιμές μόνο για τον κύκλο πλυσίματος. Οι τιμές που εμφανίζονται στην ετικέτα μόνο για τον κύκλο πλυσίματος δείχνουν τις αλλαγές στις πληροφορίες που πρέπει να αναγράφονται στη νέα ετικέτα των πλυντηρίων ρούχων.

Δ1 Κωδικός QR

2 Τάξη ενεργειακής απόδοσης* (ολοκληρωμένος κύκλος λειτουργίας)

3 Τάξη ενεργειακής απόδοσης* (κύκλος πλυσίματος)

4 Σταθμισμένη κατανάλωση ενέργειας* σε kWh/100 κύκλους (ολοκληρωμένος κύκλος λειτουργίας**)

5 Σταθμισμένη κατανάλωση ενέργειας* σε kWh/100 κύκλους (κύκλος πλυσίματος)

6 Μέγιστη χωρητικότητα φορτίου (ολοκληρωμένος κύκλος λειτουργίας**)

7 Μέγιστη χωρητικότητα φορτίου (κύκλος πλυσίματος)

8 Σταθμισμένη κατανάλωση νερού* σε λίτρα/κύκλο λειτουργίας (ολοκληρωμένος κύκλος λειτουργίας**)

9 Σταθμισμένη κατανάλωση νερού* σε λίτρα/κύκλο λειτουργίας (κύκλος πλυσίματος)

10 Διάρκεια προγράμματος (ολοκληρωμένος κύκλος λειτουργίας)

11 Διάρκεια του προγράμματος «Eco 40-60»

12 Τάξη απόδοσης στυψίματος*

13 Εκπομπές θορύβου στη διάρκεια του κύκλου στυψίματος που εκφράζονται σε dB(A) ως προς 1 PW και κατηγορία εκπομπών θορύβου

*Οι τιμές ισχύουν για πλύσιμο με ένα τέταρτο του φορτίου, μισό φορτίο και πλήρες φορτίο. Κατά το πλύσιμο και το στέγνωμα με μισό και πλήρες φορτίο.

ΕΤΙΚΕΤΑ: ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ

Η τάξη ενεργειακής απόδοσης για τα πλυντήρια πιάτων συνεχίζει να βασίζεται στο πρόγραμμα «Eco». Ωστόσο, έχει αλλάξει το πρότυπο δοκιμής. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται φλιτζάνια, κατσαρόλες και πλαστικά σκεύη, για να προσδιοριστεί η απόδοση καθαρισμού και στεγνώματος και έτσι να αντικατοπτρίζεται καλύτερα η πραγματική συμπεριφορά κατά τη χρήση. Επίσης έχει αλλάξει η προδιαγραφή της διάρκειας του προγράμματος «Eco». Το πρόγραμμα αυτό είναι ιδιαιτέρως φιλικό προς το περιβάλλον, ιδανικό για φυσιολογικά λερωμένα πιάτα και αποτελεί το πλέον αποδοτικό πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τη συνδυαστική «κατανάλωση ενέργειας και νερού». Όπως ισχύει για τα πλυντήρια ρούχων και τα πλυντήρια-στεγνωτήρια, η κατανάλωση ενέργειας θα βασίζεται σε 100 κύκλους πλυσίματος.

Β

Επεξήγηση:

1 Κωδικός QR

2 Τάξη ενεργειακής απόδοσης

3 Κατανάλωση ενέργειας σε kWh/100 κύκλους λειτουργίας (στο πρόγραμμα «Eco»)

4 Αριθμός κανονικών ατομικών σερβίτσιων για το πρόγραμμα «Eco»

5 Κατανάλωση νερού σε λίτρα/κύκλο λειτουργίας (στο πρόγραμμα «Eco»)

6 Διάρκεια του προγράμματος «Eco»

7 Εκπομπές θορύβου που εκφράζονται σε dB(A) ως προς 1 PW και κατηγορία εκπομπών θορύβου

 

 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ΕΤΙΚΕΤΑ: ΨΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΥΧΤΕΣ
Η διαδικασία προσδιορισμού της τάξης ενεργειακής απόδοσης είναι πλέον πιο περιεκτική. Συνυπολογίζει τον τύπο της συσκευής, την αρχή λειτουργίας, τη θερμοκρασία δωματίου, καθώς και τον αριθμό και το μέγεθος των θαλάμων αποθήκευσης. Τα υπόλοιπα στοιχεία της νέας ενεργειακής ετικέτας παραμένουν ουσιαστικά ίδια. Η κατανάλωση ενέργειας συνεχίζει να ορίζεται σε kWh ως ετήσια κατανάλωση («ανά έτος»). Η ετικέτα παρέχει επίσης πληροφορίες για τον συνολικό όγκο όλων των θαλάμων ψύξης και κατάψυξης, εάν υπάρχουν, καθώς και για τις εκπομπές θορύβου και την κατηγορία εκπομπών θορύβου.

Ω

Επεξήγηση:

1 Κωδικός QR

2 Τάξη ενεργειακής απόδοσης

3 Κατανάλωση ενέργειας σε kWh/έτος (μετρημένη με βάση τις προϋποθέσεις των νέων προτύπων)

4 Συνολικός όγκος όλων των θαλάμων κατάψυξης

5 Συνολικός όγκος όλων των θαλάμων ψύξης

6 Εκπομπές θορύβου που εκφράζονται σε dB(A) ως προς 1 PW και κατηγορία εκπομπών θορύβου

 

 

 

ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΚΡΑΣΙΩΝ

Όπως στις υπόλοιπες ετικέτες, η κλίμακα των τάξεων ενεργειακής απόδοσης αλλάζει και στην ετικέτα για συντηρητές κρασιών. Επιπλέον, παρέχονται ένας κωδικός QR και οι κατηγορίες εκπομπών θορύβου. Όπως και στην προηγούμενη ετικέτα, εμφανίζεται η ετήσια κατανάλωση ενέργειας και ο αριθμός τυπικών μπουκαλιών κρασιού που μπορούν να αποθηκευτούν.

λ

 

Επεξήγηση:

1 Κωδικός QR

2 Τάξη ενεργειακής απόδοσης

3 Κατανάλωση ενέργειας σε kWh/έτος (μετρημένη με βάση τις προϋποθέσεις των νέων προτύπων)

4 Αριθμός τυπικών μπουκαλιών κρασιού που μπορούν να αποθηκευτούν

5 Εκπομπές θορύβου που εκφράζονται σε dB(A) ως προς 1 PW και κατηγορία εκπομπών θορύβου

 

 


Πότε αλλάζουν οι ετικέτες
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2019 ότι το πρώτο σετ νέων ετικετών ενέργειας για πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια ρούχων, ψυγεία καιηλεκτρονικές οθόνες θα είναι ορατό στα καταστήματα από την 1η Μαρτίου 2021 και για λαμπτήρες, την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι ετικέτες για αυτές τις ομάδες προϊόντων θα διαγραφούν από τον Μάρτιο ή τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά και ότι οι παλιές ετικέτες θα αντικατασταθούν μετά από μια σύντομη μεταβατική περίοδο 2 εβδομάδων. Μπορεί να υπάρχουν μερικές σπάνιες εξαιρέσεις, όπως όταν ένα μοντέλο προϊόντος διακόπτεται. Σε αυτήν την περίπτωση, το μοντέλο που βρίσκεται ήδη στα ράφια του καταστήματος μπορεί να διατηρήσει την παλιά του ετικέτα.

Η νέα ευρωπαϊκή βάση δεδομένων (EPREL)
Πάντως, βάσει νομοθεσίας, όλα τα προϊόντα που φέρουν ενεργειακή ετικέτα θα πρέπει να καταχωρούνται στη νέα ευρωπαϊκή βάση δεδομένων (EPREL) από τους κατασκευαστές και τους εισαγωγείς. Η βάση δεδομένων παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για τα προϊόντα, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην ετικέτα. Οι πληροφορίες που θα είναι αναρτημένες στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων προϊόντων (EPREL) θα είναι προσβάσιμες απευθείας μέσω της ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και μέσω του κωδικού QR που θα υπάρχει στην κάθε ετικέτα.

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης θα ωφελήσει την κοινωνία μειώνοντας τις εκπομπές και την εξάρτησή μας από την εισαγωγή ενέργειας και μειώνοντας παράλληλα το ενεργειακό κόστος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.

Εν κατακλείδι, η εξοικονόμηση ενέργειας θα έχει σαφώς θετικό αντίκτυπο στην τσέπη του καταναλωτή, όσο και στο περιβάλλον καθώς θα συμβάλει στη μείωση των  εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα.

 

ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
 
2157
Thumbnail