Τα πλωτά αιολικά είναι το κλειδί για τους ενεργειακούς στόχους

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας των floating wind turbines - Τι αναφέρει έκθεση του Wind Energy Ireland

Μια νέα έκθεση από την Wind Energy Ireland κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πλωτές ανεμογεννήτριες είναι το κλειδί για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων καθαρής ενέργειας της Ιρλανδίας.

Το συμπέρασμα, ωστόσο, αποκτά και γενικότερο ενδιαφέρον καθώς η τεχνολογία των πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων εξελίσσεται διαρκώς και διαδίδεται όλο και περισσότερο, ενώ έχει επιλεγεί ως η καταλληλότερη και για την περίπτωση της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του RTE, τα περισσότερα υπεράκτια αιολικά πάρκα κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας ανεμογεννήτριες «σταθερού πυθμένα», όπου η βάση τους είναι στερεωμένη στον πυθμένα της θάλασσας.

Ωστόσο, οι ανεμογεννήτριες μπορούν επίσης να τοποθετηθούν σε μια πλωτή πλατφόρμα η οποία στη συνέχεια στερεώνεται στον πυθμένα με καλώδια πρόσδεσης και ειδικά άγκιστρα.

Αυτές οι πλωτές ανεμογεννήτριες μπορούν να αναπτυχθούν σε πολύ μεγαλύτερα βάθη από ό, τι οι ανεμογεννήτριες σταθερού πυθμένα, σύμφωνα με την έκθεση του Wind Energy Ireland.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης της Ιρλανδίας προβλέπει στόχο για 5.000 MW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030, ενώ ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι για 30.000 MW στα δυτικά παράλια της χώρας.

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας δήλωσαν βέβαιοι ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα επιτρέψει στην Ιρλανδία όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αλλά και να εξάγει τεράστιες ποσότητες καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη.

«Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του στόχου του 2030 θα επιτευχθεί μέσω της υπάρχουσας τεχνολογίας ανεμογεννητριών σταθερού πυθμένα, απαιτείται μια στρατηγική από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας για να διασφαλιστεί ότι οι πλωτές ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται στο νερό πριν από το τέλος της δεκαετίας. Αυτό θα ξεκλειδώσει το αιολικό δυναμικό μας και θα εγκαινιάσει έναν εντελώς νέο βιομηχανικό τομέα για την Ιρλανδία», καταλήγει η έκθεση.

Η ίδια έκθεση καλεί την ιρλανδική κυβέρνηση να διενεργήσει περιβαλλοντικές έρευνες εκτός του ορίου των 12 ναυτικών μιλίων για την προετοιμασία έργων πλωτής αιολικής ενέργειας, καθώς και επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία για την ανάπτυξη και συντήρηση τέτοιων projects.

«Το μακροπρόθεσμο δυναμικό της πλωτής αιολικής ενέργειας είναι συγκλονιστικό. Υπάρχει αρκετή ανανεώσιμη ενέργεια από τις νότιες και δυτικές ακτές μας, όχι μόνο για να καλύψουμε τις ανάγκες της Ιρλανδίας, αλλά και για να γίνουμε σημαντικοί συντελεστές στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Noel Cunniffe, Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Energy Ireland.

«Η πρώτη γενιά νέων αιολικών πάρκων σταθερού πυθμένα στην ανατολική μας ακτή μπορεί να προσφέρει το ξεκίνημα για την ανάπτυξη μιας νέας πλωτής αιολικής βιομηχανίας στην Ιρλανδία», πρόσθεσε.

Η έκθεση του Wind Energy Ireland έρχεται να επιβεβαιώσει την ανερχόμενη δυναμική της τεχνολογίας των πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς και τη στρατηγική σημασία τους για την επίτευξη των νέων φιλόδοξων στόχων του EU Green Deal, αλλά και των εθνικών πολιτικών των κρατών-μελών για την ενέργεια και το κλίμα.

NEWMONEY

 
3833